Nebbiolo hör till adeln bland rödvinsdruvor

Nebbiolo odlas på ett litet område, men är en desto mer prestigefylld blå druva. Vinerna fascinerar med sin struktur och nyanserade aromvärld.

Nebbiolo är en toppdruva från norra Italien, och de röda vinerna som görs på den i Barolo och Barbaresco hör till den högst värdesatta adeln i vinvärlden. 

Alkos försäljare och utbildare Mikko Halmetoja säger att vinerna av sorten är kända speciellt för sin syra och strukturerade tanniner. 

"Den används för att göra riktigt intressanta, lysande viner. De flesta kommer från Piemonte vid foten av Alperna”, förklarar Halmetoja. 

På ett sätt påminner Nebbiolo om Pinot Noir, även om den har en annan smakprofil. Båda druvorna producerar i bästa fall mycket raffinerade viner, men är samtidigt svåra att odla.   

I italienska Piemonte har Nebbiolo hittat ett hem åt sig. Provinsen är lämplig för odling av sorten när det gäller såväl klimatet, de kuperade vingårdarna som jordmånen. På andra håll är sorten sällsynt. 

Läs mer om druvan Nebbiolo

Varifrån kommer Nebbiolo?  

Nebbiolo är en gammal sort, så dess ursprung är inte helt känt. Den tros ha sitt ursprung i den nordvästra delen av norra Italien, antingen i Piemonte eller Lombardiet. 

Namnet Nebbiolo tros komma från det italienska ordet nebbia, som betyder dimma. Druvorna mognar först sent på hösten, när de typiska odlingarna på branta sluttningar reser sig från vindalarnas höstdimma. 

Andra namn på sorten är exempelvis Spanna och Chiavennasca. Men de används sällan. 

Vilken typ av aromer har nebbiolovinerna? 

Punaviini lasissa

Det som ofta lyfts fram bland Nebbiolos aromer är ros och tjära, berättar Halmetoja. Själv plockar han gärna fram även andra aromer för att beskriva druvan. 

“Det finns ofta kryddighet och andra smaker som jag gillar. Också lakrits kan finnas med och en viss örtighet”, förklarar Halmetoja. 

Eftersom sorten odlas i regionen för den berömda vita tryffeln från Alba, känner många också aromer av tryffel i vinerna. 

Nebbiolos fruktighet smakar röda bär, men förändras när vinet åldras till aromer av torkad frukt. Samtidigt utvecklas örtigheten i riktning mot medicinalörter. 

Typiska aromer hos Nebbiolo: 

  • hallon 

  • surkörsbär 

  • plommon 

  • ros 

  • viol 

  • örter 

  • medicinalörter 

  • kryddor 

  • tjära 

  • tryffel. 

Vilken typ av viner görs av Nebbiolo? 

Punaviinin kaato

Nebbiolo är främst en druvsort som används till röda viner, som har sina egna karaktäristiska egenskaper. Vinerna är inte alltid de allra fylligaste, men har desto bättre struktur. Färgen är relativt tunn och har en nyans av granatäpple. 

“Det man känner är tanninerna och syrorna. Det här är viner som ofta passar bäst att dricka till mat”, beskriver Halmetoja. 

Nebbiolovinerna har rikliga aromer och hög alkoholhalt, vilket i kombination med deras struktur gör dem lämpliga för lång lagring. 

Nebbiolovinerna är: 

  • Strukturerade och aromatiska röda viner, där Nebbiolo oftast är den enda druvan. 

  • Viner som ofta lagras på ekfat och flaska innan de säljs. De mest prestigefyllda vinerna utvecklas väl under lagring och även under lång tid efteråt. 

  • Kombineras ibland i blandande röda viner med till exempel druvan Barbera. Den ger blandningen fruktighet och mjukhet. 

  • Också roséviner, där druvan ofta är en del av blandningen. 

  • Som en specialitet görs Nebbiolo ibland rentav till mousserande viner. 

I vilka vinregioner odlas Nebbiolo? 

Nebbiolo är främst en druva för röda viner i Piemonte i nordvästra Italien. Den odlas också i viss mån annanstans, även utanför Europa, men dessa experiment är sällsynta.   

Sorten odlas särskilt på de vackra kullarna i Langhe, sydost om staden Turin. 

Det odlas också andra druvor i Piemonte, och Nebbiolo är inte alls den mest odlade sorten. Men den är den mest prestigefyllda och får därför oftast de bästa växtplatserna på soliga sluttningar. 

Nebbioloviner produceras under flera olika vinregionnamn: 

  • DOCG Barolo är ett av vinvärldens mest prestigefyllda viner. Innan det säljs måste detta starka och tanninrika vin lagras i minst 36 månader, varav 18 månader på ekfat. Riserva-versionen lagras i minst 5 år. Vinodlingarna ligger på kullar nära staden Alba.

  • DOCG Barbaresco är likaså ett starkt, tanninrikt och mycket uppskattat rödvin. Det lagras i minst 2 år, varav minst 9 månader på ekfat. Riserva måste lagras i minst 4 år. Stilen på vinerna liknar barolo, men är kanske en aning lättare och mer fruktig.

  • Viner med bredare regionala beteckningar är allmänt taget lättare och lämpar sig att drickas som yngre. Sådana är till exempel DOC Nebbiolo d'Alba, DOC Langhe Nebbiolo och DOC Langhe. I de två senare kan också andra druvor användas. 

Nebbiolo odlas också utanför kärnområdet i Piemonte, till exempel: 

  • DOCG Gattinara är ett område på kullarna i Vercelli i Piemonte norr om Turin. Också där produceras starka och tanninrika röda viner. Nebbiolo är den huvudsakliga druvan och vinerna lagras länge. Gattinara är inte ett lika känt vinområde som Barolo och Barbaresco.

  • Utanför Piemonte påträffas Nebbiolo till exempel i norra delen av provinsen Lombardiet i den karga dalen Valtellina. Specialiteten där är DOCG Sforzato di Valtellina-vinerna, som liksom amarone är gjorda på torkade druvor. 

Till vilka maträtter passar viner av druvan Nebbiolo?  

Enligt Mikko Halmetoja är nebbiolo ett gastronomiskt vin som passar bra till mat. Lämpliga rätter att serveras med nebbiolo är framför allt sådana som gillar vinets strama syror och tanniner.  

Kött 

Nebbioloviner är utmärkt sällskap till rött kött, även vilt. Deras struktur bryter fint av kött som är rött inuti. 

Gryträtter 

Mustiga grytor fungerar fint till nyanserat kryddig och örtig nebbiolo. 

Grytan kan mycket väl vara gjord även på grönsaker. Speciellt fylliga grytor med linser eller bönor passar bra till nebbiolo. 

Svamp 

Umami, det vill säga den köttiga smaken hos svamp matchar nebbiolo fint. 

Tryffel är den mest klassiska svampen att kombinera med nebbiolo. Tryffelsvampar är väldigt dyra, men en billigare variant av smaken är att smaksätta pasta med tryffelolja. 

Ost 

Speciellt mogna och hårda ostar älskar nebbiolo. 


Text Lasse Pakarinen

Nebbiolo på Alko
I Alkos sortiment finns över 150 röda viner som innehåller druvan Nebbiolo.
Mikko Halmetoja
Mikko Halmetoja från Ylöjärvi är försäljare och erfaren utbildare på Alko, arbetar huvudsakligen i Tammerfors. Första gången han fick smaka Nebbiolo på allvar var under ett besök i Piemonte 2019.