Waltteri Torikka kombinerar smaker från barndomen och världen

Waltteri Torikka gillar tryffel och champagne, men vet också hur man lagar förmånlig vardagsmat. I köket tar han ingen stress.

I maj 2015 satt Waltteri Torikka i en hamnrestaurang i Rijeka, Kroatien. På bordet ställdes tryffel och spenatsauté tillsammans med svärdfisk som fångats samma dag. Middagen kröntes av det lokala vit­vinet grasevina.

Torikka hade all anledning att fira. Den finska barytonen hade nyss fått lovordande recensioner för sin huvudroll i Mozarts opera Don Giovanni på operan i Rijeka. Ett av charmör­grevens bäst kända nummer är champagnearian, Fin ch’han dal vino – fritt översatt Slösa de bästa vinerna på gästerna.

”Jag glömmer aldrig den där kvällen. Stämningen var perfekt och maten himmelsk. Istrien, som gränsar till Italien, är en välvårdad hemlighet, ett paradis av smaker och utmärkta råvaror”, berättar han.

På sina många arbets- och semesterresor har Waltteri Torikka ofta fått äta intressanta middagar. På en av lokalbefolkningens favoritrestauranger i Peking låg det ett helt kycklingben i soppan. På semester i Thailand stötte Torikka av en slump ihop med tangokungen Teemu Roivainen, som han lärde känna i militären. De fick infallet att gå på en kurs i asiatisk matlagning.

”Det thailändska köket kombinerar skickligt färska örter, chili och särskilt fisksås, som finns i alla rätter.”

Väljer förmånlig vardagsmat

På resor satsar Torikka på kulinariska upplevelser, men hemma lever han sparsammare. I närbutiken köper han ofta produkter med orangefärgade prislappar, som berättar att produkternas sista användningsdag närmar sig.

”Kompisarna skrattar åt min sparsamhet, men jag njuter när jag gör förmånliga fynd och sam­-tidigt minskar matspillet. Jag är en modernjägare-samlare.”

Torikka lärde sig att hushålla med pengarna redan i barndomshemmet i Tammerfors, då åren av ekonomisk depression satte spår i familjens vardag. I butiken passerade familjen hyllorna med dyr färdigmat: mamma tillredde helst sopporna, lådorna och stuvningarna själv.

Den hemlagade maten var god och mättande. Köttfärssås smaksatt med Koskenlaskijaost var Torikkas favorit.

”På den tiden fanns det ingen café- och restaurangkultur som i dag. Vi kunde gå ut för äta pizza ibland, men annars åt vi hemma.”

Föräldrarna skilde sig när Torikka var sju år. Pojken turades om att bo med sin mor och far.

”Mamma lagade traditionell hemlagad mat. Pappas bravur var bolognesesås, som också jag fick lära mig att laga.”

När Torikka fick en studieplats vid Sibelius-­Akademin och flyttade till Helsingfors kom lågbudgettipsen till nytta. Tjugoåringen lagade ofta en kastrull förmånlig spaghetti som han åt turvis med tonfisk, pesto och tomatsås.

Improviserar fram något enkelt och gott

”Den godaste maten består av enkla ingredienser. Det viktigaste är att råvarorna håller hög kvalitet.”

Samma regel gäller i Waltteri Torikkas nuvarande hem i Helsingfors, där köket ofta fylls av en doft av nybakat surdegsbröd och kaffe som bryggts i en mokabryggare. Om den förestående dagen har ett späckat program eller om Torikka ska uppträda på operan på kvällen, måste han schemalägga mål­-tiderna omsorgsfullt.

Just nu repeterar Torikka för operetten Glada änkan. Den har premiär på Nationalteatern i höst.

”Jag äter inte före en föreställning. Maten ska hinna smälta i tre eller fyra timmar. Mat måste också vara näringsrik, så att den ger energi för mer fysiska prestationer. Efter föreställningar och spelningar är adrenalinet på topp, och då vill jag inte äta någonting på ett tag.”

Även om Torikka är allätare, medger han att han under de senaste åren gått mot en alltmer vegetarisk kost. Hemma lagar han purésoppor, grönsakslådor och sallader.

”Jag har upptäckt att när jag äter kött och fisk mer sällan, smakar det ännu bättre.”

Torikka kan ta en titt på recept, men slutresultatet uppnår han alltid genom att improvisera.

Under hektiska dagar är det viktigaste att maten är lättlagad. En omelett med olika fyllningar är snabb och mättande kvällsmat. Ibland ersätter yoghurt, nötter och bär den varma kvällsmaten.

Viktigt att kombinera maten med rätt dryck

Det roligaste är att laga mat till vänner.Torikka berättar att han gillar att planera fler­rättersmiddagar som kombinerar högklassiga råvaror, god smak och vackra portioner. Om bubbel matchar matens smaker, kan Waltteri servera champagne genom hela måltiden.

Ofta ber han om rekommendationer från Alko.

”Det är viktigt för mig att dryckerna lyfter fram matens bästa sidor, och även tvärtom. Därför beställer jag ofta vinpaketet som planerats för menyn, när jag äter på restaurang.”

Torikka minns särskilt en tasting, där han fick möjlighet att smaka på årgångsviner från 1980-talet.

”Sådant upplever man bara en gång i livet. Jag fick njuta av några riktigt unika smakkombinationer som jag aldrig upplevt tidigare.”

I fråga om desserter föredrar Torikka enkla klassiker. Han kan servera en osttallrik med sylt, eller stekta bananer med vaniljglass.

”Jag tror att jag sist och slutligen är en ganska avstressad kock. Jag kombinerar smaker från barndomen och världen, men jag gör allt med en egen twist.”

Vem: Waltteri Torikka

  • 36-årig stadsbo som trivs på landet. Hans tvååriga toypudel Caruso sätter fart på vardagen.

  • Motto: Enligt Oscar Wilde: “Be yourself, everyone else is already taken.”

  • I offentligheten: Operasångare, baryton. Har släppt fyra soloalbum. Det senaste heter Toivo (Hoppet). I sommar har han några sång engagemang och gör en roll på operafestivalen i Nyslott.

  • Waltteri Torikka arrangerar en morsdagskonsert som streamas på nätet. Konserten finns tillgänglig att titta på från och med 8 maj.

https://warnermusiclive.fi/2021/04/23/waltteri-torikalta-virtuaalinen-aitienpaivakonsertti/

Text Sanna Wallenius, foto Antti Rintala