Taneli Lehtonen är Finlands bästa sommelier

Trefaldig Finlands årets sommelier Taneli Lehtonen, 34, uppskattar alla viner. Arbetet har fört honom till berömda vingårdar, fått honom intresserad av litteratur och lärt honom att även ett drömjobb kräver vilopauser.

Året var 2008. Sommelier Taneli Lehtonen vandrade på en berömd vingård på franska landsbygden, provsmakade vin direkt ur faten och beundrade Picassos verk i en fransk baronessas privata konstsamling.

”Det var nog en av de största upplevelserna under min karriär. Jag kände stolthet över att ha klarat den långa och tunga vägen till sommelier och tacksamhet mot alla som hade hjälpt och stött mig under resans gång”, säger Taneli där han står i salen på sin arbetsplats restaurang Muru.

I fjol utsågs Taneli till Finlands bästa sommelier för tredje gången. De tidigare titlarna är från åren 2016 och 2017. Tävlingarna och arbetet som sommelier är mycket krävande.

”Jag hårdstuderade ett år inför den första tävlingen. Det kändes nästan overkligt att vinna det eftertraktade priset. Man kan nog säga att utmärkelsen utgjorde kulmen på intensivt och idogt arbete och att jag i viss mån överträffade mig själv.”

Intresset för vin föddes i sjöskolan

När Raumobon Taneli Lehtonens kompisar valde gymnasiet 2001 föll hans eget val på kockutbildning.

”Mitt läshuvud var inte det bästa och jag valde kocklinjen eftersom jag alltid har tyckt om att arbeta med händerna. Jag drömde nog om att bli en namnkunnig kock”, säger han.

Efter kockskolan jobbade Taneli som servitör på en restaurang. Hans utåtriktade läggning lämpade sig bättre för betjäning än för isolerat pysslande med grytor och kastruller. När han efter en tid började på sjöskolan kom vinerna in i bilden.

”I sjöskolan betalade vi en liten slant för att få provsmaka vin till maten. Fastän jag bara var 18 år gammal lärde jag mig vinets stora betydelse som måltidskomponent”, säger Taneli.

Det var upptakten till hans stora intresse för vin. Taneli flyttade till Helsingfors och blev så småningom anställd som biträdande sommelier på restaurang Nokka. Behärskandet av restaurangens vinlista, som omfattade 200 olika viner, krävde intensiva studier. Tanelis tidigare avoga inställning till teoretiska studier förbyttes i aktiv läsning av vinlitteratur. Arbetet på restaurang Nokka förlöpte väl med undantag för några mindre fadäser.

”En gång när jag stod i beråd att öppna en magnumflaska champagne i restaurangens aula exploderade hela härligheten. Man kan med fog påstå att jag badade i champagne. Men allting löser sig som bekant. Jag bytte kläder och fortsatte jobba som om inget hade hänt”, säger Taneli leende.

Efter ett halvt år blev han befordrad till sommelier och de senaste fyra åren har han jobbat på restaurang Muru, vars vinlista omfattar omkring 600 viner.

Taneli Lehtonens jobb innebär både utspottning och blindprovning

Vin är Taneli Lehtonens stora passion. Jobbet som sommelier tarvar stor kunskap om och genuint intresse för vin. Antalet viner är mycket stort. Exempelvis Alko saluför över 6 000 olika viner.

”I jobbet som sommelier gäller det att vara vetgirig och för att kunna göra väl ifrån sig måste man fortlöpande söka ny information om vinvärlden”, säger Taneli.

Jobbet tar inte slut när restaurangen stänger. Taneli använder lejonparten av sin fritid till att läsa och studera vinlitteratur. För att kunna identifiera och berätta om vinerna gäller det att fortlöpande bekanta sig med och provsmaka dryckerna. Vinets färg anger druvan, doften berättar varifrån vinet kommer och smaken återspeglar dryckens sockerhalt, syrlighet och tanninhalt. Vinprovning är en konst och blindtesterna ger förvånansvärt många missar.

”Endast var tionde blindprovning ger önskat resultat. Ingen sommelier i hela världen lyckas identifiera alla viner vid en blindprovning.”

Ibland provsmakar han vin dagligen. Efter att ha doftat och smakat på vinet spottar han ut det. Som yngre upplevde Taneli detta som slöseri, i synnerhet om vinet var fint och dyrbart. I dag handlar proceduren om rutin.

En sommelier måste även förstå sig på andra drycker än vin och på kombinationen mat och dryck. Det gäller att veta hur drycker och mat rimmar med varandra och hur drycken lockar fram smakerna hos en maträtt. Det viktigaste i jobbet är ändå människorna och intresset för kunderna.

”När ett besök hos oss gör en nedstämd kund upprymd och glad har vi lyckats i vårt värv och då upplever jag mitt jobb som väldigt viktigt.”

Taneli uppskattar vin från sju till 700 euro

Jobb i restaurangbranschen innebär att man ofta arbetar kvällstid då andra är lediga. Om man dessutom studerar på dagarna blir det inte mycket tid över för umgänge. Förra våren höll bägaren på att rinna över för Taneli som nästan drabbades av burn out. Det fick honom att förstå att jobbet, trots att det är en passion, inte är värt att offra hälsan på. När nattsömnen blir lidande och arbetsglädjen försvinner är det dags att varva ner. Härförleden bad krögaren Taneli stanna hemma och samla krafter. Han fick hjälp och stöd av sin flickvän, sin familj och sina närmaste vänner.

Taneli uppskattar vin och god mat. Ibland dricker han ett glas till husmanskost så som makaronilåda, men då är smakupplevelsen inte det viktigaste. Vin är Tanelis jobb och när han är hemma lägger han finesserna på hyllan. När han och hans flickvän äter ute är samvaron det centrala, men i restaurangbesöken ingår även god mat och gott vin. Taneli låter sig inspireras av andras idéer och kombinationsförslag.

”Min favoritkombination är stekta kammusslor med vanilj- och jordärtskockpuré och lätt ekig chardonnay från Bourgogne”, säger han.

Enligt Taneli är inget vin odrickbart om det inte är defekt. Han uppskattar vinet oavsett om det kostar sju eller 700 euro.

”Jag högaktar alla vinodlare och vinmakare. Det finns alltid någon tanke bakom ett vins doft och smak. Mitt favoritvin är det som råkar finnas i glaset”, säger Taneli.

Han vet vad han talar om efter ett hundratal besök på olika vingårdar. För tillfället drömmer han om nya resor till intressanta vinländer.

”Jag har aldrig varit utanför Europa, men skulle gärna bekanta mig med Kalifornien, Australien och Chile och jag skulle gärna resa världen runt och förkunna vinets glada budskap”, avrundar Taneli Lehtonen.

Text Anna Kauhala, foto Aleksi Poutanen

Tanelis Lehtonens tips – så här serverar du vinet rätt:
  • Tänk på 30-minutersregeln! Ställ vitt vin i rums­temperatur 30 minuter och rött vin i kylskåp 30 minuter före serveringen.

  • Vitt vin serveras ofta för svalt och rött vin för varmt. Om ett vitt vin är för svalt lider dess aromstruktur och syrlighet medan för varmt rödvin lätt upplevs som för smakstarkt. Avkylning till + 18 °C gagnar rödvinets syrlighet och gör smaken mildare.