Växande vinländer

De mindre vinländerna väcker intresse eftersom deras viner erbjuder spännande upptäckter och fascinerande upplevelser. Till de växande vinländerna räknas till exempel Grekland, Georgien, Kroatien, Slovenien och Bulgarien. Nya bekantskaper är Peru, England och Kanada.

Intresset för små vinländer ökar runt om i världen, även hos oss här i Finland.

I de växande vinländernas drycker kombineras historiska fläktar med hög kvalitet och internationella värden.

Vinerna från många traditionella vinländer karakteriseras av balanserad struktur och behärskad fyllighet, vilket rimmar väl med olika maträtter. Intresset för matkulturen och ländernas viner går ofta hand i hand, men många av vinerna lämpar sig också till vardagliga och mindre exotiska rätter.

Förr satsade flertalet av de växande vinländerna på massexport, men situationen har förändrats. Den gamla stilen, som ofta upplevdes som främmande för konsumenterna utanför respektive land, har förbytts i ny och hög kvalitet. Dagens viner bjuder på både internationella drag och en god portion äkthet och personlighet.

Viner från Grekland och Georgien

Grekland med sin millennielånga vinhistorik är känt för sina goda viner och sin vintillverkning i vilken traditionella metoder kombineras med modern teknik. Många viner tillverkas av exotiska druvor vars aromer utgör ett välkommet komplement till mer etablerade sorter. Den gröna mineraliska druvan Assyrtiko och den blå aromatiska druvan xinomavro väcker allt mer intresse.

Fastän det gamla vinlandet Georgien har en cirka 8 000 år lång vinhistoria vinner dess viner först nu internationell terräng. Det spirande intresset för naturviner, som huvudsakligen tillverkas utan människohand och utan tillsatsämnen, gagnar intresset för Georgien som vinland. I Georgien sker vintillverkningen i stor utsträckning enligt gamla traditionella metoder, men med stor respekt för kvaliteten. En del av de georgiska vintillverkarna använder fortfarande så kallade kvevrikärl. Druvorna inklusive skal, kärnor och till och med delar av rankorna läggs i de äggformade lerkrusen i vilka tillverkningsprocessen sker. Metoden ger i synnerhet vita viner en unik och speciell karaktär.

Kroatien, vars mångsidiga viner har upptäckts av turisterna, har klivit in på vinkartan med fart. Grannlandet Slovenien har många viner av hög kvalitet.

Fruktiga och fylliga viner från England och Kanada

Många växande vinländer saknar långa traditioner. England och Kanada hör till de länder vars viner först nu på allvar vinner terräng. Ländernas gemensamma nämnare är ett svalt klimat som möjliggör produktion av nyanserade viner.

England är främst känt för sina traditionellt tillverkade mousserande viner, som många anser vara av lika hög kvalitet som champagne. De syrliga, fruktiga och fylliga vinerna lämpar sig utmärkt till olika maträtter. Det svala klimatet i södra England liknar klimatet i Champagne och vartdera området har samma kalkstensrika jordmån. I dag investerar många kända champagnehus i den engelska vinindustrin. Kanada förknippades länge med enbart isvin, som är ett dessertvin gjort på frusna druvor. I dag produceras både högklassigt mousserande vin och eleganta vita och röda viner i landet.

Text Lasse Pakarinen, foto iStock

I Alkos sortiment

Alkos sortiment omfattar viner från cirka 40 länder.

Utöver vinerna från de tio största vinproducerande länderna ingår viner från nästan 30 mindre vinländer. De växande vinländerna representeras i dag av ungefär 130 olika viner.

Läs även om andra vinländer