Sydafrikas viner och vinregioner – toppviner från Afrikas sydspets

I det intressanta vinlandet Sydafrika produceras viner av hög kvalitet. Vinernas rika aromvärld återspeglar landets mångskiftande förhållanden.

Sydafrika inordnas ofta i gruppen nya världens vinländer men landets vinproduktion är långt ifrån ny. Holländaren Jan van Riebeeck skördade sina första druvor redan år 1659. Något senare förde de franska hugenotterna, som slog sig ner i området Franschhoek, in omfattande vinkunskaper i landet.

Sydafrika hör inte till världens stora vinländer, men landets vinproduktion är ändå betydande. Vingårdarnas sammanlagda areal är mindre än i Australien, men större än i Nya Zeeland. I jämförelse med Europas stora vinländer är Sydafrika fortfarande rätt litet som vinland.

Sydafrikas viktigaste vinområden ligger i sydvästra delen av landet


I stora Sydafrika ligger de viktigaste vinområdena i sydvästra delen av landet, i Western Cape (Västra Kapprovinsen) i närheten av Kapstaden. Regionen lämpar sig utmärkt för vinproduktion, eftersom en stor del av områdena präglas av medelhavsklimat. Vingårdarnas odlingsförhållanden varierar trots detta från svalt maritima till varmt inlandspräglade. 

Trots att den allmänna ursprungsmärkningen är Western Cape, kommer många av vinerna från mer preciserade områden. Till de mest kända kvalitetsområdena hör Stellenbosch, Paarl och Franschhoek. De imponerande landskapen accentueras av dalarnas vingårdar och vinhus i kolonialstil. Vinproduktionen är en central del av områdenas kulturarv.

De äldsta vingårdarna finns i området Constantia i närheten av Kapstaden, söder om det mäktiga Taffelberget. Närheten till havet ger området svalka.

Sydafrikas nya vingårdar anläggs ofta i närheten av havet. Bland annat distriktet Elgin, vars vingårdar får svalka från både havet och det höga läget, är en vinregion i ropet. De svala förhållandena möjliggör produktion av nyansrika viner.

Fylliga och fruktiga rödvinerDe sydafrikanska vinerna representerar flera olika stilar. Den gemensamma nämnaren är ett gott förhållande mellan pris och kvalitet i alla kategorier, även bland premiumvinerna. Landets vinproduktion har traditionellt dominerats av vita viner, som finns i olika tappningar: allt från lätta och friska till fylliga och ekade.

De röda vinerna, som vinner allt mer terräng, är i allmänhet fylliga och rikligt fruktiga. Framför­allt de dyrare rödvinerna är syra- och tanninrelaterat strukturerade.

Till exempel Pinotage är Sydafricas egen druva. Druvan ger moget fruktiga viner som passar bra till exempel med mörk köttgryta, rostad lammkaré och mogna hårda ostar.

För närvarande håller stilen hos de sydafrikanska vita och röda vinerna på att utvecklas­ i lättare och friskare riktning, ett fenomen som är känt också från andra vinländer. Den nya stilen uppnås genom att odla druvorna på svalare vingårdar än förr och genom att tillämpa odlings- och tillverkningsmetoder som främjar vinets nyansrikedom. Många av dagens röda viner är tunnare och mindre rökigt tjäriga än gårdagens.  

Mousserade viner och spetsade viner

I Sydafrika tillverkas även prisvärda mousserande viner av hög kvalitet. Vinerna tillverkas i allmänhet enligt den traditionella metoden, det vill säga champagnemetoden.  Metoden, vars lokala namn är méthode cap classique, ger det mousserande vinet rostade toner.

I Sydafrikas traditionella vinurval ingår olika spetsade viner som för tankarna till framförallt portvin. Landets vinmakare känner även stolthet över sina svaga dessertviner.

Vinturismen i Sydafrika

När den sydafrikanska rasåtskillnadspolitiken, apartheid, hade gått i graven på 1990-talet ökade landets vinexport, vilket främjade produktkvaliteten. I dag är många av Sydafrikas vinhus populära besöksobjekt. 

I Sydafrika råder fortfarande stor ojämlikhet, vilket återspeglas av vinarbetarnas arbetsförhållanden. Bland annat därför är det viktigt att vi alla vinnlägger oss om och främjar etisk handel.

Arbetsförhållandena i productionen utvecklas

De nordiska alkoholmonopolen, inklusive Alko, förutsätter fortlöpande utveckling av arbetsför­hållandena och låter regelbundet inspektera de sydafrikanska vinodlingarna och produktions­anläggningarna. Offentliggörandet av temat och verksamheten har givit resultat och bidragit till att flera vinhus nu stöder vinarbetarnas och områdenas välbefinnande. 

Även miljöfrågorna tillmäts allt större uppmärksamhet. Coronapandemin har vållat den sydafrikanska vinindustrin stor skada. Den globala vinmarknaden har minskat och landet har begränsat sin vinhandel avsevärt. År 2020 förbjöds både vinexporten och den inhemska vinhandeln i två omgångar.

TEXT Lasse Pakarinen Foto Gettyimages

Sydafrikanska viner i Alkos sortiment
Sortimentet i Alkobutikerna och Alkos webbutik omfattar nästan 300 sydafrikanska viner. Antalet röda och vita viner är vardera över 100. I sortimentet finns knappt 20 mousserande viner, över 10 roséviner och några dessertviner. En 0,75 liters flaska kostar mellan knappt 7 och flera tiotals euro.
Litet sydafrikanskt vinlexikon

CHENIN BLANC är Sydafrikas mest odlade gröna druva som även går under namnet Steen. Druvan av franskt ursprung karakteriseras av hög syrlighet.

ESTATE WINE är vin från en viss vingård. Vinet kan innehålla saft från vingårdens granngårdar, förutsatt att druvorna odlas och vinet framställs tillsammans. Framställningen och buteljeringen måste ske i den aktuella vingårdens utrymmen.

MÉTHODE CAP CLASSIQUE (MCC) är det sydafrikanska namnet på den traditionella champagnemetoden. 

PINOTAGE är en sydafrikansk blå druva. Druvan, som är en korsning mellan druvorna Cinsault och Pinot Noir, ger moget fruktiga viner.

WINE OF ORIGIN (WO) är en beteckning för definierade och avgränsade vinområden, som delvis kan överlappa varandra. WO kan beteckna allt från ett stort område så som Western Cape till en enskild vingård.

Sortimentet i Alkobutikerna och Alkos webbutik omfattar nästan 300 sydafrikanska viner. Antalet röda och vita viner är vardera över 100. I sortimentet finns knappt 20 mousserande viner, över 10 roséviner och några dessertviner. En 0,75 liters flaska kostar mellan knappt 7 och flera tiotals euro.

LÄS MER OM VINERNAS VÄRLD