Dagens England är känt för sitt mousserande vin

England är ett växande vinland vars vinmakare främst har profilerat sig som producenter av mousserande vin. Orsaken är enkel: Odlingsförhållandena liknar förhållandena i det franska distriktet Champagne, vilket innebär att man kan tillverka eleganta mousserande viner av nästan samma klass som i Frankrike.

England är ett ungt växande vinland vars viner vinner allt mer terräng. Dagens teknik och kunskaper möjliggör tillverkning av mycket högklassiga viner.

Hemligheten bakom kvaliteten hos de engelska vinerna är i stor utsträckning det faktum att britterna har koncentrerat sig på sin främsta styrka, nämligen tillverkning av mousserande vin enligt den klassiska metoden. De mousserande vinerna utgör hela 70 procent av landets vinproduktion. Vissa engelska mousserande viner har slagit sina konkurrenter från Champagne i välrenommerade vintävlingar och några franska champagnehus har till och med investerat i engelsk vinproduktion.

Den engelska vinproduktionen växer stadigt. Sedan år 2000 har odlingsarealen trefaldigats till nästan 3 000 hektar, vilket förvisso inte är särskilt mycket i jämförelse med de större vinländerna. Odlingarna växer fortlöpande och de viktigaste druvorna är Chardonnay, Pinot Noir och Pinot Meunier, som alla lämpar sig för tillverkning av mousserande vin.

Under de kommande 20 åren förväntas den brittiska produktionen öka från nuvarande 15 miljoner till cirka 40 miljoner flaskor per år.

Antalet engelska mousserande viner har ökat i Alkos sortiment, som nu omfattar både ljusa mousserande viner och mousserande roséviner från flera producenter.

Artikeln fortsätter efter produkterna.

Balfour Leslie’s Reserve Dry

Nyanserat & strukturerat / England

Gusbourne Reserve Brut 2014

Wiston Estate Cuvée Brut 2013

Nyanserat & strukturerat / England

Ridgeview Blanc de Noirs Brut 2014

Generöst & rostat / England

Hattingley Valley Blanc de Blancs Brut 2011

Knightor 9112 Brut

Nyanserat & strukturerat / England

Harrow & Hope Rosé Brut 2017

Nyanserat & strukturerat / England

Jenkyn Place Brut 2010

Nyanserat & strukturerat / England

Ridgeview Cavendish Brut 2013

Generöst & rostat / England

Ridgeview Cavendish Brut 2014

Nyanserat & strukturerat / England

Hattingley Valley Rosé Brut 2014

Nyanserat & strukturerat / England

Gusbourne Blanc de Blancs Brut 2013

Balfour 1503 Rose Dry

Friskt & fruktigt / England

Ambriel Rosé Extra Dry

Friskt & fruktigt / England

Henners Native Grace Multi-Vintage Brut

Ridgeview Blanc de Blancs Brut 2014

Nyanserat & strukturerat / England

Balfour 1503 Classic Cuvee Brut

Friskt & fruktigt / England

Hattingley Valley Classic Reserve Brut

Ridgeview Bloomsbury Brut

Nyanserat & strukturerat / England

Henners Reserve Brut 2010

Harrow & Hope Reserve Brut

Nyanserat & strukturerat / England

Champagne-liknande förhållanden i södra England

De engelska vingårdarna finns huvudsakligen i södra England, men vin odlas även norr om London samt i Wales och Skottland. Sydöstra England står för hela 75 av produktionen.

Odlingsförhållandena i södra England liknar förhållandena i det franska distriktet Champagne.

Bergrunden i vartdera området är gammal havsbotten med ett djupt lager sedimentär kalksten. Områdena är svala, trots att klimatförändringen har höjt temperaturen. Temperaturen i södra England har under de senaste 50 åren stigit till nästan samma medeltemperatur som den i Champagne. Vissa bedömare förutspår att vi om ett par decennier kommer att dricka engelskt mousserande vin om vi vill ha en dryck som liknar dagens champagne.

Druvorna utvecklar mycket syror i det svala klimatet. I vanligt vin kan syrorna upplevas som nästan motbjudande, men i mousserande vin ger de drycken angenäm smak och karaktär.

Det mousserande vinet framställs av champagnedruvor och enligt champagnemetoden

De likartade förhållandena i England och distriktet Champagne har gjort att de engelska tillverkarna av mousserande vin använder samma druvblandning som konkurrenterna på andra sidan Engelska kanalen. De fina vinerna, som bär landets kvalitetsmärkning PDO, görs huvudsakligen på en blandning av druvorna Chardonnay, Pinot Noir och Pinot Meunier, men även Pinot Blanc, Pinot Gris och den sällsynta druvan Pinot Noir Précoce är tillåtna. Vissa PGI-märkta regionala viner tillverkas av andra druvsorter och blandningar.

Både champagnen och det engelska mousserande vinet tillverkas alltid enligt den traditionella metoden, den så kallade champagnemetoden.

Metoden går i korthet ut på att man först tillverkar ett icke-mousserande basvin som sedan får jäsa en andra gång i den slutliga flaskan. Efter lagringen, som sker i samma flaska, avlägsnas fällningen. I England räcker vilandet på fällningen minst nio månader, medan den ifråga om champagne är minst 15 månader. Lagringen är av avgörande betydelse för dryckens karaktär och nyanser.

Hurdan är smaken hos engelskt mousserande kvalitetsvin?

De svala odlingsförhållandena i England ger vinet frisk och fräsch fruktighet. Många engelska mousserande viner bjuder på toner av grönt äpple, citrus, honungsmelon, aprikos och gula plommon samt angenäma mineralaromer.

Lagringen enligt den klassiska metoden tillför därtill den ädla drycken rostade och nyanserade aromer av briochekaraktär.

Den uttalade syrligheten och krispigheten i de engelska mousserande vinerna skiljer dem i allmänhet från champagne.

På grund av sin strukturerade karaktär fungerar de engelska mousserande vinerna utmärkt som aperitif. De lämpar sig också väl som måltidsdryck till bland annat skaldjur, sushi, mager fisk, gräddig ost, ljust kött och vegetariska rätter.

Text Lasse Pakarinen, foto iStockphoto