Kyssar och rödvin i Piemonte

Den norditalienska provinsen Piemonte skämmer bort alla sinnen. Piemonte charmar med landsbygdsromantik, fantastiska vyer, mat och röda kvalitetsviner som barbera och barolo.

Svalorna kvittrar, kyrkklockorna ringer och en ensam traktor puttrar runt på vinfältet. De vackra vinkullarna Langhe, Monferrato och Roero, som har tilldelats en plats på Unescos världsarvslista, och som finns i landskapet Piemonte, ligger långt ifrån motorvägsbullret.

En region känd för sina röda viner

Piemonte är känt speciellt för sina röda viner, varav de mest kända sorterna är barolo, barbarescobarbera och moscato. Regionen har det högsta antalet DOCG-klassificerade viner i hela Italien.

”Vi har ett vin för varje veckodag. Våra vardagsdrycker är dolcetto och barbera. Dolcetto är ett vin som står på middagsbordet i varje piemontesisk familj. Barolo är ett söndagsvin”, berättar Paolo Sartirano, en fjärde generationens vinodlare med ansvar för vingårdarna San Silvestro och Costa di Bussia.

Paolo_Sartirano

Paolo Sartirano, som bor i Paesana intill Piemontes högsta berg Monte Viso, gillar att fotografera i vackra Piemonte.

Av gårdarnas viner är det barbera som säljer bäst i både Finland och resten av Norden. ”Barbera kan enkelt kombineras med många olika maträtter och ostsorter. Vår Barbera är också en bästsäljare i Kina, eftersom den lämpar sig väl för kryddiga asiatiska rätter.”

Visste du?

I Alkos urval ingår mer än 220 röda viner och 40 vita viner från Piemonteregionen. Viner från regionen förekommer även i lägre prisklasser. Priserna på röda viner börjar vid 10 euro och vita viner vid 9 euro.

I Piemonte kan du besöka vingårdar och små, förtjusande byar. Den aktiva semesterfiraren kan åka skidor, vandra eller cykla i bergen. Du kan besöka Turin, Saluzzo, Alba eller Maggioresjön på samma resa.

En region med starka mattraditioner

Vin och mat är en viktig del av piemonte­bornas vardag. Veckans viktigaste måltid är söndagslunchen, då hela familjen samlas kring matbordet. Typiska piemontesiska rätter som handgjord tajarinpasta med vit tryffel, vitello tonnato som kokas i vitt vin och serveras med majonnässås och kött tillagat i barolo eller barbaresco avnjuts vid bordet.

”Ravioli, det vill säga pasta fylld med grönsaker eller kött, serveras till både vardags och fest, exempelvis på julbordet. Ravioli passar fint ihop med dolcetto, och med lättare och vegansk ravioli smakar nebbiolo”, tipsar Sartirano.

Varje region har sina egna desserttraditioner. Till efterrätt kan du prova på en chokladsalami eller en piemontesisk version av tiramisu med savoiards, ett slags sockerkex.

Piemonte är också känt för sin Albatryffel och mer än tvåhundra sorters ostar som tillverkas i området. De mest kända är de starka ostarna Grana och Castelmagno, samt de mildare ostarna Toma, Bra och Raschera.

Barbera och dolcetto passar bäst ihop med Toma. Castelmagno, som får mogna i grottor i bergen, är perfekt tillsammans med nebbiolo.”

Vingårdarna ordnar fester under skördetiden. Då bjuds det på mousserande med focaccia och salami och med ostar som Robiola och Gorgonzola. Piemonte är en välkänd tryffelregion. Förutom att smaka på tryffeldelikatesser är det möjligt att gå på tryffeljakt med hundar som är utbildade för ändamålet.

Efterfrågan på ekologiska kvalitetsprodukter ökar

Piemonteborna litar på sina traditioner i fråga om viner och mat.

”Det som är nytt och trendigt är främst den ökade produktionen och efterfrågan på ekologiska kvalitetsprodukter. En ny produkt som jag kan nämna är vår mousserande nebbiolo”, säger Paolo Sartirano.

Claudio Fenocchio, som driver gården Giacomo Fenocchio, har också lagt märke till den ekologiska trenden.

”Vår gård är i praktiken som en ekologisk gård, men än så länge har vi i alla fall inte ansökt om ett ekologiskt certifikat eftersom det är en besvärlig och dyr process”, säger Claudio Fenocchio.

Fenocchio säger att den största förändringen på gården har varit den tidiga skörden på grund av den globala uppvärmningen.

Han berättar att druvorna numera väljs ut mycket omsorgsfullt och man sköter om hygienen mycket mer än vad man gjorde ännu för några tiotal år sedan.


Puss under arbetsdagen! Nicoletta Vietti och Claudio Fenocchio på vingården Giacomo Fenocchio har känt varandra i 37 år. Parets döttrar studerar vinframställning. ”På fritiden gillar vi att köra omkring på skoter och stanna till vid byarna Castellone eller Monforte d'Alba för en aperitif.”

Piemonte tillverkar även mousserande viner

Piemonte är inte endast känt för sina rödvin, utan också för sina mousserande drycker.

Tosti har producerat mousserande drycker i sju generationer sedan 1820. Gården Tosti ligger i vinregionen Asti, i den lilla staden Canelli. I Canelli använder vin­odlarna sig av den så kallade charmatmetoden, som används i framställning av asti och prosecco.

Tosti producerar prosecco, spumante och asti, en dryck som kännetecknas av den eleganta, parfymliknande doften av Moscatodruvor. Huset producerar också Alta Langa DOCG av Chardonnay- och Pinot Noir -druvor odlade i Langhe-regionen.Giovanni Bosca från gården Tosti bor i Canelli med sin partner Guenola Castellón Blanco, alldeles intill sina vingårdar. ”Här i området ordnas vinfestivaler och -evenemang varje helg från maj till november. Det är viktigt för oss att organisera små fester för våra medarbetare då och då. Vi kan till exempel duka upp till fest mellan vinfälten.”

Läs mer