Ny fräschör från Australien

Från mjukt till syrligt, från färskt fruktigt till rostat generöst. Nya fräscha vindar blåser bland vitt och mousserande vinfrån Australien.

Australien kan få oss att tänka på det stora utbudet av rödviner. Men i landet framställs också många vitviner och mousserande viner. I urvalet finns viner för många smaker.

Vitvinerna från Australien har bytt stil under de senaste tjugo åren. Nu är det fräscha smaker som gäller.

Det är möjligt tack vare svala vingårdar och återhållsam användning av ek. Vinerna är i allmänhet lättillgängliga – vilket passar bra ihop med uppfattningen om de lättsamma australiensarna. De här vinerna passar perfekt för sommarens grillstunder.

Vin har odlats i Australien i över 200 år. Européer hade emigrerat från Sydafrika till New South Wales. De hade vinstockar från Kaphalvön med sig, och upptäckte att området var lämpligt för vinodling.

Vinproduktionen i Australien är mycket modern eftersom landet har satsat på toppmodern vinteknik i flera årtionden. Därför är vinerna högklassiga och distinkta. Även varumärkena är moderna. På etiketten står ofta namnet på en bekant druvsort, vilket gör det lätt att välja bland vinerna. När kvaliteten samtidigt är hög, kan konsumenten vara säker på sin sak.


Australien

Australien har mångsidiga vinregioner

Australien är ett rätt stort land, och därför finns det vingårdar på ett stort område. I största delen av landet är det dock för varmt för vinodling, och därför finns vinområdena i huvudsak i landets södra delar. Områdena är i varje fall varma, med undantag av ön Tasmanien, som ligger långt i söder.

När man vill att vinerna är fräscha, gäller det att odla druvorna i svala temperaturer. I Australien har områden som ligger nära havet eller på hög höjd särskild betydelse. De är viktiga för att klimatförändringen höjer temperaturerna, men också för att det råder brist på bevattningsvatten på gårdarna i inlandet.

South Australia, dvs. Sydaustralien är landets viktigaste vinproducerande administrativa region. Många av de bäst kända vinregionerna ligger där, bland annat landets mest berömda område, Barossa, som inte bara producerar fylliga rödviner utan också många vitviner. Närmare havet ligger Adelaide Hills, där det är relativt svalt.

Eden Valley och Clare Valley bjuder på intressanta vitviner eftersom gårdarna ligger på hög höjd och är svala. Båda är kända, speciellt för sina mycket aromrika Riesling-viner.

Naturligtvis framställs fina vitviner och mousserande viner också utanför Sydaustralien. Nära staden Melbourne i Victoria finns det svala områden som ligger vid havet. Där producerar bland annat Yarra Valley god kvalitet. Ett annat exempel på relativt svala förhållanden är Orange i New South Wales, dvs. Nya Sydwales.

Västra Australien har i sin tur profilerat sig som producent av riktigt högklassiga viner. Särskilt området Margaret River har fått en prestigefylld ställning. I dag kommer hög kvalitet också från det svala Great Southern, till exempel från underområdena Frankland River och Mount Baker.

Tasmanien är en ö långt ute i havet. Till följd av dess sydliga läge har ön ett svalare klimat än i övriga Australien. Det är idealiskt för odling av ljusa sorter, och ön är särskilt känd som tillverkare av högklassiga mousserande viner.

Chardonnay är den mest odlade ljusa sorten i Australien. Australisk chardonnay är ett utmärkt exempel på variationen bland av olika stilar. I utbudet finns allt från fruktiga sällskaps- eller bufféviner till generösa matviner. Under de senaste åren har dock vinerna med de allra starkaste aromerna av ek fått ge plats för en fräsch vinstil.

Chardonnay är en viktig druva också inom mousserande viner, som den ger elegans. I Australien tillverkas mousserande viner ofta med den traditionella champagnemetoden, som ger vinerna rostade, nyanserade toner. I dessa viner får Chardonnay ofta sällskap av den röda Pinot Noir.

Andra välbekanta ljusa druvor är Sauvignon Blanc och Riesling, som ger fräscht syrliga viner som passar utmärkt vid matbordet. Vid sidan av dessa världsstjärnor använder tillverkarna i Australien också andra druvor. De ger nya nyanser i glaset och är absolut värda att provsmaka.

Vitvinsdruvor från Australien

CHARDONNAY
En mångsidig druva som ger produkter av olika slag, från lätt fruktiga till ekade viner med rostade toner, som ändå har lättare smaker än förr. Chardonnay är också en högklassig druvsort för landets eleganta men måttligt prissatta mousserande viner.

SAUVIGNON BLANC
Aromen av viner som hör till denna sort har ofta inslag som påminner om svartvinbärsblad eller krusbär. Vinerna är vanligtvis mycket fräscha.

RIESLING
En trendig sort som bjuder på fräscha och syrliga viner. I Australien har de ofta en mer generös arom än i Tyskland. Vissa viner har toner av fotogen redan som unga.

SÉMILLON
Ursprungligen en sort från Bordeaux i Frankrike. Dess klassiska par är Sauvignon Blanc. Kombineras i Australien ibland med Chardonnay, och kombinationen är landets egen specialitet. Dessa viner är allmänt taget rätt mjuka och lättillgängliga. Av denna sort tillverkas också toppviner.

Vilket australiskt vin passar med grillad abborre eller skaldjurssallad?

”Den känsliga, eleganta abborren förtjänar ett högklassigt vin, till exempel ett nyanserat och strukturerat riesling-vitvin från södra Australien. Den torra, friskt syrliga fruktigheten med en svag ton av citrus gör vinet till ett fantastiskt matvin. När vinet är välkylt kommer dess smak till sin rätt och fungerar strålande med abborre.

Tillsammans med skaldjurssallad passar det utmärkt med ett fräscht fruktigt, friskt men väl­balanserat mousserande vin. Det är också bra att tänka på hur starka rostade toner det mousserande vinet har, beroende på salladens kryddighet. För starkare smaker kan det också vara bra med ett halvtorrt mousserande vin.”

Tipsen på dryckerna kommer från Tommi Pere, säljare på Alko i köpcentret Mylly i Reso.

Text Lasse Pakarinen, illustration Essi Kimpimäki

Visste du?
Det finns nästan 300 viner från Australien på Alkos hyllor och i webbutiken. Av dem är nästan 100 vitviner och 15 mousserande viner. Priserna på vitvinerna i flaskor på 0,75 l börjar från cirka 8 euro och på de mousserande vinerna från tio. I specialpartierna i juli presenteras nya produkter från de svala vinområdena i Australien.

Australiens eleganta mousserande viner tillverkas ofta med den traditionella metoden.

South Eastern Australia, dvs. sydöstra Australien, är en vanlig etikettanteckning som är gemensam för nästan hela den vinodlande delen av Australien, med undantag av västra Australien.
Australien i siffror
  • Australien är världens 6 största vinproducent.
  • Det finns cirka 146 000 ha vingårdar i Australien. För jämförelsens skull: Vinodlingsarealen i Bordeaux i Frankrike uppgår till cirka 120 000 hektar.
  • Andelen Chardonnay av druvskörden 2020 var 19 %. Andelen Sauvignon Blanc av skörden var 6 %.
  • Vitvinernas andel av exportvinerna är 38 %.

Källa: Wine Australia