Sagt om champagne

Blotta ordet champagne väcker känslor och passioner. Det finns tusen och en anekdoter om denna exklusiva dryck. En rolig aforism är en perfekt inledning eller en trevlig avslutande knorr på ett skåltal.

Champagne är ett kraftigt bubblande vin som produceras enligt champagnemetoden, Méthode Traditionnelle, i distriktet med samma namn. All champagne är mousserande vin, men allt mousserande vin är inte champagne.

Sir Winston Churchills kanske mest berömda citat lyder så här: ”Champagne ska vara kall, torr och gratis.”

Kungligheter och andra bemärkta personer har smuttat på champagne så länge drycken existerat. Champagne har påverkat historiens gång mer än någon annan dryck. Den har konsumerats både vid segrar och nederlag – champagne passar till allt.

Kejsar Napoleon Bonapartes sergeant som bar en fältmarskalksstav i sin ränsel brukade säga: ”Jag dricker champagne för att fira segerns sötma och för att söka tröst i nederlagets stund.”

Statsmannen Sir Winston Churchill som var en champagneälskare av rang var inne på samma linje: ”I segerns stund förtjänar man champagne, i nederlagets behöver man den.” Samme gentleman sade till sina politiker under första världskriget: ”Kom ihåg mina herrar att vi inte bara strider för Frankrike, vi strider också för champagnen!” Vilket ädelt motiv för dem som styrde och ställde i staten!

Champagne och vackra kvinnor är en oslagbar kombination. Undersköna Marlene Dietrich lär ha sagt: ”Champagne får det att kännas som om det vore söndag och de bästa dagarna ligger framför oss.”

Jeanne-Antoinette Poisson, känd som Madame De Pompadour, var älskarinna åt Frankrikes kung Ludvig XV. Under många år var det hon som i praktiken styrde landet och champagnen flödade. Följande citat tillskrivs Madame de Pompadour: ”Champagne är den enda dryck en kvinna kan dricka och ända behålla sin skönhet.”

”Champagne viskar och kaviar drömmer”, förklarade filmmanusförfattaren Ellen Simon.

Prins Philip, hertigen av Edinburgh, har sagt: ”Champagne och apelsinjuice är en fantastisk dryck. Apelsinjuice ger en bättre champagne och champagne ger definitivt en bättre apelsinjuice!”

Lily Bollinger, chef för anrika champagnehuset Bollinger har kläckt den kanske mest kända aforismen om champagne. ”Jag dricker champagne när jag är glad och när jag är ledsen. Ibland dricker jag det när jag är ensam. I sällskap tycker jag det är ett måste. Jag smuttar lite på det om jag inte är hungrig och dricker det om jag är hungrig. Annars rör jag det inte – om jag inte är törstig förstås.”

Sir Noël Peirce Coward var en brittisk teater- och filmman som enligt egen utsago var förutbestämd att göra sin resa genom livet i första klass. Under en intervju berättade han att han dricker ett glas champagne varje morgon. När reportern frågade varför han gör så svarade Sir Noël: Varför jag dricker champagne till frukost? Ja men gör inte alla det?”

När vi är inne på champagne finns det en person som vi inte kan förbigå – James Bond. I filmen The spy who loved me får vi höra en oförglömlig replik. Agent 007 har röjt skurken Karl Stromberg ur vägen. När han söker igenom Strombergs flyktfarkost hittar han en flaska champagne. James Bond tittar på etiketten och säger till KGB-agenten Anya Amasova: ”Det är möjligt att jag missbedömt Stromberg. En man som dricker Dom Perignon av årgång 1952 kan inte vara helt usel.”

Lite champagnetermer

 • Vintage, Millésimé: Årgången på etiketten. Champagnen är gjord på druvor från ett enda år. Årgångschampagne görs i regel bara under bra vinår.
 • NV, Non vintage, Non millésimé: Champagne blandad av vin från flera årgångar och såld utan årgångsbeteckning. Blandningen består av druvor av olika sorter och från olika växtplatser. Champagnehusen strävar efter att hålla samma stil från år till år.
 • Blanc de Blancs: Champagne som är tillverkad enbart av Chardonnay. Den har en god hållbarhet.
 • Prestige: Lyxchampagne från de stora husen. Den görs på stilla basvin av högsta kvalitet. Prestigechampagne klarar lagring bättre än vanlig champagne.
 • Cuvée: En blandning av stilla viner.
 • Rosé: Champagne i olika rosa toner. Stilen på roséchampagne varierar från pärlande aperitifchampagne till champagne som passar till mat.
 • Blanc de Noirs: Champagne framställd av enbart blå druvor, det vill säga Pinot Noir eller Pinot Meunier.
 • Extra brut, brut non dosé, brut nature, ultra brut: Extra torr champagne.
 • Brut: Torr champagne.
 • Sec: Halvtorr champagne
 • Demi-sec: Halvsöt/Söt champagne.

Läs mer om vinernas värld