Vin till skinkan och julens övriga läckerheter

Kalasande hör julen till och festmaten tarvar vin som gör den rättvisa. Här följer några tips på vin till det traditionella finländska julbordet.

Julen är en av årets största matfester, om inte den allra största, och därför väljer många att satsa extra mycket på måltidsdryckerna. Finländarna väljer ofta öl av födsel och ohejdad vana, men vin lämpar sig också utmärkt till julbordet.

Inför julen dignar Alkos hyllor av varor som rimmar med den intensiva stämningen. Sortimentet omfattar även specialpartier avsedda för årets säsong och särskilda julvaror inslagna i snygga presentförpackningar.

Julvin till skinkan och seitansteken

Skinkan är fortfarande kronan på många julbord. Till den genomstekta skinkan och de därtill hörande, angenämt söta lådorna lämpar sig ett relativt mjukt rödvin.

Vin av smaktypen mustigt & syltigt med värmande fyllighet är ett utmärkt val. Alternativen är många: Varför inte servera ett rödvin från exempelvis Veneto i Italien, Rhônedalen i FrankrikePortugal eller något utomeuropeiskt land så som Chile?

Eftersom skinkans och tillbehörens smaker är relativt milda kan man även skänka i ett lättare rödvin av smaktypen bärigt & friskt, vars friskhet bryter och balanserar upp matens feta aromer. Bärigt och friskt vin gjort på druvan Pinot Noir är ett ypperligt val, som även lämpar sig till den allt vanligare kalkonen.

Bärigt och friskt rödvin rimmar även med den skinkersättande vegetariska rätten seitanstek.

Premiumvin till den stora festen

Ifråga om julvin anser många att endast det bästa är gott nog, oavsett om det lämpar sig till skinkan eller inte. Vissa väljer att servera mycket förnäma och dyra premiumviner till festmaten.

Dessa viner kommer i allmänhet från verkliga klassikerområden så som BourdeauxBourgogne och Rhônedalen i Frankrike, Toscana och Piemonte i Italien och Rioja i Spanien.

Premiumvinerna från dessa områden är ofta mycket fylliga och strukturerade, men även angenämt komplexa. Om vinet och skinkan inte är det perfekta paret kan man alltid varva med friskt och gott vatten.

De fylliga och strukturerade rödvinerna rimmar allra bäst med kött som är aningen rosa inuti, bland annat ren och älg. Servera gärna rödvin av smaktypen robust & kraftigt till mustiga kötträtter.

Vilket vin till julfisken?

För många är entrérätterna julmåltidens höjdpunkt. Friskt syrligt vitt vin rimmar utmärkt med rom, gravad fisk, kallrökt lax och julens övriga fiskdelikatesser. Vin av smaktypen nyanserat & strukturerat gjort på någon av druvorna ChardonnayRiesling eller Grüner Veltliner är ett utmärkt val.

Om fisksortimentet omfattar ättik- och kryddstarka anrättningar kan man med fördel servera vin med viss sötma eftersom sötman balanserar upp de starka smakerna. Halvtorr riesling eller pinot gris är utmärkta val.

Till sallader och andra vegetariska anrättningar kan man välja ett torrt eller halvtorrt vitt vin av smaktypen friskt & fruktigt.

Vid sidan om vitt vin lämpar sig torr champagne eller något annat torrt mousserande vin av hög kvalitet utmärkt till julens entrérätter och även till varm- och huvudrätterna. Mousserande vin är också en ypperlig aperitif innan man sätter sig vid julbordet.

Vin till ost och desserter

Ett gott dessertvin ger en angenäm inramning av och avslutning på julmåltiden.

Sött och stort portvin är en traditionsdryck som rimmar väl med både mogen ost och chokladdesserter. Ett litet glas rött portvin och chokladkonfekt är faktiskt en utmärkt dessert!

Till plommondesserter och jultårtor kan man med fördel skänka i det klassiska spetsade vinet madeira. Söta desserter rimmar bäst med söta viner.

Till lätta och milda desserter gjorda på exempelvis bär, frukt och grädde lämpar sig ett svagt, företrädesvis vitt dessertvin.

Julmåltiden kan naturligtvis avrundas med champagne, trots att det strider mot regeln om att ett dessertvin bör vara sötare än själva desserten.

Text och dryckesförslag Lasse Pakarinen, foto iStock