De mustiga rödvinernas Zinfandel

Zinfandel är en traditionell sort i Kalifornien, som har visat sig vara samma druva som Primitivo, odlad i södra Italien. Sorten trivs i värme och ger kraftiga röda viner.

Zinfandel är ett bra druvval när man vill att rödvinet ska vara fylligt och generöst fruktigt. 

Karina Tiihonen, produktchef för viner på Alko, säger att zinfandel alltid är ett läckert mustigt, ofta rentav stort vin, vanligen med syltiga aromer. Smaken har en behaglig rundhet. 

"Smaken är ofta koncentrerad. Vinerna har en bra struktur och även tanniner, men munkänslan är alltid behaglig. Tanninerna har aldrig en stramande stil”, beskriver Tiihonen röda viner gjorda av i sorten. 

Läs mer om Zinfandel

Varifrån kommer Zinfandel ursprungligen? 

Zinfandel har betraktats som Kaliforniens egna traditionella sort, som har odlats där sedan början av 1800-talet. Dess ursprungliga hem i Europa var länge höljt i dunkel.  

På 1990-talet fastställdes det genom DNA-prov att Zinfandel är samma sort som södra Italiens Primitivo. Senare avslöjades det vidare att anmodern till båda är den ovanliga kroatiska sorten Crljenak Kaštelanski.    

Vilka aromer är typiska för Zinfandel? 

Zinfandels aromvärld är vanligtvis generöst fruktig och bärig. Vingårdens läge påverkar vinernas natur. 

“I lite svalare områden eller på högre höjder får druvorna smak av hallon och röda bär. I ett mycket varmt klimat får vinet en mer koncentrerad smak och rentav fikonaromer”, säger Tiihonen. 

Zinfandels aromer kan innehålla: 

 • generös fruktighet, med björnbär, körsbär, blåbär, hallon, plommon och även fikon, roséviner kan ha nyanser av mogen aprikos 

 • syltighet, generös kryddighet och pepprighet 

 • mild rökighet, som kan ha drag av umami, dvs. köttighet, hos soja 

 • vanilj, kanel och ibland även nyanser av kakao eller mocka från ek. 

 Vilken typ av viner görs på Zinfandel? 

Karina Tiihonen berättar att Zinfandel-druvor utöver röda viner också används i tillverkning av rosévin.

 • Zinfandel-rosé från Kalifornien är vanligtvis lättillgängligt och har typiskt lite sötma. Vinerna kallas ibland white zinfandel.

 • Italiensk primitivo-rosé är oftare torrt och har mer struktur från syrligheten samt fräsch bärighet.

 • Röda viner varierar från mjukt fruktiga till mustiga och syltiga. Även robusta och kraftiga rödviner tillverkas. 

Var odlas Zinfandel? 

Zinfandel odlas på olika håll i världen, men de viktigaste gårdarna finns i Kalifornien i USA och Apulien i Italien, där sorten oftare går under namnet Primitivo. 

“Den italienska stilen är generellt mer rustik än den amerikanska, och druvorna skördas kanske lite tidigare, så syltigheten kan vara mindre framträdande. Självklart syns tillverkarens stil i vinerna”, berättar Tiihonen. 

Kalifornien 

 • Zinfandel är den näst mest odlade röda sorten i Kalifornien efter Cabernet Sauvignon. 

 • I delstaten finns också mycket gamla Zinfandel-vinstockar som ger en liten men aromatisk skörd. I så fall finns ofta benämningen “old vine” på flaskans etikett. 

 • Lodi i Kaliforniens Central Valley är ett klassiskt Zinfandel-område. Det svalkas av havsvindarna som blåser från San Franciscobukten, de fräschar upp klimatet och även vinerna. 

 • Sonoma, som svalkas av dimmor, är ett annat klassiskt Zinfandel-område. Det producerar generösa och robusta viner. Också prestigefyllda Napa producerar en del zinfandel-viner. 

 • Zinfandel-viner görs också genom att blanda olika regioner, i så fall är vinet ofta märkt helt enkelt som producerat i Kalifornien. 

Italien 

 • Apulien är en traditionell producent av primitivo-viner. Landskapet ligger i sydöstra Italien, det vill i stövellandets klack. 

 • DOP Primitivo di Manduria är en klassisk vintyp som kommer från närheten av staden Manduria i Apulien. 

 • Italiensk primitivo är vanligtvis stramare än zinfandel-kusinen från Kalifornien. 

 • Också på etiketten till italienska viner används ibland namnet Zinfandel, som är bättre känt på vissa internationella marknader än namnet Primitivo. Allmänt taget representerar vinet i så fall en modern, internationell stil. 

Om man gillar Zinfandel, vilka andra druvor kan det vara lönt att prova? 

Karina Tiihonen tipsar att den som gillar zinfandel, också gärna kan prova andra viner med motsvarande fyllighet och struktur. 

 • Rödviner av australiensiska Shiraz-druvor har liknande mustighet och fyllighet. 

 • Från Italien kan man välja viner av den generösare stilen, exempelvis en amarone eller ripasso, som har trevlig bärighet och rundhet. 

 • Viner av Monastrell-, det vill säga Mourvèdre-druvan från Spanien, Australien och även andra länder är mustiga med en smakvärld som påminner om Zinfandel.  

Till vilka maträtter passar viner av druvan Zinfandel?

“Zinfandel passar exempelvis till kryddiga och grillade rätter”, säger Tiihonen och tillägger att maten kan vara kraftig. 

Kött 

Zinfandel är ett typiskt vin till mustiga kötträtter. Det är perfekt till bland annat grillat kött, självtillverkade hamburgare och kryddiga lammrätter. 

Grönsaker 

Zinfandel är också ett bra vin till fylliga vegetariska rätter. Det matchar exempelvis vegetarisk ragu, mustiga svamprätter eller auberginegratäng med ost. 

Ostar 

Det generösa vinet är till sin fördel också med fylliga ostar. Särskilt mogna hårda ostar fungerar utmärkt.  

Karina Tiihonen
Karina Tiihonen, produktchef för vin, har en magisterexamen i livsmedelsvetenskap och har arbetat på Alko sedan 2012. För närvarande ansvarar Tiihonen för urvalet av viner från Italien, Nordamerika, Australien, Nya Zeeland, Asien och Storbritannien. Hon älskar att resa, och asiatiska kulturer och mat, särskilt japansk, ligger henne nära hjärtat. Kombinationen av mat och dryck tar hon sig an genom att experimentera djärvt.
Zinfandel på Alko
Alko har flera tiotals röda viner med druvnamnet Zinfandel. De flesta kommer från USA, resten från Italien. Dessutom finns flera versioner av samma sort under namnet Primitivo, de kommer från Italien. I sortimentet ingår även roséviner av både Zinfandel och Primitivo.