Albariño – Iberiska halvöns gröna stjärna

Albariño är en kvalitetssort från nordvästra Spanien och norra Portugal, som redan en tid har varit en av de trendiga gröna druvorna. I Portugal heter den Alvarinho.

Spanien och Portugal är särskilt kända för sina röda viner, men deras goda vita viner är också värda att prova. 

I det nordvästra havsnära hörnet av Iberiska halvön producerar båda länderna vin av en grön druvsort som norr om gränsen i Spanien heter Albariño, medan den i Portugal är känd som Alvarinho

Varför är sorten intressant?

"Albariño är en druva med liknande egenskaper som andra mineraliska viner från svala regioner, som riesling eller nyzeeländsk sauvignon blanc. Om man gillar dem kan Albariño vara en intressant ny bekantskap”, säger Mikko Halmetoja, försäljare och utbildare på Alko. 

"Det är intressanta viner som är svåra att inte tycka om, särskilt om det finns fisk eller något annat från havet på tallriken." 

Läs mer om druvan Albariño: 

Varifrån kommer Albariño/Alvarinho?  

Albariño är förmodligen en ursprungsdruva från nordvästra Iberiska halvön. Det är dock inte säkert om den har uppkommit på den spanska eller portugisiska sidan av gränsen. Sorten har anpassat sig väl till de relativt svala förhållandena i området. 

Sorten är gammal, och förmodligen odlade redan romarna den i regionen.  

Vilken typ av aromer har albariñoviner?

Albariños fräscha aromvärld har en betoning på citrus och stenfrukt. Mikko Halmetoja förklarar att den ofta även har minerala drag och till och med noter av hav.  

Typiska aromer för Albariño: 

  • persika

  • aprikos

  • grönt äpple

  • citrus

  • blommighet

  • melon

  • mineraliskhet. 

Vilken typ av viner görs av Albariño? 

Enligt Mikko Halmetoja är vinerna gjorda på Albariño i allmänhet torra, aromatiska och av hög kvalitet. 

Vid vinframställningen ligger tonvikten främst på druvans egna aromer och på att få fram fräschhet och syrlighet. Vinerna passar väl in i den nuvarande trenden med fräscha viner. 

Ibland kan vinerna ges en fylligare smakvärld. Druvskalen kan få ligga kvar i musten en tid för extrahering, eller så kan vinet lagras med jästfällningen efter jäsningen. 

Lagring på ekfat är relativt sällsynt, men ibland används sådan för att ge vinet fyllighet och struktur. 

Albariño används för att framställa: 

  • Främst viner med tonvikt på fräschhet, syrlighet och aromer. Vinerna är i allmänhet avsedda att drickas som unga.

  • Vissa viner med fylligare struktur. Dessa viner kan också lagras.

  • Ibland även mousserande vin.  

I vilka vinregioner odlas Albariño? 

Albariños huvudsakliga odlingsområden ligger på båda sidor om gränsen i nordvästra Spanien och norra Portugal. Atlanten ger den lummiga regionen svalka. 

Vindistrikten och deras skördar är ganska små på en världsskala, så albariñoviner produceras inte i stora mängder.  

Utanför sina hemländer är sorten sällsynt, men den har också odlats i viss utsträckning i andra vinländer.  

Spanien 

Albariño är framför allt känd i viner från regionen Rías Baixas. Regionen ligger i provinsen Galicien i den nordvästra delen av Spanien. Idag är albariño från Rías Baixas på sätt och vis flaggskeppet för hela Spaniens vita viner. 

Området vid Atlantkusten är svalare, fuktigare och frodigare än resten av Spanien. Rías Baixas är därför väl lämpat för odling av gröna druvor.

“Det är det gröna Spanien, där det regnar nästan tre gånger mer än i landet i genomsnitt. Regionen har jämförts med till exempel grönskan på Irland, berättar Mikko Halmetoja. 

Druvsorten Albariño med sitt tjocka skal passar bra för de fuktiga förhållandena i regionen. Solen skiner dock också i lämplig mängd, så druvorna mognar bra. 

Rías Baixas är uppdelat i underdistrikt med vissa skillnader när det gäller närheten till havet och nederbörden. Det mest kända är Val do Salnés som ligger vid kusten och i vars viner vissa säger sig rentav känna sälta från havet.   

Portugal 

I Portugal odlas Albariño under namnet Alvarinho, särskilt i den nordliga vinregionen Vinho Verde, känd för sina viner som likaså heter vinho verde. 

Till skillnad från den spanska sidan används sorten i Vinho Verde vanligtvis som del i druvblandningar. 

Men det görs också fina endruvsviner av Alvarinho särskilt i underdistriktet Monção e Melgaço i norra delen av Vinho Verde, precis intill gränsen till Spanien och Rías Baixas. 

Sorten odlas också i mindre skala längre söderut i Portugal.   

Till vilka maträtter passar viner av druvan Albariño?  

Fräscht albariñovin är ett mångsidigt matvin, särskilt till lätta smaker. 

Tapas 


Albariño matchar smaken hos olika feta och salta smårätter, som kallskuret, ostar eller sardiner. 

"Den fräscha syran bryter det feta och vinet har dessutom fruktighet som gör det till en perfekt kombination”, beskriver Mikko Halmetoja. 

Fisk och skaldjur 


Albariño passar naturligt att kombinera med all mat från havet – musslor, bläckfisk, kräftor och fisk. 

Vinet är gott till exempelvis ceviche eller en paella eller risotto med skaldjur. 

Vegetariskt 


Fräscht vin är särskilt lämpligt till färska grönsaker, vilket gör albariño till ett utmärkt salladsvin. Exempelvis en fetasallad med melon är ett fungerande matpar. 

Text Lasse Pakarinen

Albariño på Alko
Alkos sortiment omfattar omkring 50 vita viner med druvsorten Albariño eller Alvarinho. De flesta av dem kommer från Spanien.
Mikko Halmetoja
Mikko Halmetoja från Ylöjärvi är försäljare och erfaren utbildare på Alko, arbetar huvudsakligen i Tammerfors. Han besökte nyligen norra Portugal och blev där slutligt förtjust i Alvarinho.