Virpi Mikkonen: Ät gott och må bra

Matskribenten och bloggaren Virpi Mikkonen är svag för läckerheter men använder inte vitt socker eller vetemjöl.

Virpi Mikkonen anser att mat bör smaka och göra gott. I sin senaste bok Kiitos hyvää – Pikaruokaa (ungefär Gärna något gott – Snabbmat) visar hon att snabb och lättlagad mat inte behöver vara ohälsosam.

Vilken är din mat och dryckesfilosofi?

Jag bryr mig inte om onödiga finesser. Mat bör vara lättlagad, välsmakande och hälsosam. Jag väljer etiskt och ekologiskt producerade livsmedel och jag lagar huvudsakligen glutenfri vegetarisk mat och rätter med naturliga smaker. Till fest serverar jag ibland vilträtter. De bästa måltidsdryckerna är hemlagat smaksatt bubbelvatten och torra ekologiska vita viner. Riesling är min favorit.

Varifrån kommer dina receptidéer?

Från olika håll. Källan kan vara ett stundens infall, en inspirerande bild eller något helt annat. Jag är svag för söta läckerheter men jag använder aldrig vitt socker. Jag tycker om att harmonisera traditionella läckerheter med min egen matfilosofi.

Kan hälsosam mat vara god?

Naturligtvis! Vitt raffinerat socker och vetemjöl är näringsfattiga och inte särskilt goda. Kokospalmsocker och inhemsk ekologisk honung är utmärkta sötningsmedel och vetemjölet kan ersättas med till exempel mandel- eller kokosmjöl.

Vilket är ditt framgångsrecept?

Många efterlyser en god och hälsosam kost och söker något som lämpar sig för alla. Universella ideallösningar finns varken inom matvärlden eller i livet. Genom att lita på sin intuition och följa hjärtats röst hittar man i allmänhet rätt och genom att övervinna sorger och ilska kan man lära sig mycket av sina motgångar.

Vilket är ditt favoritrecept?

Både barn och vuxna tycker om fylld ugnsbatat. Den fylliga och mångsidiga rätten bjuder på goda och fräscha smaker. Råvarorna finns i alla affärer, bataterna är lätta att tillreda och rätten kan varieras på många olika sätt. Fyllningarna kan också serveras i en skålformad sallad – varför inte prova på ”tacos” med kikärter och curry.

Läs också