En sann klassikerregion: Bordeaux

Servera ett rött vin från Bordeaux till älgsteken eller avnjut ett glas vitt i glada vänners lag, föreslår det franska producentsällskapets grundare.

Bordeauxviner som har lagrats länge bjuder på utsökta dofter, smaker och nyanser och silkeslen munkänsla. Vad kan man mer begära av ett rödvin? 

”Inget alls”, säger Alain Raynaud som basar för producentsällskapet Grand Cercle des Vins de Bordeaux med nästan tvåhundra medlemsgårdar i vinregionen Bordeaux. Sällskapet grundades som en reaktion på att den klassiska vinregionen inte har appellerat till vanliga vinkonsumenter under de senaste åren.   

Alain Raynaud vill slå hål på myten om regionens viner. Alla Bordeauxviner kostar inte över 50 euro och det finns många viner som inte behöver lagras ett decennium för att kunna avnjutas. Många av dagens Bordeauxviner är mycket lättillgängliga.

”Prisklassen 15–25 euro omfattar flera viner av hög kvalitet, men tyvärr har de hamnat i skuggan av de exklusivare vinerna. De förmånligare vinerna mognar på några år, men de lämpar sig också för långvarig lagring”, säger Alain Raynaud.

Bordeauxvinerna görs på välbekanta druvor

På flaskans etikett anges vingårdens namn, ordet château (oavsett om producenten har ett slott eller inte), årgången, kommunens namn (till exempel Saint-Émilion eller Graves) och i regel även kvalitetsklassen (till exempel cru bourgeois).  

Novisen behöver inte lära sig de olika kvalitetsklasserna – man når långt genom att känna till druvsorterna. Alla röda bordeauxviner görs på någon av druvorna Cabernet Sauvignon, Merlot eller Cabernet Franc eller en blandning av dessa. Druvan Merlot ger fruktiga viner med toner av plommon, medan Cabernet Sauvignon ger tanninrika viner med syrlighet och toner av svarta vinbär. Vinerna mognar på ekfat, vilket ger den ädla drycken en svagt bränd karaktär.

Börja med druvan Merlot

Alain Raynaud har några tips för den som inte är förtrogen med vinerna från Bordeaux.  

”Inled äventyret med att smaka på ett mjukt merlotvin från Pomerol eller Saint-Émilion. Gå därefter vidare till ett elegant vin från Graves och avsluta upptäcktsfärden med ett kraftigt, cabernet sauvignon-baserat vin från Médoc”, säger Alain Raynaud.

Han påpekar att de röda Bordeauxvinerna är avsedda att avnjutas som måltidsdryck. Älgstek är en utmärkt partner till de goda vinerna. De vita vinerna kan däremot avnjutas som sådana.

”Söta Sauternes- och Cadillacviner lämpar sig utmärkt som dessert och som sällskapsdryck”, avrundrar Alain Raynaud. 

Läs mer om vinernas värld