Känner du till Europas små och medelstora vinländer?

England, Luxemburg, Bulgarien, Ungern och Grekland bjuder på spännande viner med smak av ländernas säregna drag.

Erfarna vinproducenten Grekland: Tusentals år av traditioner och växlande förhållanden


Grekland är en väldigt gammal vinproducent: vinstockar odlades där redan för 4 000 år sedan. Den egenartade vinkulturen kombineras nu med moderna metoder. Efterfrågan på landets viner växer, så vårt urval utvecklas ständigt.

På tal om grekiska viner tänker många på kådsmakande retsina som de druckit på semesterresor. Men landet producerar också stora mängder andra typer av viner, vars stilar varierar avsevärt beroende på de olika växtregionerna. Det finns vingårdar såväl på öarna i Egeiska havet som i inlandets bergstrakter.

Druvorna är ofta inhemska, till exempel Xinomavro som ger mörka och fylliga rödviner samt gröna Assyrtiko från ön Santorini, som görs till fräscht syrliga viner, trendiga i världen just nu.

Finländarna har upptäckt ungerska viner

Ungern är numera ett populärt vinland i Finland. Aromatiska vita viner från Ungern är populära, men det importeras också intressanta röda viner därifrån. Välkända internationella druv­sorter används, men i många fall får vinerna intressanta nyanser av landets traditionella sorter.

Tokaj är förmodligen den mest kända vin­regionen i Ungern, och särskilt dess söta viner med ädla aromer är högt ansedda klassiker. Regionens torra vitviner som passar bra på matbordet är nu på frammarsch – druvsorten i dem är ofta ansedda ungerska Furmint. Landets röda viner varierar från friskt nyanserade till mycket fylliga och mustiga.

Vinproduktionen i Ungern har lockat investeringar och teknik från västerländska vinländer, bland annat Frankrike. Det säger en hel del om landets potential.

Bulgarien, ett gammalt vinland som producerar varierande viner av ursprungligen ­franska druvsorter


Bulgarien är särskilt känt för sina röda viner av internationella sorter. Landet exporterade stora mängder av dem till Västeuropa redan under kommuniststyret.

Efter att murarna rasade sjönk kvaliteten på produktionen, men har börjat förbättras igen. Det finns nu högklassiga vinhus i Bulgarien som gör vin med moderna metoder av druvor från sina egna, skickligt skötta odlingar. Vinerna varierar från fräscha vita viner till fylliga röda viner.

Vin odlades i Bulgarien redan för 3 000 år sedan och traditionen överlevde också under det Ottomanska väldet på 1400-1800-talen. Odlingen i nuvarande stil började på 1900-talet, då Bulgarien påverkades särskilt av Frankrike. Därför odlas förutom egna traditionella sorter många sorter av franskt ursprung i landet.

England – det svala landet som producerar trendigt fräscha viner

England är ett relativt nytt land på den europeiska vinkartan, men det har redan vunnit många hjärtan, särskilt med sina hög­klassiga mousserande viner. På motsvarande sätt har kvaliteten på landets stilla viner stigit, så de ökar också i popularitet.

Många gillar friskheten som öns svala klimat ger - det fräscha är ju överlag en stor vintrend just nu. Förutom mousserande viner, ska även vitvin, rosé och till och med röda viner helst vara fräscha. De engelska produkterna sitter alltså helt rätt i tiden.

Sorterna Chardonnay, Pinot Noir och Meunier, som är kända från Champagne i Frankrike, är de engelska huvudsorterna inte bara i mousserande, utan också i stilla viner. För det mesta framställs vinerna tämligen neutralt, så druvornas egna fruktiga smaker kommer till sin rätt.

Lilleputtstaten Luxemburg är känd för sitt högklassiga bubbel


Luxemburgs vingårdar ligger huvudsakligen i Moseldalen. På den tyska sidan av gränsen är floddalen en av de mest prestigefyllda vinregionerna i världen, särskilt känd för sina fina viner av druvan Riesling. Liknande sorter anpassade till svala förhållanden odlas också i Luxemburg.

Luxemburg är känt för sina mousserande viner, som ofta är väldigt prisvärda. De tillverkas huvudsakligen enligt den traditionella metoden för mousserande viner, som också kallas champagnemetoden. Med den metoden blir vinerna nyansrika och fylliga.

Vissa av de mousserande vinerna har den franska crémant-märkningen, vilket visar att vinet är ett strikt reglerat mousserande vin av hög kvalitet.

Utöver de mousserande vinerna är också landets stilla viner värda att provas.

Text Lasse PakarinenSmå vinländer
Gör en helt egen smakresa till ovanligare europeiska vinländer – förslag till tasting får du i din ­närmaste Alko-butik eller i chatten på alko.fi.