Italiens mousserande viner charmar

Proseccons världserövring har gjort Italien till ett mäkta populärt land bland alla vänner av mousserande vin. Proseccon är inte Italiens enda mousserande vin. Till exempel kvalitetsvinet franciacorta är definitivt värt en plats i rampljuset.

Bekanta dig med italienska mousserande viner

Franciacorta är Italiens svar på champagneI den norditalienska regionen Lombardiet söder om den klara alpsjön Iseo odlas druvor avsedda för tillverkning av ett alldeles speciellt mousserande vin. Det kuperade områdets stolthet, franciacorta DOCG, är Italiens svar på fransk champagne. Franciacortan bleknar sannerligen inte vid en jämförelse med sina namnkunniga franska släktningar.

Franciacortan, som är en relativt ung vintyp, ­såg dagens ljus så sent som på 1960-talet. Odlings­om­rådet har dock långa traditioner som vinregion. ­Sedan 1990-talet är namnet franciacorta reserverat uteslutande för mousserande vin. I samband med den nya bestämmelsen stiftades stränga regler för druvodlingen och vinframställningen.

Lilla men naggande goda franciacorta

I jämförelse med Champagne är odlingsområdet mycket litet, men antalet vinproducenter uppgår ändå till över 100. Eftersom franciacorta är ett populärt vin i Italien konsumeras lejonparten av produktionen i hemlandet.

Franciacorta, som är ett högklassigt mousserande vin, återspeglar regionens satsning på kvalitet. Vinet bjuder på frisk syrlighet och nyanserad fruktighet samt mångsidiga aromer som emanerar från flasklagringen.

Den smakbalanserande syrligheten och nyans­rikedomen gör franciacortan till ett mångsidigt vin. Vinet lämpar sig utmärkt som aperitif, som festdryck och som måltidsdryck till olika rätter så som fisk, skaldjur och ljust kött.

Druvor med anor från Champagne


Franciacortans höga kvalitet bygger på samma element som champagnens. Vardera tillverkas enligt den så kallade traditionella metoden av i stor utsträckning samma druvor.

Den viktigaste druvsorten är Chardonnay, som ger mousserande viner på olika håll i världen elegans och friska nyanser. Utöver Chardonnay används druvan Pinot Nero eller Pinot Noir som ger vinet struktur och fyllighet samt den något mindre uppskattade druvan Pinot Bianco eller Pinot Blanc. Den sistnämnda får utgöra högst 50 procent av druvblandningen vid framställning av franciacorta.

Som en nyhet tillåts nuförtiden områdets traditionsdruva Erbamat, som sedan skördeåret 2017 får utgöra upp till 10 procent av druvblandningen. Den sent mognande och syrliga ljusa druvan hjälper producenterna att bevara vinets friska karaktär trots klimatuppvärmningen.

Vid traditionell tillverkning uppstår bubblorna under den andra jäsningenDet centrala i tillverkningsmetoden är att icke mousserande vin får sina bubblor vid en andra jäsning som sker på flaska. Vinet får därefter mogna på flaskan tillsammans med jästfäll­ningen, vilket tillför sådana nöttoner och rostade aromer som karakteriserar mousserande vin av hög kvalitet.

Franciacortans flasklagring är något längre än standardchampagnens, nämligen minst 18 månader. Årgångsvinet millesimato lagras hela 30 månader på flaska innan det kan säljas.

Satsningen på kvalitet och den arbetsdryga framställningen medför att franciortavinerna är relativt dyra. Försäljningspriset varierar från strax över 20 euro till över 100 euro.

Prosecco är Italiens mest framgångsrika mousserande vin

Prosecco, som är Italiens viktigaste mousserande vin, har rönt enorm framgång under de senaste 10 åren. Vinområdet DOC Prosecco etablerades så sent som år 2009. Inom området finns underområdena DOCG Conegliano Valdobbiadene Prosecco och DOCG Asolo Prosecco, som betraktas som de verkliga kvalitetsområdena.

Hemligheten bakom proseccons stora popularitet är vinets fruktiga och lättillgängliga smakvärld, som gör den till en utmärkt aperitif, sällskapsdryck och festdryck för alla smaker. Proseccon får sina bubblor i tankar, vilket innebär att tillverkningen inte omfattar jäsning eller lagring på flaska. Vinet saknar så kallade flaskaromer.

Astivinerna är mäkta populära i Finland

De söta mousserande Astivinerna har redan länge varit populära i Finland. Vinerna, som kommer från ett område i närheten av staden Asti i Piemonte, får sin fyllighet och karaktär från den mycket aromrika druvan Moscato. Vinernas parfymlika aromer gör dem till utmärkta dessertviner som lämpar sig till en lång rad söta läckerheter.

Lambrusco lämpar sig till bland annat antipasto

Lambruscovinerna är traditionsviner från regionen Emilia-Romagna, som är känd för sin rika matkultur. I lambruscofamiljen ingår mousserande vin, rödvin, vitt vin och rosévin. I Finland är lambrusco främst känt som spritsigt rödvin. Därtill är Lambrusco namnet på en grupp druvsorter i regionen. Det röda, fruktiga och söta lambruscovinet lämpar sig utmärkt till charkuterierna och ostarna på en antipastibricka.

Litet italienskt lexikon över mousserande vin

 • Alta Langa – En i början av 2000-talet lanserad mousserande vintyp framställd i Piemonte enligt den traditionella metoden.

 • Asti – En småstad i Piemonte och ett sött mousserande vin

 • Brachetto d’Acqui – Ett rött sött mousserande eller spritsigt vin från Piemonte

 • Franciacorta – Ett mousserande vin från Lombardiet framställt enligt den traditionella metoden

 • Glera – En aromatisk proseccodruva

 • DOC (Denominazione di Origine Controllata) – Bokstäverna framför vinområdets eller vintypens namn anger att vinet är ett definierat kvalitetsvin.

 • DOCG (Denominazione di Origine Controllata e Garantita) – Anger detsamma som ovan, men att vinet tillhör en ännu högre kvalitetsklass än DOC.

 • Lambrusco – Ett i allmänhet rött mousserande eller spritsigt vin från regionen Emilia-Romagna. Även namnet på en grupp druvsorter i regionen.

 • Metodo Martinotti – Det italienska namnet på tankmetoden för framställning av mousserande vin. Namnet kommer från metodens utvecklare. Fransmännen använder sin egen landsmans namn, nämligen Charmat.

 • Metodo Classico – Anger att ett mousserande vin är framställt enligt den traditionella metoden, även kallad champagne­metoden.

 • Millesimato – Årgångsvin

 • Moscato – En mycket aromrik druva som används för framställning av mousserande Astivin

 • Prosecco – En vintyp från nordöstra Italien. Vinet är oftast mousserande och tillverkat enligt tankmetoden.

 • Riserva – Ett särskilt långlagrat vin

 • Satèn – Franciacorta tillverkat uteslutande av de ljusa druvorna Chardonnay och Pinot Bianco. Trycket i flaskan är i allmänhet relativt lågt.

 • Spumante – Mousserande vin

Text: Lasse Pakarinen Foto: Gettyimages och All over press
I Alkos sortiment
I Alkobutikernas hyllor och i Alkos web­butik finns över 200 italienska mousserande viner. I sortimentet ingår cirka 20 franciacortaviner, ungefär 120 prosecco­viner och över 10 mousserande Astiviner.

Läs mer om vinernas värld