Riku Rantala lagar läcker mat av basråvaror

Riku Rantala önskar att Mad Cook Show får publiken att skratta åt sina matval och rösta för bättre mat med plånboken.

Vilken är din matfilosofi?

Jag är en allätande läckergom. Fastän jag uppskattar enkla smaker och klassiska rätter är jag vidsynt och experimentlysten. Det är trevligt att basråvarorna har återfått sin ställning i matlagningen. Skördetidstänkandet är ett utmärkt exempel på detta.  

Vad lagar du i ditt eget kök?

Eftersom vi har tre små barn lagar jag ofta sopprätter. Som instiftare av kampanjen Köttfri oktober strävar jag efter att minska konsumtionen av kött. Om jag får tag på inhemskt hästkött hamnar det på grillen. Jag uppskattar återvinning och så kallad cirkulär ekonomi. 

Vilken matupplevelse har gjort intryck på dig?

Till de bästa hör nog en oväntad gourmetmåltid på en flott restaurang i den japanska staden Nara. Vår budget som ryggsäcksresenärer tillät endast gatuköksmat och massproducerad sushi. Av en händelse träffade vi en grupp affärsmän som ville bjuda oss på middag på stadens bästa restaurang. I den lukulliska måltiden ingick gomsmekande sashimi, sushi, bläckfisk, ostron och andra läckerheter. 

Vad är aktuellt i matvärlden?

Medvetenheten om matens inverkan på hälsan, välbefinnandet och miljön har ökat avsevärt under de senaste åren. Matens och livsmedlens politiska och etiska aspekter har också lyfts fram. 

Många analytiker anser att gamla imperier faller i takt med att kockarnas inflytande ökar. Romarnas frossande ledde till att staten kollapsade – maten hade blivit tongivande. Maten och matvanorna får inte bli en segregerande faktor i samhället!

Varför behövs Mad Cook Show?

Jag hoppas att programmet får publiken att skratta åt sina matval och rösta med plånboken för mat och livsmedel som gagnar miljön, produktionsdjurens välbefinnande och den egna hälsan.  Avsikten med programmet är att väcka diskussion på ett positivt, trevligt och månsidigt sätt.

Vilket är ditt framgångsrecept?

Jag fiskar ofta och mycket på mitt sommarställe i skärgården och jag tillreder fisk på olika sätt. Ett av mina framgångsrecept är fisk grillad på phanganskt vis. I det ursprungliga receptet är fisken red snapper (röd snapper), men i receptet på vidstående sida används inhemsk abborre och gös.

Text Susanna Haanpää, foto Miika Kainu