”Det är ett sant nöje att kunna imponera med mat.”

Sami Kuronens kök är påtagligt prydligt och välfungerande. När hans dotter är hemma tillreder han alltid maten exakt klockan fem, eller beställer hämtmat.

Telefonens väckarklocka väcker Sami Kuronen klockan 4.15. På flera år har han inte kunnat dra sig på morgonen, eftersom Radio Aaltos morgonsändning börjar klockan 6.00. 

I arla morgonstund plockar han ut en burk kvarg ur kylskåpet och en bärblandning ur frysen i sitt prydliga kök. Han vispar snabbt ihop en smoothie av ingredienserna. Att gå till jobbet oäten är inte Samis melodi. 

Hans kök är minsann inte överbelamrat av maskiner: Det enda som underlättar sysslorna är en blender och en kaffekokare. Dagens första kopp kaffe dricker han när han anländer till jobbet. Under arbetsdagen konsumerar Sami tre koppar kaffe, men han lägger sällan märke till någon koffeineffekt. Han berättar att han hellre vederkvicker sig med frisk luft än med kaffe.

En omläggning av arbetsuppgifterna gör att Sami kan inleda sina morgnar i lite lugnare tempo. 

Matminnen genom åren

Sami Kuronen är känd som en TV-profil och radioreporter med mjuk och behaglig stämma. I hans intervjugrepp hamnar ett par från TV-realityserien Temptation Island och i radioprogrammet Kurosen Grillissä nagelfar han parförhållanden.

Egentligen kunde Sami grunda och öppna en grill. Ibland längtar han så efter gammaldags grillmat att han sätter sig i bilen och kör en halvtimme till AG-grillen i Nummela för att få korvpotatis. Portionen sköljer han naturligtvis ned med en halv liter mjölk direkt ur förpackningen. Korvpotatisen torde vara hans enda ”matsynd”. 

”Jag är definitivt en mjölkkille. När jag besöker Åbo stannar jag alltid vid Sepes grill i S:t Karins för att få samma sats”, säger Sami leende.

Hemma i köket är han en inte helt oäven kock. Sami har till och med skrivit och givit ut kokböcker. Från sin ungdom, som han tillbringade i Nystad, har han knappast några andra matminnen än skolans gummipotatis och blodrätter, som han avskydde. 

När sommarloven började tog morföräldrarna Sami och hans lillebror Pasi till Haukivaara i Ilomants. Efter Samis morfars död tillbringade han somrarna på tu man hand med sin mormor Hanna, som var en hejare på att tillreda de ost¬¬finska specialiteterna sultsina (ett mellanting mellan crepe och tunnbröd) och vatruska (en slags pirog). På spisen puttrade potatisvälling och i ugnen tillagades karelsk stek och köttkukko (inbakat kött). Smör och salt var självskrivna ingredienser. 

Smak- och doftminnena från barndomens somrar väcker varma känslor hos Sami. 

”När min far för en tid sedan fyllde 70 hade min 90-åriga mormor, till min stora glädje, bakat en härlig köttkukko”, säger Sami.

Samis intresse för matlagning fick sig ett rejält lyft när han i Åbo bodde granne med sin bror Pasi, som är utbildad kock. Sami stortrivdes med att sitta i broderns kök och betrakta dennes knep och knåp. 

”Jag hade aldrig tillrett något märkvärdigare än potatis och det var ett sant nöje att följa med Pasis flinka kockfingrar”, säger han. 

Pasi började guida sin bror, som mitt i matlagningen kunde ringa och be om hjälp: ”Vad skall jag ta mig till?” 

”Det känns verkligt fint att kunna tillreda och servera något som imponerar på bordssällskapet”, säger Sami. 

Hälsosam livsstil ger struktur i vardagen

Varannan vecka  delar han sin rymliga ungkarlslya med dottern Oona. Då lagar han alltid middag klockan 17. Om jobbet sätter hinder för matlagningen beställer Sami pizza eller någon annan hämtmat. På sistone har far och dotter fått upp ögonen för sushi. 

I dotterns godisskåp finns alltid kex, lösgodis och choklad. Sami är inte särskilt intresserad av sötsaker och Oona har inte fri tillgång till läckerheterna i godisskåpet. 

”Jag är helt nöjd med en turkisk peppar-karamell efter maten”, säger Sami.

När han för sex år sedan slutade röka och smaksinnet återkom steg hans vikt med hela tio kg. 

”Fram till de trettio var jag smärt och smal, men när jag slutade röka började korvpotatisen synas i midjemåttet. Saken blev inte bättre av att ligga på soffan”, suckar Sami.

Han beslöt sig för att skaffa en personal trainer och vips blev motion en del av vardagen. Gymbesöken och joggingen ledde till förändrade matvanor: Samis måltider blev regelbundna och kosten blev mångsidigare. 

”Jag drog ner på mängden dåliga kolhydrater, ökade intaget av grönsaker, minskade portionsstorlekarna och balanserade kostens fettprofil. Jag började ändå inte väga maten eller tävla mot mig själv. Man måste ju kunna njuta av måltiderna utan att uppleva stress!”, säger Sami.  

Matinspiration från Temptation Island

 Under inspelningen av Temptation Island åt han anpassad thailändsk mat i fem veckors tid. 

”Till en början åt jag maten med långa tänder, men så småningom insåg jag vilken otrolig smakhelhet den färska fisken, de färska skaldjuren och de exotiska kryddorna utgör”, säger Sami och fortsätter: 

”Trots de angenäma smakupplevelserna i Thailand var det underbart att, väl hemma igen, låta gommen smekas av rökt lax med potatis och gräddfilssås som är min definitiva favoriträtt.” 

Ungdomarna i den populära dokusåpan festar ivrigt och alkoholen är närvarande nästan varje kväll. 

”Alkohol hör till det finländska festandet och få vuxna ungdomar firar ett stugveckoslut utan alkoholhaltiga drycker. TV ger ändå en något tillspetsad bild av livet i anslutning till Temptation Island. Om någon dricker för mycket lägger vi oss i. Få ungdomar är väl lika mycket under luppen när de festar”, påpekar Sami. 

Han betonar att ingen i programmet uppmanas att dricka. I seriens tidigare säsonger deltog flera deltagare som inte alls drack alkoholhaltiga drycker. 

I samband med en köksrenovering skaffade Sami ett vinskåp, som nästan genast visade sig vara för litet. I dag förvarar han vin i två skåp och i hans kylskåp finns alltid kallt vitt eller mousserande vin. 

 
Vem?

Sami Kuronen, 47 år och far till elvaåriga Oona

Motto: Allting ordnar sig, ofta till och med till det bättre. 

Offentlighet: Programledare. Har läst in pocketboken Sensuellit iltasadut (ung. Sensuella kvällssagor) (Otava, 2020) som ljudbok. Boken är skriven av Sami Kuronen och Ilkka Ihamäki.

Text Ulla-Maija Paavilainen, foto Antti Raatikainen 

Läs om personer