Nya nyanser i vitviner 2023: sötma och ekighet tillåtna igen

Vitvinsvärlden bjöd på mångfald år 2023. Nu är vita viner lika populära som röda viner.

Vita viner är trendiga. Rödvin gick om vitvin i Alkos försäljning för 20 år sedan och blev klart populärare, men nu säljs vita viner igen i lika stor mängd som röda.

Låt oss ta Georgien som exempel. De bergsomgivna vindistrikten i ­Georgien har en lång historia, med så många som 8 000 årgångar av särpräglade traditioner. De vita vinerna där lagras ofta i kvevri-krus nedgrävda i marken.

För några år sedan var det få som kände till landets viner, men nu är Georgiens arkaiska viner plötsligt en av trenderna i vin­­världen. Georgiska viner är ett bra exempel på hur konsumenternas vitvinssmak har breddats.

 • Georgiska vitviner passar in i flera fenomen som är inne just nu:

 • vinerna tillverkas av landets egna ursprungssorter

 • druvskalen får ofta vara med i jäsningen av vitt vin liksom vid rödvins­tillverkning

 • vinerna framställs vanligen utan någon större inblandning i den naturliga processen

 • många söker nya typer av upplevelser, även i vitvinsvärlden.

Finländarna gillar friska vitviner

Många vitviner har friska aromer som främst härstammar från druvan. Viner som produceras i svala vinregioner har ofta nyanser av färsk frukt, medan de som produceras i varmare klimat kan ha nyanser av exotiska frukter. Tillverkningsmetoden kan också sätta prägel på vinet.

Vintrendernas kontinentalplattor rör sig inte i lika snabbt takt som exempelvis klädmodets. Men det går att urskilja tydliga fenomen - under de senaste åren har trenden varit lätta och fräscha viner. Och den verkar hålla i sig.

Vinälskarnas smak har till exempel matchats av druvan Riesling, vars viner är fräscht aromatiska och strama och därmed precis rätt i tiden. Samtidigt har sortens hemland, Tyskland, blivit det mest populära vitvinslandet vid sidan av Chile hos Alko.

Finländarna verkar gilla vita viner som är fräscha och smakrika, men samtidigt okomplicerade. Fruktiga vita viner från alltjämt populära Chile motsvarar den smaken på ett utmärkt sätt. De vita favoritvinerna från Chile och många andra vinländer har främst fruktiga aromer som kommer direkt från druvan.

Sötma och ekighet återvänder – med stil

Fräscht och lätt har inte alltid varit den rådande smakriktningen.

Du kanske kommer ihåg att…

 • det på 1980- och 90-talen dracks väldigt annorlunda vita viner i Finland.

 • halvsöta och mjuka vita viner var populära, även om de kanske inte var de mest lämpliga för middagsbordet.

 • det lite senare var starkt ek­lagrat vitt vin, särskilt chardonnay, som blev modernt. Vissa konstaterade skämtsamt att man fick plocka stickor ur munnen mellan klunkarna av det.

I och med den fräscha trendens uppgång blev dessa två vinstilar nästan bannlysta.

Nu blåser det dock nya vindar igen:

 • Riesling är ett exempel på att lätt sötma åter är på frammarsch. En liten mängd socker i rieslingvinerna gör dem i själva verket enklare att matcha med mat, och de passar också till många olika slags rätter.

 • Även ekigheten håller på att bli fri från sitt tvivelaktiga rykte. Ett elegant, ekat vitvin är utmärkt exempelvis till klassiska smaker från det franska köket, rundade med smör och grädde. Bland annat lax eller kammusslor är bra rätter till vin med förfinad ekighet.

Alternativ till de klassiska druvorna?

Vitvinsvärlden har också lite ­ovanligare druvor att erbjuda. Vad är värt att testa som omväxling?

 • De som älskar det fräscha hos Riesling, kan prova exempelvis österrikiska ­Grüner Veltliner, spanska Verdejo, grekiska Assyrtiko eller spanska Albariño från Rías Baixas.

 • Intressanta alternativ till ekad Chardonnay fås till exempel av Chenin Blanc eller de speciella druvblandningarna i Portugal.

 • De som vill ha nya nyanser av vitt vin i sina glas kan gilla italienska ursprungssorter, torra viner av druvan Furmint från ungerska Tokaji­regionen eller varför inte viner av sorterna Hondarrabi Zuri och Hondarrabi Zuri Zeratia från Baskien. Inte ens många vinproffs kände till de sistnämnda förrän helt nyligen.

 • Vitt vin med färg. Orangeviner, det vill säga vitviner där skalen har fått vara med vid vinframställningen, som alltid i georgiskt kvevri­vin, är på uppgång.

 • Naturviner är också populära, det vill säga viner som görs så naturenligt som möjligt utan användning av kemikalier eller manipulation.

Aromer i vitt vin

smakpar
Text Lasse Pakarinen

Visste du?

Alkos sortiment omfattar långt över 2000 vita viner från nästan 40 olika länder. Priset för en flaska på 0,75 liter varierar från mindre än tio till hundratals euro.

Vitvinstrender i siffror

210 000 ha

Odlingsareal för Chardonnay, den vanligaste druvan i vitt vin

En jämförelse: Siffran motsvarar arealen för alla vingårdar i Chile. Odlings­arealen för sauvignon blanc uppgår till 120 000 hektar. Källa: OIV

50–50

Alkos försäljning av vitt vin har stigit till samma nivå som försäljningen av rött vin.

430

Antalet vita viner gjorda på druvan Chardonnay som säljs på Alko.

Läs mer