Toppviner från Bordeaux

Varje år i april styr vinexperter från hela världen kosan mot Bordeaux i Frankrike för att bedöma den senaste årgångens viner vid evenemanget En Primeur. I våras bedömdes årgången 2018, som fick utlåtandet liten men högklassig.

Vid handelsevenemanget En Primeur, som ordnas varje vår i Bordeaux, bedömer vinexperter från hela världen områdets senaste årgång. Evenemanget såg dagens ljus efter andra världskriget. Årgången provsmakas som omogen, det vill säga innan aromerna har utvecklats på faten.

Alkos team har deltagit i En Primeur sedan 1990-talet, även i år. Betjänings- och produktutbildare Susanna Hildén berättar att årgången 2018, på grund av väderförhållandena, är relativt liten men av hög kvalitet. Årgångens viner kommer att bjuda på intensiva smakupplevelser.

Årgång 2018 led av fuktigheten, men fick rejält med värme

I december 2017 hopade sig regnmolnen över Bordeaux och våren 2018 var ovanligt blöt i hela området. Det ihållande regnet ackompanjerades av hög temperatur, vilket ledde till att vinrankorna utsattes för mögelangrepp och olika växtsjukdomar som krävde upprepad bekämpning. Framförallt producenterna av ekologiska och biodynamiska viner var i blåsväder eftersom deras enda godkända bekämpningsmedel mot mögel är kopparsulfat som sprutas på rankorna. Det långvariga regnet spolade bort en stor del av kopparsulfaten och många förlorade upp till en tredjedel av skörden.

Men inget ont som inte för något gott med sig: Från och med juli var vädret torrt och varmt, vilket medförde att de druvor som hade klarat den besvärliga våren kunde mogna i lugn och ro. Susanna Hildén berättar att rankornas näringsämnen gjorde saften i de återstående druvorna både koncentrerad och intensiv.

”En producent av biodynamiskt vin berättade att de svåra förhållandena skonade endast en druvklase per ranka”, säger hon.

Hurudan blir årgång 2018?

På grund av väderförhållandena var druvorna små, men ovanligt sockerhaltiga. Förhållandet mellan skal och saft var högt, vilket innebär att skalet tillförde musten mycket färg och tanniner och att druvsaften var aromrik.

Enligt Susanna Hildén fick alla vinodlare i Bordeaux en acceptabel skörd trots de svåra förhållandena. De lokala producenterna bedömer årgången 2018 som intressant och fascinerande med tanke på det svåra odlingsåret.

”Vinerna är mycket friska och fruktiga. I jämförelse med andra år är alkolhalten relativt hög, men på grund av den höga syrligheten är vinerna balanserade. Vinets höga alkoholhalt påverkar inte smaken negativt”, säger negociant (återförsäljare) Marianne Nicolaissen.

”När vinerna mognar blir de förmodligen robusta, behagligt koncentrerade och mycket rena. Årgången kommer att gå till historien som en av Bordeaux bästa”, fortsätter negociant James Sichel.

Hur väljs primörvinerna?

Alko väljer ut primörvinerna enligt sin ordinarie process som är baserad på sensorisk bedömning och erbjudanden. Det speciella med primör­vinerna är att produkterna blir tillgängliga först omkring två år efter provsmakningen.

Alkos sakkunniga bedömde och poängsatte 300–400 omogna viner under loppet av en vecka. Bedömarnas poäng på skalan 0–5 matades in i ett system som räknade ut medeltalen. Alkos val baserar sig på poängen och prislappen, det vill säga förhållandet mellan pris och kvalitet.

”Jag kan inte dra mig till minnes någon mot­svarande årgång. De omogna vinerna var av mycket hög kvalitet och de flesta fick toppoäng”, säger produktchef Timo Tossavainen som ansvarar ­för Alkos franska viner. Han har deltagit hela elva gånger i evenemanget En Primeur.

Efter det en vecka långa handelsevenemanget allokerar områdets producenter, châteauerna, ­en del av produktionen till negocianter som i sin tur utarbetar offerter till sina återförsäljare så ­som Alko.

Vinerna av årgång 2018 dyker upp i Alkos hyllor till påsken och julen år 2021. Producenterna börjar själva saluföra vinerna vid en senare tidpunkt, men då kostar de två till tre gånger mer än vid förköpet.

Text Jaana Kalliokoski, foto Olli Mikkonen