Riikka Ojanen gjorde chokladen till sitt yrke

Riikka Ojanen är munhygienisten från Uleåborg som lärde sig tillverka choklad och startade eget företag. Numera får hon leva ut sin passion för denna klassiska läckerhet – varje dag.

För sex år sedan hade Riikka Ojanen ett riktigt bra jobb, men hon hade också en passion. Problemet var att arbetet som tandhygienist inte riktigt låg i linje med Ojanens stora kärlek, choklad. När Ojanen var föräldraledig med sitt äldsta barn, var det första gången hon fick chansen att tänka på något annat än på tandsten och karies.

"Jag började fundera på vad jag egentligen ville göra med mitt liv", säger Ojanen.

När Ojanen reste till Belgien för att hälsa på vänner kunde hon inte undvika att se sin framtid. Ojanen upptäckte att de små gränderna i Bryssel bokstavligen kryllade av något som hemstaden Uleåborg helt saknade.

"Där fanns små chokladbutiker, hur många som helst. Klart att chokladhandlarna konkurrerade med varandra, men samtidigt byggde de upp en chokladkultur och stärkte den tillsammans."

Nu insåg Ojanen att hon måste grunda en egen chokladbutik. Först behövde hon bara lära sig en sak – hur man tillverkar choklad.

Lärde sig av andra chokladentusiaster

Ojanen minns att hon alltid njutit av choklad.

"När jag var liten gillade jag verkligen choklad, även om jag inte brydde mig särskilt mycket om godis och andra sötsaker. Jag gillar fortfarande samma sorter av mörk choklad och mjölkchoklad, även om jag med tiden har lärt mig uppskatta kvalitet och smaknyanser hos olika chokladsorter."

Efter att beslutet hade mognat skred Ojanen till verket. Det första hon gjorde var att lära sig grunderna i choklad­tillverkning genom att studera olika tekniker och ingredienser.

"Det var inte lätt. Jag visste inte vilka termer jag skulle använda för att hitta information, och de receptböcker jag hade innehöll främst dessertrecept. De första experimenten jag gjorde i mitt eget kök resulterade främst i klumpar av olika slag."

Ojanen hittade inga snabba svar, men hon var väldigt beslutsam. Hon bestämde sig för att glömma skeden ett tag och ta telefonen i vacker hand i stället. Hon började ringa upp finländska chokladtillverkare. Hon besökte chokladverkstäder, ställde frågor och samlade kunskap. Liksom i Belgien märkte Ojanen att folk i chokladbranschen gärna hjälpte andra som snöat in sig på choklad.

"Jag reste runt i hela Finland. Det var verkligen fantastiskt att se hur mycket människor var och fortfarande är villiga att hjälpa till. Men när man börjar prata recept, sluter de sig som musslor", skrattar Ojanen.

Det gör hon visserligen också själv.

Choklad har nyanser – precis som vin

År 2015 grundade Ojanen ChocoSomnia. Företaget tillverkar hantverkschoklad i Uleåborg. Choklad är härligt, men Ojanen vill göra det ännu härligare. Hon tycker om att jämföra skillnaden mellan stormarknadschoklad och hantverkschoklad med viner. Till skillnad från viner blir choklad inte bättre med åren, men annars är choklad jämförbart med nyanserna hos olika vinsorter.

"Man kan köpa en billigare sort eller satsa på något dyrare. Precis som med viner kan man snabbt lära sig att urskilja smak­nyanserna i olika choklader", säger Ojanen.

Nyckeln till högklassig gastronomi är att välja de rätta ingredienserna, av hög kvalitet. Det gäller även chokladtillverkning. När Ojanen tog sina första, aningen trevande steg på vägen till att bli chokladmästare, brukade hon köpa choklad i butik och sedan temperera och smaksätta den därhemma. Chokladverkstaden använder däremot högklassig chokladmassa från internationella leverantörer.

Ojanen är mycket noga med chokladmassans ursprung och kvalitet. Det är kvaliteten som avgör chokladens öde, tillsammans med tempereringen, som är tillverkningsprocessens mest kritiska fas och måste utföras med neurotisk pietet. Ojanen undviker choklad som innehåller andra fetter än kakaofett.

"De lämnar en obehaglig hinna i munnen. Kakao­fett är däremot bra vegetabiliskt fett, som blir flytande vid låg temperatur, och därför smälter choklad med kakaofett i munnen på ett härligt sätt."


choklad

Det finns en choklad för varje tillfälle

Ju djupare man dyker in i sin passion, desto noggrannare blir man. Ojanen har märkt att även om hon i dag gillar samma, rätt vanliga sorter av mjölkchoklad och mörk choklad, vill hon att chokladen har struktur, nyanserade smaker och att den smälter i munnen.

Man skulle kunna kalla det riktig gastro­elitism, men egentligen är det precis tvärtom. För Ojanen har kärleken till choklad inget med elitism att göra, utan det handlar om livet."

Alla chokladsorter har sina stunder. När man är ute och storhandlar och står där i kassakön med två skrikande barn, kan en vanlig chokladstång vara det godaste i hela världen. Den finaste chokladen, handgjord konfekt, passar utmärkt för att fira livets framgångar och särskilda feststunder."

Själv fick Ojanen tillfälle att njuta av den finare konfekten i augusti i och med en stor professionell framgång. En tjärkonfekt som Ojanen utvecklat tillsammans med sina kollegor vann Made in Oulu-tävlingen och valdes till bästa produkt i den gamla hamnstaden.

"Uleåborg är en traditionell tjärstad, som förut saknade en chokladbutik. Jag brukade önska att Uleåborg hade ett chokladföretag med samma status som Brunberg i Borgå", säger Ojanen.

Nu har det tomrummet blivit fyllt. Tävlingsvinsten visade att det lönar sig att drömma och tro på sin egen passion.

Riikka Ojanen på Instagram: @chocosomnia

Text Juho Paavola, foto Juha Sarkkinen

Vem?

Riikka Ojanen

  • chokladproffs från Uleåborg som grundade chokladföretaget ChocoSomnia, där hon nu fungerar som vd.


Motto

  • "Choklad ger lycka för alla sinnen."

Läs om fler intressanta personer här