Vad gör vinet till premiumvin?

Alkos urval av premiumviner ger alla vinentusiaster möjlighet att bekanta sig med vin av verklig världsklass. Specialiteterna är tillgängliga i hela landet via Alkos webbutik. Man kan även bekanta sig med premiumvinerna vid Alkos premiumdryckesprovningar.

I vinvärlden finns produkter som får vinentusiaster runt om i världen att ta glädjeskutt. Vinerna är i allmänhet rariteter av särskilt hög kvalitet. Det begränsade utbudet tar sig uttryck i höga priser. Vinerna har fått epitetet premiumviner.

”Premiumvinerna är lagringsdugliga och internationellt uppskattade viner som representerar producenternas och produktionsområdenas yttersta kvalitet. Många av vinerna har en intressant historisk bakgrund”, säger Timo Tossavainen som är produktchef inom segmentet viner.

Tillgången och efterfrågan avgör vinets pris.

”Utbudet av premiumvin är ringa. Den begränsade tillgången och den stora efterfrågan syns i vinpriset”, säger Alkos produktkommunikationschef Taina Vilkuna.

Någon exakt kvalitets- eller prisdefinition gällande premiumvin finns inte, utan begreppet baserar sig i stor utsträckning på erfarenheter och subjektiva uppfattningar.

Premiumvinerna inom segmenten rosévin och vitt vin är i allmänhet förmånligare än inom segmenten champagne och rödvin.

Premiumvinerna kommer från klassiska områden och utmanas av andra

Premiumvinerna produceras ofta, men inte alltid, i världskända och högt uppskattade vinområden.

”Allt fler områden producerar verkliga toppviner. Förr associerades begreppet premiumvin med enbart välrenommerade vinområden så som Bordeaux, Bourgogne och Mosel, men i dag produceras premiumvin runt om i världen. Det finns vinproducenter som medvetet gör sig till kultfigurer och därigenom skapar nya premiumområden”, säger Taina Vilkuna.

Till de klassiska premiumområdena hör även Rhône och Champagne i Frankrike, Rioja i Spanien samt Piemonte och Toscana i Italien. Bland de nyare områdena finns exempelvis spanska Ribera del Duero som vann ära och berömmelse på 1990-talet. Från området kommer i dag flera viner av sann världsklass.

Premiumvin tillverkas även utanför Europa. Området Napa valley i Kalifornien blev världskänt i slutet av 1970-talet när dess viner besegrade sina konkurrenter från Bordeaux vid en uppmärksammad blindprovning i Paris. Motsvarande fenomen har upprepats vid en i Berlin år 2004 inrättad vintävling. Tävlingens namnkunniga vinkritiker rankade chilenska toppviner högre än konkurrerande klassiker från Frankrike och Italien.

Listan på områden som producerar premiumviner är lång. Viner från Marlborough i Nya Zeeland, från dalarna Uco och Luján de Cuyo i argentinska Mendoza, från Barossa i Australien och från flera andra områden på olika håll i världen har i dag nästan ikonisk status.

Specialpartierna omfattar nya premiumviner

Alkos urval av premiumviner ökar fortlöpande. I Alkos sortiment, som i dag omfattar nästan 9 000 produkter, ingår över 1 000 viner som enligt Timo Tossavainen kan betraktas som premiumviner.

”Vårt mångsidiga utbud av premiumviner växer stadig. De månatliga specialpartierna, som följer olika teman, omfattar många intressanta premiumviner”, säger han.

Konceptet Specialpartier innebär att Alko varje månad erbjuder kunderna en begränsad mängd specialprodukter som en intressant helhet. En del av vinerna är premiumviner, men i specialpartierna ingår även förmånliga drycker som gör det möjligt för alla att bekanta sig med bland annat mindre vanliga producenter och produktionsområden. Alkos special- och superbutiker har särskilda hyllor för specialpartierna.

Timo Tossavainen berättar att Alkos flaggskeppsbutik, Arkadia i Helsingfors, fortlöpande får nya premiumviner. De minsta partierna omfattar endast några flaskor. Arkadias viner kan beställas via Alkos webbutik för avhämtning i vilken Alkobutik som helst.

När kan man skänka i ett premiumvin?

Premiumvinerna är olika, liksom användningsändamålen. I allmänhet konsumeras premiumvin inte omgående. Viner som åldras med värdighet lagras ofta flera år innan de konsumeras.

Premiumvin lämpar sig för tillfällen då kvaliteten är viktigare än kvantiteten. Om flera personer delar på kostnaderna är det höga priset i allmänhet överkomligt.

”Premiumvinerna lämpar sig som måltidsdryck när man är ute efter extraordinära smakupplevelser. Om man vill försjunka i smakernas värld och analysera himmelska nyanser kan man med fördel öppna en flaska premiumvin. Ifråga om champagne lämpar sig premiumsegmentet ypperligt för riktigt festliga tillfällen”, säger Timo Tossavainen.

Premiumvinerna lämpar sig utmärkt för provningar. Varför inte samlas kring ett bord och jämföra toppviner och andra drycker i goda vänners lag?

Bekanta dig med premiumviner vid Alkos provningar

Alko ordnar regelbundet Etiketten-provningar på olika teman runt om i landet. Programmet omfattar bland annat provning av premiumdrycker. Vid de avspända provningarna får deltagarna bekanta sig med olika drycker och deras bakgrund under ledning av Alkos utbildare. De populära premiumdryckesprovningarna blir i allmänhet snabbt fullbokade.

”Syftet med premiumdryckesprovningarna är att under expertledning ge människor möjlighet att smaka på sådana kvalitetsdrycker som den egna plånboken inte skulle tillåta. Vid provningarna kan man, tillsammans med de övriga deltagarna, begrunda och diskutera dryckerna, deras pris och om de är värda sina prislappar”, avrundar Taina Vilkuna.

Text Lasse Pakarinen, foto iStock