Tuulia Järvinen grundade företaget Venner för att alla skulle få näringsrik vardagsmat

För ett decennium sedan trivdes Tuulia Järvinen inte alls i köket. I dag talar hon om vikten av näringsrik föda, hon skapar yrkesmässiga recept och förser mindre bemedlade familjer med matkassar som innehåller vegetabilier och som uppmuntrar till matlagning.

Att ge och få hjälp är tanken bakom det av Tuulia Järvinen och hennes syster Emilia Järvinen grundade företaget Venner. De matkassar som Venner delar ut till mindre bemedlade barnfamiljer innehåller närande och läckra vegetariska råvaror och rätter. Recepten bär Tuulias signatur.

För tio år sedan kunde Tuulia, som är livsmedelsekonom, absolut inte tänka sig att skapa recept yrkesmässigt. Hennes värld handlade om försäljning och marknadsföring av livsmedel – hon lagade inte ens sin egen mat. Men saker och ting förändras:

När den unga damen började jobba för ett naturproduktföretag fick hon upp ögonen för hälsa och välbefinnande. Hon ökade andelen vegetabilier i kosten, övergick till glutenfri kost och började tänka på sitt intag av vitaminer och näringsämnen.

”Min energinivå steg och mina magsmärtor försvann. När jag hade övergått till mångsidig och näringsmässigt korrekt kost insåg jag att jag inte hade mått särskilt bra tidigare”, säger Tuulia.

Den nya kosten och bristen på glutenfri färdigmat i affärerna gav henne inspiration till matlagning.

”Till min stora förvåning var jag en ganska bra och kreativ kock”, säger Tuulia.

Glädjebudskap om närande kost

Tuulia ville berätta om sina erfarenheter och inspirera andra att övergå till näringsrik och hälsosam vardagsmat. Hon skapade bloggen Wellberries och började erbjuda konsumenter och företag måltidsplaneringstjänster.

”Vad skall vi äta i dag är nog en av vardagens vanligaste frågor”, säger Tuulia.

Hon ville diversifiera sina insatser välbefinnandet till fromma. När hon deltog i välgörenhetsorganisationen Apunas verksamhet föddes tanken på näringsmässigt riktiga matkassar. Organisationen Apuna ger mindre bemedlade familjer behövlig mathjälp.

”Jag blev uppringd av en familjemor som med darr på rösten tackade för att hennes matkasse hade innehållit quinoa som familjen länge hade suktat efter. När jag stod där i mitt kök omgiven av superfood tänkte jag att så här får det minsann inte vara”, säger Tuulia bestämt.

Telefonsamtalet fick henne att fundera kring hur även mindre bemedlade familjer kunde äta mångsidigt. Det var upptakten till det samhälleliga företaget Venner, som såg dagens ljus och inledde sin verksamhet i september 2018.

Venners elektroniska matlagningskurs

Venners målsättning är att föra budskapet om näringsrik vardagsmat till alla familjer, oavsett social eller ekonomisk ställning. Många mindre bemedlade familjer har inte råd att handla närande råvaror och många medelklassfamiljer har inte tid eller ork att tänka på vardagsmatens näringsinnehåll.

Venners matkassar till barnfamiljer finansieras av hjälpande händer, både företag och privatpersoner, som betalar kassens innehåll helt eller delvis. Venner tar även tacksamt emot månatliga bidrag. Den som hjälper Venner att hjälpa får tillgång till samma recept som hjälpmottagarna. Man kan även beställa de aktuella matkassarna för eget bruk.

Matkassarna innehåller recept och råvaror för 42 näringsrika vegetariska matportioner. Tuulia gör tillredningsvideor för alla rätter.

”Det handlar om en elektronisk kockkurs – på Venners webbsidor hittar man, utöver recept, även videor som i detalj visar hur matkassarnas råvaror hanteras och tillreds”, säger Tuulia.

Syftet med recepten och den elektroniska kockkursen är att främja mångsidig vardagsmat och mångsidiga matvanor och att skingra fördomarna gällande vegetarisk mat. Varför inte servera god och hälsosam linssoppa i stället för makaronilåda?

”Jag själv är allätare och avsikten är inte att göra alla till vegetarianer. Finländarnas dagliga intag av vegetabilier ligger klart under den rekommenderade mängden som är 500 gram. Det är faktiskt inte svårt att öka intaget av frukt och grönsaker”, säger Tuulia.

Enligt Venners enkät har 97 procent av hjälpmottagarna lärt sig något nytt om kost och livsmedel. Hela 75 procent tillämpar åtminstone ett av kassarnas recept regelbundet.

Tuulia betonar vardagsmatens betydelse. När det är fest behöver man inte tänka så mycket på näringsinnehållet och hälsoaspekterna. Hälsosam vardagsmat ger energi och livslust och håller många sjukdomar borta.

Tuulias man och fyraåriga dotter provsmakar hennes anrättningar. Rätterna är ofta desamma som i Venners recepttjänst.

”Hela familjen deltar i matlagningen, även vår lilla dotter. Venners recept innehåller alltid tips på hur man kan engagera familjens barn i matlagningen. Syftet är att lära småttingarna kockandets ädla konst och att inspirera dem till matlagning. Köksfärdigheter är en fin och nyttig gåva som barnen så småningom kan implementera i sina egna hem”, säger Tuulia.

Venner vill utvidga sin verksamhet utomlands

Venner har hittills levererat 1 700 matkassar och verksamheten har nyligen utvidgats från huvudstadsregionen till Åbo. Responsen från hjälparna och hjälpmottagarna, som Venner finner via hjälporganisationen Hope rf, har varit enbart positiv.

Förutom Tuulia deltar två personer i verksamheten, nämligen en socialpsykolog och en näringsterapeut. Hittills har Venner inte kunnat betala ut löner.

I verksamheten deltar även bekanta namn så som TV-profilerna Anni Hautala och Arman Alizad. Deras stöd till Venner handlar om bland annat deltagande i företagets kockvideor.

”Målsättningen är att utvidga verksamheten till hela Finland. Jag hoppas och tror att vi i framtiden kan bedriva verksamheten på heltid. Kanske vi en dag kan verka globalt – motsvarande verksamhet finns ingen annanstans”, avrundar Tuulia Järvinen.

Text Anu Vallinkoski, foto Ville Rinne

Tuulia Järvinens tips på grönare mat
  • Öka mängden vegetabilier i maten genom att ersätta de traditionella tillbehören med grönsaker. Varför inte ersätta en del av riset eller quinoan med krossad blomkål eller röra ner rå strimlad squash i pastan?

  • Var inte rädd för att kombinera olika smaker. Syrligt rimmar utmärkt med sött. Exempelvis tomat och kokos är en ypperlig kombination. Eldigt och milt går också bra ihop: Honung och chili eller ingefära är ett förträffligt par.