Tuomo Suoranta från restaurang Skiffer inspireras av Östersjön

Köksmästare Tuomo Suoranta är mannen bakom restaurang Skiffers omtyckta maträtt liuska, alltså pizza. Skiffers ursprungliga hemvist är vid Östersjön, där även Suoranta stortrivs.

Om Tuomo Suoranta inte var köksmästare och krögare skulle han sannolikt bygga båtar. Havet är ett viktigt element i Suorantas jobb och fritid.

”Min fru anser att jag är bäst under vattenytan”, säger Suoranta som älskar att simma, dyka och åka båt.

Intresset för dykning har fört honom till världens alla hav men det närmaste havet, Östersjön, ligger honom varmast om hjärtat. År 2010 slog Tuomos och Oskari Juvas första Skiffer-restaurang upp dörrarna vid Östersjön. Restaurangen är mest känd för sina unika pizzor.

Pizzan med samma form som Skiffergrundet

Duons tanke på en egen restaurang föddes på Åland ett par år tidigare.

”Vi badade bastu, grillade, drack lite vin och diskuterade mat natten lång. Det var startskottet”, säger Suoranta.

Oskari Juva och hans bror tvivlade inte en sekund när de ett par år senare erbjöds att köpa den gamla Gulfstationen på Skiffergrundet utanför Helsingfors. De beslöt på stående fot att grunda en pizzeria i den maritima miljön och att döpa restaurangen efter platsen. Restaurang Skiffer skulle inte servera standardpizzor, utan pizzor med egen stil och framtoning.

”När vi år 2010 planerade menyn insåg vi att vi inte kunde baka runda pizzor. Därför är våra rustika och rejäla pizzor ovala. De har samma form som Skiffergrundet.”

Mat med fläkt av Australien

Tuomo Suoranta har från början kläckt restaurangens matidéer. Före Skiffers tillkomst satte han sin prägel på maten och köken i bland annat Hans Välimäkis restaurang Le Société Du Cochon och BW-restaurangerna Farang och Gaijin. Suoranta har bott och jobbat ett knappt år i Australien, vilket syns i Skiffers maträtter.

”Den australiska matkulturen gav mig mycket. Under min tid i landet kom jag i kontakt med bland annat flatbread, som är ett slags pizza toppad med en rejäl portion frisk och fräsch sallad”, säger han.

Suoranta eftersträvar samma fräscha smakupplevelse i Skiffers maträtter. Restaurangens populäraste pizza, Soignon, bjuder på getost, jordgubbar, pinjefröer och rucola.

”Gastronomin styr planeringen av våra pizzor, vars smakvärld är en väl genomtänkt helhet.”

Flärdfrihet och historik tilltalar Tuomo Suoranta

Hantverk och råvaror av hög kvalitet är hörnstenar för Tuomo Suoranta. Han tilltalas av det tydliga och flärdfria italienska köket vars smaker inte tarvar trick eller magi.

”Det räcker ofta med en välsmakande tomat.”

Han är fascinerad av den finländska matkulturen.

”Våra skogar och sjöar är fulla av högklassiga råvaror och underbara smaker. Jag upplever mat som något heligt, något man bör respekt­era och värna om.”

Tuomo Suoranta berättar att hans intresse för vin ökar för var dag. Vin erbjuder, i likhet med mat, en aldrig sinande smakvärld. Skiffers vinlista omfattar främst naturenligt producerade viner från små vingårdar. Vinerna med samma namn som restaurangen kommer från Navarra i norra Spanien.

”Jag har besökt nästan alla de vingårdar från vilka vi köper vårt vin. Vingårdarnas spännande och intressanta historik intresserar mig”, säger han.

Farmor och Tuomo Suorantas kärlek till mat

Tuomo Suorantas förebilder inom restaurangvärlden är bland annat Hans Välimäki, Thomas Keller och Paul Bocuse. Sin stora kärlek till mat har han fått av sin numera bortgångna farmor.

”Farmor lagade traditionell välsmakande husmanskost. Hon bjöd verkligen till vid både tillredningen och serveringen. När hon lämnade jordelivet fick jag ärva hennes recept och kokböcker. I samlingen ingår några verkliga pärlor och klassiker”, säger Suoranta.

Han vill gärna förmedla sitt genuina intresse för mat till sin tvååriga dotter och sin fyraårige son.

”Jag hoppas att mina barn får ett öppet och entusiastiskt förhållande till matens fascinerande värld. Ingen tycker om all mat, men det lönar sig definitivt att vara fördomsfri och smaka på allt som serveras.”

Skiffer stöder Östersjöns välmående

Tuomo Suoranta upplever Skiffer som sitt tredje barn. Han satsar allt på att utveckla och värna om restaurangkedjan som i dag omfattar tre åretruntkrogar i Helsingfors samt sommarkrogar i Hangö och på Skiffergrundet. Ytterligare några restauranger är under planering.

”Skiffer vinner allt mer terräng. Vår strävan är att göra restaurangkedjan till en känd aktör i restaurangvärlden. Vi utvidgar gärna verksamheten till hela Finland och varför inte även till andra länder.”

Havet är en gemensam nämnare för Skiffer och krögaren, vilket återspeglas av företagets värdebild. Restaurangkedjan, som samarbetar med WWF, har en pizza med namnet Östersjön. En del av försäljningsintäkterna doneras till WWF för skydd av vårt innanhav. Detsamma gäller Robert Pauligs Skiffer-kaffe som nyligen upptogs i restaurangens sortiment.

”Vi vill slå ett slag för Östersjöns välmående. Havet är vår röda tråd och Skiffergrundet kommer alltid att vara restaurang Skiffers hem”, avrundar Tuomo Suoranta.

Text Krista Korpela-Kosonen, foto Anton Reenpää

Tuomo Suoranta – med egna ord

Min mest oförglömliga mat­upplevelse var en middag tillsammans med min fru för åtta år sedan i Monaco.

Alain Ducasses restaurang med tre Michelinstjärnor hade verkligen beaktat varje liten detalj.

Den bästa kombina­tionen av mat och dryck är Skiffers pizza Soignon avnjuten med en torr riesling till tonerna av Östersjöns vågor.

Min matrelaterade drömresa skulle gå till Kalifornien där jag skulle prova lokala viner och besöka Thomas Kellers restaurang The French Laundry.

I mitt kylskåp finns alltid en bit god ost och en flaska torrt vitt vin.

Min favoritsäsong är definitivt sensommaren och hösten. Under skördetiden har man tillgång till en lång rad färska inhemska grönsaker, bär och frukter. Därtill får man fisk och vilt.