Philip Teirs privata stunder i köket

Philip Teir blev så förtjust i kinesisk mat att han började studera kinesiska.

Var fick du idén till degknytena, dumplingarna?

Jag åt dumplings i anslutning till en bokmässa i London. Efter hemkomsten försökte jag hitta samma smakupplevelse i Finland. Jag studerade olika recept på YouTube och försökte lära mig hur läckerbitarna tillagas. Knytena är faktiskt inte särskilt svåra att tillreda. Jag hyser stort intresse för gatumat från olika länder. Min Kinaiver har nu pågått i ett och ett halvt år. Matvarornas komplicerade namn fascinerade mig så mycket att jag började studera kinesiska.

Tillbringar du mycket tid i köket?

I vår nybildade familj ingår två barn som bor hos oss varannan vecka. Vardagsmaten har fallit på min lott. När vi får gäster grips jag av panik, varför min fru Nina Karjalainen tar hand om bjudmaten. Hon är nog en bättre kock än jag.

Vilken är din favoritmat?

En gång när jag var alldeles slut bredde Nina en smörgås till mig. ”En riktigt god macka” är nog det mest romantiska man kan uppbringa i ett parförhållande. Jag vurmar för makaronilåda, vars smak väcker angenäma barndomsminnen.

Vad är det viktigaste hos maten?

När jag drar mig tillbaka till köket får jag ett par timmar för mig själv. Känslan är densamma som att gå på bio eller ut på länk. Måltiderna, som bjuder på trevlig samvaro, ger möjlighet att utbyta tankar och nyheter. Detta förutsätter att hela familjen samtidigt slår sig ner vid matbordet.

Vilken roll spelar maten i dina romaner?

Jag skriver om den borgerliga medelklassen för vilken maten är viktig. Den finns alltid med på något hörn.

 

Text: Helen Partti Foto: Milka Alanen

Läs också