Shiraz från Australiens Barossa och McLaren Vale

Mustiga shirazviner från Barossa och McLaren Vale i södra Australien har fått nya nyanser.

Södra Australien, delstaten South Australia, är Australiens vincentrum där vingårdarna ligger strax utanför huvud­staden Adelaide.

Hela landets mest klassiska region är vinstocksfyllda Barossadalen nordost om Adelaide. Druvan Shiraz är kung där och regionen är känd världen över för viner gjorda av den.

Ett annat område som domineras av Shiraz är McLaren Vale, som ligger söder om Adelaide. Närliggande Adelaide och havet gör området till ett populärt turistmål, så utöver vingårdar finns det exempelvis många bra restauranger.

Både Barossa och McLaren Vale är historiska vinodlingstrakter. Det syns i de ibland över 100 år gamla vinstockarna som finns bevarade på gårdarna. Dessa värdefull vinstockar vårdas omsorgsfullt.

Shirazvinerna från båda områdena är mörka, generöst fruktiga, saftiga och fylliga. Växtmiljöerna skapar dock också vissa skillnader. Barossa ligger i det varma inlandet, medan havet svalkar vingårdarna i McLaren Vale. Därför har viner från McLaren Vale ibland en fräschare och rödbärigare fruktighet än de från Barossa.

Trendigt med lättare viner som är hållbart producerade

En ny trend i australiensiska shirazviner är att vinet blivit aningen lättare. Många viner har en ljusare fruktighet än tidigare och eklagring används mer återhållsamt. Shiraz från Barossa och McLaren Vale har därför numera större nyans­rikedom.

Vinerna varierar enligt producenternas val. Vinhusen är djärva och testar nya saker, i och med att Australien inte har någon strikt reglering som skulle begränsa experimenterandet.

Hållbarhet är en stark trend. Vinproducenterna vill bekämpa klimatförändringarna på alla sätt. De har även själva drabbats av deras effekter, i form av både högre temperaturer och vädrets oförutsägbarhet.

Samtidigt överväger många producenter noggrant hur de kan minska på vattenförbrukningen och rengöra och återvinna vattnet. I torra Australian är vatten en tillgång som är nästan guld värd.

En annan trend är en större mångfald av druvsorter. Shiraz har fått fler utmanare än Australiens klassiska Cabernet Sauvignon. Till exempel ger Grenache ofta högklassiga viner som är fylligare än deras europeiska kusiner. Australien har också börjat prova nya druvsorter från bland annat Portugal och Italien. Det handlar till viss del om att söka alternativ till de allt varmare odlingarna.

I vinområdena exempelvis i Yarra Valley i delstaten Victoria och på ön Tasmanien, som är svalare än Södra Australien, görs däremot rödvin i en helt annan stil. Där produceras allt mer lätta men sofistikerade viner av druvan Pinot Noir.

Rödvin som faller finländarna i smaken

Finländarna gillar australiensiska viner. Det avspeglas i att även landets dyra toppviner hittar sina köpare här. Australiens klassiker uppskattas precis som jämförbara europeiska viner.

Å andra sidan är vinerna i den förmånligare kategorin efterfrågade tack vare deras utmärkta förhållande mellan pris och kvalitet. Populariteten ökar också av det faktum att de australiensiska rödvinernas angenäma fyllighet passar den finländska smaken.

Bland viner från Australien är det just röda som är populärast, men också landets vita viner intresserar finländare. Australiska producenter satsar också för närvarande på roséviner som är på uppgång. Australiensiska mousserande viner har däremot inte riktigt fått fotfäste i Finland, även om de håller en hög kvalitet.

vindruvor

Matvinner för dem som gillar fylliga viner

De lättillgängliga australierna är avslappnade och gästvänliga. Samma känsla kan upplevas i landets okomplicerade viner.

Rödvinerna är tillgängliga, även om de är fylliga. De kan ha en hel del tanniner, men de är mogna och stramar inte i munnen. Vid matbordet för mustigheten hos shiraz tankarna till kötträtter, som lamm, nötkött och också vilt. Vinet bryter smaken av kött som är rött inuti, men dess relativa mjukhet gör att det dessutom kan serveras till långkokta grytor.

Grillade eller rostade grönsaker trivs likaså i sällskap av shiraz, liksom ostar. Den som gillar mustiga viner kan överlag kombinera shiraz från Australien med många olika rätter, allt från pasta och pizza.

Text Lasse Pakarinen, foto Getty Images

Shiraz är Australiens mest odlade druvsort. Vinerna är fylliga och rentav robusta, men tanninerna är ändå relativt mjuka. Sorten används också i druvblandningar, av vilka den mest kända är GSM, Grenache-Shiraz-­Mourvèdre.

Syrah är namnet på Shiraz i druvans ursprungliga hemtrakter i Frankrike, där den dominerar i Rhônedalen. I norra Rhône används den till endruvsviner som har stramare tanniner än australiensisk shiraz.

Barossadalens shiraz är allmänt taget ett maffigt rödvin, som ofta har smak av plommon, mörka körsbär och kanske chokladaktig ek. Högre belägna Eden Valley räknas också som en del av Barossa, men har ett svalare klimat och ger en lättare vinstil.

McLaren Vales shiraz är också kraftig, men dess aromvärld kan gå mot tranbär och röda körsbär.

AUSTRALIENS SHIRAZVINER I SIFFROR

Vingårdarna i Australien uppgår till

155 000 ha

I jämförelse: I Bordeaux i Frankrike finns det cirka 120 000 hektar vingårdar.

7,5 %

Barossas andel av Australiens vingårdar, McLaren Vales andel är 4,8 %.

68 %

Shiraz andel av vinskörden i Barossa 2023.

Källa: Wine Australia / www.wineaustralia.com

Läs mer