Pinot Blanc överraskar med sin kvalitet

Pinot Blanc är en delikat nyanserad medlem av druvfamiljen Pinot, som ger mångsidiga matviner. Sorten är också känd som Pinot Bianco och Weissburgunder.

Pinot Blanc är en grön druvsort som på sätt och vis har överskuggats av sina mer kända släktingar som Pinot Noir och Chardonnay. 

"Pinot Blanc är rentav en lite underskattad klassiker", säger Teresa Schultz, inköpskoordinator på Alko. Men enligt henne är druvan intressant eftersom den är så mångsidig och ger viner som passar till mycket.  

"Pinot Blanc är en allroundare i matvärlden, perfekt till en mängd olika rätter", tipsar Schultz.  

Läs mer om druvan Pinot Blanc: 

Varifrån kommer Pinot Blanc/Pinot Bianco?  

Pinot Blanc kommer ursprungligen från Bourgogne i Frankrike. Den har uppkommit från sorten Pinot Gris, som i sin tur är en variant av den blå druvan Pinot Noir

I samma Pinot-druvfamilj ingår också till exempel Chardonnay, som är den mest kända gröna druvan bland dem. Den liknar Pinot Blanc till utseendet, syrastrukturen och fruktigheten. 

Den kära druvan har också andra namn. De vanligaste är Pinot Bianco som används framför allt i Italien, samt den tyska versionen Weissburgunder, vit burgunder. 

I Frankrike är Pinot Blanc numera istället för Bourgogne mest känd i Alsace där den är en av regionens klassiska sorter. I Alsace kallas druvan också ibland Klevner eller Clevner. 

Vilken typ av aromer har pinot blanc-vinerna? 

Teresa Schultz beskriver aromvärlden hos Pinot Blanc som lättillgänglig och fräscht fruktig. 

Druvans typiska aromer är till exempel: 

  • fräsch frukt som grönt äpple, päron och aprikos

  • citrus 

  • mild örtighet och blommighet

  • ibland mineraliskhet

  • i viner av särskilt hög kvalitet också toner av nöt och mandel. 

Vilken typ av viner görs av Pinot Blanc? 

Viner av Pinot Blanc är oftast friska och fräscha, och då vanligtvis avsedda att drickas som unga. 

"Få är lämpliga för längre lagring, eftersom syrastrukturen börjar lida då. Allt har dock sina undantag, för det görs också eklagrade viner av Pinot Blanc, men de är sällsynta”, säger Teresa Schultz. 

Pinot Blanc används för: 

  • främst lätta och fräscha vita viner avsedda att drickas unga

  • ibland mer strukturerade och flerdimensionella viner, som också kan lagras på ekfat

  • även söta dessertviner

  • mousserande viner, för vilka druvan med en ganska lätt arom men fräsch fruktighet passar utmärkt. 

Var odlas Pinot Blanc? 

Pinot Blanc har anpassat sig till milt klimat, där vinerna utvecklar en fräsch och förfinad syrastruktur. Sorten är bördig, så de bästa vinerna fås genom att begränsa skörden. 

Kärnområden för sorten är franska Alsace, Tyskland, norra Italien, Österrike och Östeuropa. 

Frankrike 

I Alsace i nordöstra Frankrike ger Pinot Blanc vita viner som är runda och lättillgängliga. 

Pinot Blanc är också en viktig druvsort i regionens mousserande kvalitetsvin crémant d'Alsace. 

Sortens lämplighet för mousserande viner illustreras också av det faktum att den är en av de tillåtna sorterna i champagne, även om den är sällsynt. 

Italien 

Italiens Pinot Bianco-odlingar är koncentrerade till de norra delarna som är svalare än resten av landet. Särskilt högklassiga viner av den här sorten fås från Alto Adige och Friuli i Italiens nordöstra hörn. 

Vinerna är ofta lätta med fräsch syrlighet, fruktighet och delikat mineralitet. 

Pinot Bianco är också en av de tillåtna sorterna i det högt uppskattade mousserande vinet franciacorta, utöver Pinot Noir och Chardonnay.  

Tyskland 

I Tyskland går Pinot Blanc under namnet Weissburgunder, och är en uppskattad sort som används särskilt i landets sydliga vinregioner. Vinerna är främst nyanserade matviner och erbjuder ett mjukare alternativ till landets stramt syrliga rieslingviner.

Till vilka maträtter passar viner av druvan Pinot Blanc?  

Teresa Schultz tycker att pinot blanc är ett förträffligt matvin. 

“Det har en bra syrastruktur och fruktighet som följer munnen. Vinet är torrt och friskt”, beskriver hon och tipsar att ett vin som passar till mycket är en bra present när man är bjuden på middag. 

Buffé och brunch 

noutopöydässä voileipäkakku

Det mångsidiga matvinet lämpar sig till en buffé med en bred uppsättning smaker – salt, fett och fräscht. "En allrounder stör ingen och funkar till allt", konstaterar Schultz. 

På brunchen fungerar pinot blanc till och med till ägg, fastän det brukar betraktas som en svår ingrediens med tanke på vin. Speciellt bra passar fräscht mousserande vin av Pinot Blanc till brunch. 

Ost 

Brie-juusto

Pinot Blanc-viner är också lämpliga att serveras till mjuka och krämiga ostar. Exempelvis brie är ett bra matpar till dem. 

Grönsaker 

Grillattu perunasalaatti

Det rätt så lätta vinet är perfekt till lätta vegetariska rätter och fräscha sallader. Överlag passar pinot blanc bra ihop med lätta smaker. 

Milda fisk- och skaldjursrätter 

Kuharullat

Särskilt de högklassigaste vinerna av sorten passar också till skaldjur samt vit fisk, som gös. I detta fall får vinet gärna ha tydlig syrlighet.


Text Lasse Pakarinen

Pinot Blanc på Alko
I Alkos sortiment finns närmare hundra vita viner där druvan är antingen Pinot BlancPinot Bianco eller Weissburgunder. Dessutom finns det på hyllorna och i webbutiken gott om mousserande viner där Pinot Blanc har använts.
Teresa Schultz
Teresa Schultz är Alkos inköpskoordinator, och har också arbetet som försäljare och personalutbildare. Hon är en passionerad vän av god mat och dryck, som gillar att prova nya, till och med överraskande kombinationer.