Grönt vin

Det portugisiska gröna vinet, vinho verde, är ett syrligt, spritsigt och gåtfullt vin.

Det finns olika teorier om varför portugisernas gröna vin, vinho verde, heter som det heter. Inte ens Manuel Pinheiro, som är ordförande för den kommission som övervakar tillverkningen och marknadsföringen av vinet, känner till namnets ursprung.

”Namnets ursprung är höljt i dunkel, men det användes redan på 1700-talet”, säger han.    

Namnet härstammar eventuellt från vinets egenskaper: Det gröna vinet var ursprungligen mycket syrligt och ordet verde betyder både grön och rå eller omogen.   

Enligt en annan teori sammanhänger namnet med grönskan i nordvästra Portugal. Endast de viner som produceras i regionen Vinho Verde, som ligger mellan Atlanten och floden Minho, får kallas gröna. I regionen odlas bland annat de uppskattade druvorna alvarinho och loureiro. Vintillverkarna i området producerar även grönt rödvin och rosévin.

Landskapet i nordvästra Portugal präglades länge av högt växande vinrankor. Rankorna växte bland annat längs trädstammar. Syftet med odlingssättet var att få utrymme för markodling av andra grödor och att undvika skuggning av odlingsmarken. På vissa vingårdar använder man än i dag stegar vid skördearbetet.

Det sägs att Atlantklimatet i kombination med odlingstekniken ledde till att druvorna måste skördas i ett tidigt skede. Kanske det gröna vinet har fått sitt namn av de omogna druvorna.  

Det gröna vinet karakteriserades länge av små bubblor som uppstod vid den så kallade malolaktiska jäsningen i flaskorna. I fråga om andra viner betraktas bubblor som en defekt. Den malolaktiska jäsningen kan försämra vinets aromer och ge upphov till grumlighet.

Bubblorna i de flesta av dagens gröna viner beror på att man har tillfört kolsyra. Druvans karaktär kommer bäst fram i de gröna viner som inte bornerar.

Syrligheten är en viktig egenskap hos de friska och fruktiga gröna vinerna, som bör avnjutas lätt avkylda (+ 8–12 °C). Vinerna har låg alkoholhalt och dricks i allmänhet som unga.

”De gröna vinernas eleganta och subtila aromer rimmar utmärkt med fisk, fågel, skaldjur och vegetariska rätter. Till karelsk stek bör man nog välja något annat vin”, säger Manuel Pinheiro som är förtrogen med finländsk gastronomi.  

Läs mer om vinernas värld