Mångsidiga Tempranillo är Spaniens pärla

Tempranillo är en klassisk prestigedruva från Iberiska halvön, som ger såväl robusta och lagringståliga rödviner som ljus fruktighet och lätthet.

Tempranillo är en blå kvalitetsdruva som odlas särskilt i Spanien och Portugal på Iberiska halvön. Numera odlas den på försök i liten skala också annanstans. Kirsi Erme, produktchef för viner på Alko, säger att Tempranillo rentav är ryggraden i spanska viner. Den är den mest odlade blå druvsorten i Spanien.

”Det går inte prata om Spaniens röda viner utan att prata om Tempranillo”, sammanfattar Erme.

Kirsi Erme betonar att Tempranillo är mycket mångsidig sort. Den används till både toppviner som lagras länge och lättare, fräscht rödbäriga viner.

Läs mer om druvan Tempranillo:

Varifrån kommer Tempranillo?

Vilka aromer finns i tempranilloviner?

Vilken typ av viner görs av Tempranillo?

Var odlas Tempranillo?

Till vilka maträtter passar viner av Tempranillo-druvan?

Varifrån kommer Tempranillo?

Tempranillo tros komma från norra Spanien och är också den dominerande sorten där. Druvans ursprungshem ligger förmodligen i trakten av vinregionerna Rioja och Navarra. Namnet kommer från det spanska ordet ”temprano”, tidig. Tempranillo mognar nämligen tidigt.

Tempranillo är en druva som verkligen matchar ordspråket ”kärt barn har många namn”. Den uppskattas stort i många områden och flera av dem har gett druvan ett eget namn.

Sådana är bland annat:

  • Tempranillo (bland annat i Rioja)
  • Cencibel (i Valdepeñas och La Mancha)
  • Tinto Fino (i Ribera del Duero)
  • Tinta de Toro (i Toro)
  • Ull de Llebre (i Penedès i Katalonien)
  • Tinto del País (bland annat i Ribera del Duero)
  • Tinta Roriz (i Douro och Dão i Portugal)
  • Aragonez (längre söderut i Portugal).
  • Tempranillo är numera det vanligaste namnet eftersom det är det mest kända.

Vilka aromer finns i tempranilloviner?

Kirsi Erme säger att tempranillovinerna har olika aromer beroende på vinregion och tillverkningssätt. Tempranillo har inte en tydlig arom som är gemensam för alla viner, som exempelvis svartvinbärssmaken som är karakteristisk för druvan Cabernet Sauvignon.

Vin av Tempranillo kan ha smaker som bland annat:

  • bärighet, exempelvis aromer av hallon, björnbär eller mörka körsbär
  • kryddor
  • torkade örter
  • mogen fruktighet, exempelvis fikon
  • läder
  • stall
  • ibland tydligt ekig vanilj eller kola.

Vilken typ av viner görs av Tempranillo?

Tempranillo används också till endruvsvin, men traditionellt kombineras den med andra druvor, såsom Garnacha och Mazuelo. Deras syfte är att ge helheten fruktig rundhet för att mjuka upp stramheten hos Tempranillo.

Tempranillo är det mest känd i röda viner, men druvan används också i roséviner. Stilarna varierar hos båda.

Fylliga och lagringståliga röda viner

  • Rödvin av Tempranillo kan vara fylligt, nyanserat och lagringståligt, och har då en kraftig struktur av tanniner och syra.
  • I denna robusta ände finns färdigt lagrade viner med en moget nyanserad smakvärld.

Lätta och bäriga rödviner

  • Tempranillo används ibland till bäriga, fräscha och lätta viner som är bäst när de är unga.
  • Sådan viner finns idag utöver flaskor också i moderna förpackningsalternativ, som plastflaskor och tetror.

Rödviner av modern eller traditionell stil

Tempranillo är en kraftig druva. Därför tål den lång eklagring. Enligt Kirsi Erme har rödviner av Tempranillo dels en traditionell och dels en modern stil, beroende på vinproducenten:

  • I traditionell stil känns smakerna från eklagring mycket tydligt, till exempel som vanilj. Faten är ofta amerikanska.
  • I modern stil är ekigheten inte så markerad, utan utgör en del av vinets smak som helhet, tillsammans med fruktighet. Allt oftare används franska ekfat.

Roséviner av Tempranillo

  • Allmänt taget föredrar spanjorer en kraftigare rosévinsstil än den i exempelvis franska Provence. Rosé av Tempranillo är därför typiskt fylligt till såväl färg som smak.
  • Å andra sidan har Spanien också börjat producera en ljusare och lättare roséstil.

Var odlas Tempranillo?

Tempranillo är en populär sort i många av Spaniens vinregioner, men också i Portugal har den blivit en del av landets stora druvurval. På andra håll i vinvärlden är Tempranillo sällsynt. Det odlas i viss utsträckning i södra Frankrike och experiment görs också i vinländer utanför Europa, som Argentina och Australien.

Rioja

Rioja i norra Spanien är den mest klassiska och berömda vinregionen där Tempranillo odlas. Därifrån kommer många färdigt lagrade, fylliga viner som även har potential att åldras i en vinkällare.

  • Typiskt för Rioja är lagrade rödviner som har mognat på såväl fat som i flaska. Deras åldersbeteckning är från yngsta till äldre: crianza, reserva och gran reserva.
  • Tydliga ekaromer är karakteristiska för många röda viner från Rioja. Men stilen hos många producenter har blivit mer fruktig, och ekaromen har integrerats till en mer diskret del av vinets smak som helhet.
  • Även en fräsch och bärig vinstil förekommer i viss mån i Rioja. Då kan det stå ”joven”, ung, på etiketten.

Ribera del Duero

Ribera del Duero ligger nordväst om Spaniens huvudstad Madrid och är en annan klassisk region för tempranilloviner. Regionen har inlandsklimat och är kvävande het på sommaren, även om vingårdarna hör till de högst belägna i Spanien.

  • Ribera del Duero är känt för att producera högklassiga och värdefulla viner.
  • Vinerna är stramare och robustare än de från Rioja, ofta har de också en rikligare syrastruktur.

Penedès

Penedès, kärnan i Kataloniens vinproduktion, är känt för sina viner i modern stil.

  • Regionen vid Medelhavet har ett mildare klimat än inlandet, och vinerna är därför ofta mjukare.
  • Vinerna har vanligtvis fruktighet, saftighet, kanske syltighet och lättillgänglighet.

Portugal

  • I Dourodalen har Tempranillo namnet Tinta Roriz och ingår i den klassiska druvblandningen för portvin
  • I Douro används druvan numera också i regionens milda viner som är på uppgång.
  • Sorten odlas också i Dão söder om Douro och ännu längre söderut i Portugal i regionen Alentejo. Ofta ingår den i druvblandningen för viner.

Till vilka maträtter passar viner av Tempranillo-druvan?

Mångsidiga tempranillo passar till en mängd olika rätter. ”Lätta, bäriga viner passar till grönsaker, fylliga, lagrade till vilt”, konstaterar Kirsi Erme.

Kötträtter

Tempranilloviner av fyllig stil är perfekta till kötträtter av lamm, gris och nöt. Högklassiga viner från Rioja och Ribera del Duero är utmärkta till vilt.

Ost

Tempranillo med mogna aromer matchar fint till hårda och lagrade ostar, exempelvis manchego.

Chark och grönsaker

Tempranilloviner av lättare och bärigare stil är mångsidiga matviner som kan serveras till ett antal olika läckerheter. Exempelvis tapas trivs utmärkt i deras sällskap. Tempranillo är perfekt till charkuterier, som serranoskinka, och grönsaker – gärna marinerade sådana. Tempranillo fungerar fint också till rostade vegetariska rätter.

Text: Lasse Pakarinen

Visste du?

Alkos sortiment omfattar mer än 250 röda viner gjorda på druvsorten Tempranillo. I sortimentet finns också roséviner gjorda på sorten.

Kirsi Erme
Kirsi Erme, produktchef för vin, är magister i livsmedelsvetenskap och ansvarar för närvarande för Alkos vinsortiment från Sydamerika, Spanien och Portugal. Hon började på Alko 2013 efter att ha arbetat länge med inköp inom dagligvaruhandeln. Hennes största fritidsintresse är Frankrike, dess kultur och naturligtvis god mat och dryck. Goda ostar kan Erme inte motstå! I fråga om viner provar hon gärna olika nya produkter, och det ger ju den rika och internationella vinvärlden utmärkta möjligheter till.

Läs mer