Vera Jordanova – lycklig äventyrare

Livserfarenhet, kärlek och balans är viktiga ingredienser i den bulgarisk-finländska modellen och skådespelaren Vera Jordanovas maträtter. I sin nya matbok bjuder hon läsaren på spännande resor till sitt livs viktigaste kök.

Vad betyder maten för dig?

Jag har alltid älskat att laga mat. Den kulinariska världen öppnade sig för mig när jag som äldre tonåring flyttade till Paris. Coq au vin, moules frites! Jag greps av en obetvinglig lust att laga och prova på nya rätter. Som modell stannade jag aldrig längre än 3–5 år i ett land innan jag drog vidare. Det enda stället där jag kände mig riktigt hemma var i det egna köket, som blev en naturlig samlingsplats för mig och mina vänner.

Min mat präglas av samvaro, kärlek och respekt. Jag är övertygad om att maten blir bättre om man tänker på dem den är avsedd för när man kockar.

Vilken är din inspirationskälla?

Jag väljer lämplig musik, slår upp ett glas gott vin och tänder några ljus. När jag står i köket vill jag vara kreativ och skapa nya spännande smaker och upplevelser.

Min nuvarande hemstad New York är en outsinlig inspirationskälla. I Queens och Brooklyn hittar jag kryddor och råvaror som jag aldrig har hört talas om. Jag strävar efter att variera mitt kockande, men julmaten är alltid finländsk! Inför vinterns stora fest lagar jag mat i dagarna tre. På julen vankas det bland annat potatislåda, sillsallad, jullimpa, surmjölk och hemlagad senap. Den bulgariska maten finns i mina gener och därför lyckas jag alltid när jag lagar bulgariska rätter.

Vilket är ditt favoritrecept?

Det är nog receptet på min egen risotto. Jag har alltid vurmat för brysselkål, men tyvärr serveras den spännande grönsaken ofta mer eller mindre sönderkokt. Min fylliga risotto, som innehåller saftig och len ugnsbakad brysselkål, är en utmärkt rätt när kölden knäpper i knutarna. Till risotton rekommenderar jag ett gott rödvin.

Hur ser din drömmåltid ut?

Jag sitter med en kär vän på en liten restaurang på ön Amorgos i den grekiska arkipelagen och äter nyfångad bläckfisk. Vi spelar backgammon medan den varma solen långsamt går till vila i det mörknande Medelhavet.

Vilket är ditt framgångsrecept?

När jag arbetade som modell gav jag aldrig avkall på maten, men jag var en flitig gäst på gymmet. Jag tror inte på förbud och restriktioner, utan på balans och måtta. Det viktigaste för oss alla är att ta vara på stunden, livet och kärleken. Motgångar är en mindre trevlig del av livet, men de lär oss att se och uppskatta allt det fina vi har.

Läs också