Vilket är bättre, Syrah eller Shiraz?

Du behöver inte välja mellan Syrah och Shiraz, eftersom de är exakt samma druvsort. Namnet Syrah används särskilt i sortens hemtrakter i Frankrike, medan Shiraz är det vanliga namnet i Australien. Viner gjorda av denna druva är allmänt taget mustiga och jordnära.

Syrah är en klassisk mörk druva som används både till smakrika basviner och till nyanserade toppviner som kröner en festmåltid.

Sorten tilltalar många smaker.

”Av Syrah görs det viner som faller många finländare i smaken. De har varm mörk fruktighet och är jordnära”, säger Suvi Juustovaara-Louhelainen, expedit och utbildare på Alko.

Sorten är också känd under namnet Shiraz, som är vanligt speciellt i Australien och på andra håll utanför Europa. Sortens båda namn används dock runt om i världen.

Men valet av namn kan säga något om vinets stil: shirazvin är ofta mustigare i en australiensisk stil än syrahvinerna.


Läs mer om druvsorten Syrah:

Varifrån kommer Syrah?
Vilka är typiska aromer för Syrah?
Vilken typ av viner görs av Syrah?
Var odlas Syrah?
Till vilka maträtter passar viner av druvan Syrah?

Varifrån kommer Syrah?

Syrah är en gammal sort som uppkom i sydöstra Frankrike som en naturlig korsning mellan druvsorter.

Franska Rhône är den mest klassiska regionen för syrahviner. Det odlas fortfarande mycket av druvan där”, säger Juustovaara-Louhelainen.

Enligt henne är viner från Rhône en bra grupp att börja med om man vill lära känna rödvin från Frankrikes kvalitetsregioner. Särskilt vinerna från södra Rhône är mer tillgängliga än landets andra klassiker.

Vilka är typiska aromer för Syrah?

Typiska nyanser hos Syrah är speciellt mörk bärighet och toner av ek.

"Varmt är inte en arom, men ordet beskriver smaken hos Syrah väl", sammanfattar Juustovaara-Louhelainen.

I syrah- och shirazviner kan man exempelvis urskilja:

 • björnbär eller hallon

 • vinbär

 • plommonsylt

 • svartpeppar

 • rök

 • nyanser av vanilj, varm kryddighet och ek från eklagringen.

Vilken typ av viner görs av Syrah?

Juustovaara-Louhelainen berättar att hon brukar rekommendera syrahviner till kunder som gillar mustiga och syltiga rödviner från exempelvis Chile eller Italien. Syrah har ofta en liknande fyllighet.

 • Rödviner av druvan Syrah/Shiraz är ofta mörka i färgen, fylliga och moget fruktiga. De har tanniner, men de känns mjuka.

 • Sorten används också till robustare viner, med mer syrlighet och strama tanniner som passar fint vid matbordet.

 • Syrah/Shiraz är ofta den enda druvan i vinet, men den används också i blandningar. Den mest klassiska kombinationen är GSM, det vill säga eller Grenache-Syrah-Mourvèdre, i Australien paras Shiraz ibland med Cabernet Sauvignon.

 • I roséviner ingår sorten i den klassiska blandningen för rosé från Provence. Om den används som enda druva är rosévinet ofta mörkare och fylligare än vanligt.

 • Ibland används sorten även till mousserande viner.

Var odlas Syrah?

Syrah är en druva som odlas framför allt i varma vinområden.

”Syrah trivs bra i varmt klimat, eftersom den tål värme och torka. Den kan också växa i utmanande jordmån”, förklarar Juustovaara-Louhelainen och nämner regionen Châteauneuf-du-Pape som exempel, där jorden på många ställen består av ett tjockt lager stenar formade av floden Rhône och istiden.

Vinrankornas växtplats påverkar vinets karaktär. I svalt klimat blir vinerna friskt bäriga och medelfylliga, i varmt klimat däremot moget fruktiga och fylliga.

Rhône

Rhônedalen i Frankrike är Syrahs ursprungliga revir.

 • Distriktet indelas i norra och södra Rhône. I norr används sorten ofta ensam, i söder är blandningar den vanligaste vintypen. Det produceras mer vin i söder än i norr.

 • I norra Rhône används sorten till mycket mörka, kraftiga, robusta och lagringståliga viner, som ibland mjukas upp genom att tillsätta lite av den ljusa druvan Viognier. Det ger vinet en aning parfymig blommighet.

 • Prestigefyllda underdistrikt i norr är bland annat Côte-Rôtie, Hermitage, Crozes-Hermitage och Cornas.

 • I söder kombineras Syrah exempelvis med druvorna Grenache, Mourvèdre, Carignan och Cinsault.

 • Vinerna från söder är mer lättillgängliga än de från norr, men har ändå karaktär. Vinerna är fylliga, men tanninerna är mjukare än i norr och vinerna har en varm kryddighet.

 • I söder är Côtes-du-Rhône och Côtes-du-Rhône Villages de mest använda distriktsbeteckningarna. Av de mindre underdistrikten är Châteauneuf-du-Pape det mest prestigefyllda, men också Gigondas, Vacqueyras och många andra byar producerar hög kvalitet.

Australien

 • Shiraz är en prestigefylld sort i Australien, som rentav har blivit ett slags nationaldruva där. Sorten har odlats i landet länge.

 • Barossadalen i södra Australien är landets mest klassiska Shirazregion.

 • I allmänhet skiljer sig australiensisk shiraz från fransk syrah genom att det är mjukare och har en mustigare fruktighet. Vinerna är också ofta väldigt fylliga.

Andra vinländer

 • Sorten odlas också under både namnet Syrah och Shiraz i många andra vinländer, exempelvis Chile, USA, Sydafrika, Spanien och Italien.

 • Ibland syftar namnet Syrah på en mer elegant fransk stil, medan Shiraz syftar på mustighet i australiensisk stil.

Till vilka maträtter passar viner av druvan Syrah?

Ett fylligt syrah- eller shirazvin passar till fylliga rätter.

Rött kött

Det mustiga rödvinet matchar kötträtter. En fruktig syrah eller shiraz passar utmärkt exempelvis till kryddiga köttgrytor.

Likaså är får eller lamm en bra matkombination. Till påsk kompletterar Juustovaara-Louhelainen helheten med en mörk rödvinssås rundad med honung, traditionell gräddpotatis och ugnsrostade rotsaker.

Vilt

Robust syrah eller shiraz är ett bra vinval när det finns storvilt på bordet, som älg, hjort eller rådjur. Vinet passar även bra till renkött.

Ost

Syrah eller shiraz är ett bra meditationsvin, som gärna kan kombineras med en god bit ost. Hårda mogna ostar passar särskilt bra till vinet.

Mustiga vegetariska rätter

Syrah är ett bra vin när det vankas mustiga och varmt kryddiga vegetariska rätter, som ändå inte är eldiga. Exempelvis smaker från Marocko blir en fin kombination.