Vin till traditionella och moderna påskrätter

Lamm är påskbordets traditionella krona, men den som vill kan med fördel prova på nya och spännande inslag. Läs Master of Wine Taina Vilkunas dryckesförslag till påskbordet. Hitta din favoritdryck i Alkobutiken eller beställ drycken i vår webbhandel.

Till vårens stora helg hör bland annat påskgräs, narcisser, videkissar, påskägg och naturligtvis god mat.

Eftersom påskmaten inte är förbunden med lika starka traditioner som exempelvis julmaten kan man variera den enligt smak och tycke. Tidpunkten för påskmiddagen varierar: Den som vill freda långfredagen kan duka påskbordet och ställa till med fest på påskaftonen eller påskdagen.

Lamm och rödvin

Under de senaste decennierna har lamm i olika former etablerat sig som en självklarhet på de finländska påskborden. På många håll i världen har lammtraditionen flera sekler på nacken.

Vad vore väl en matfest utan goda drycker? Alkos produktkommunikationschef, Master of Wine Taina Vilkuna, serverar gärna klassiker till påskalammet.

”Fylliga och strukturerade röda viner från Rioja i Spanien och Bordeaux i Frankrike rimmar utmärkt med påskens lammrätter. De fylliga australiska shirazvinerna, som också lämpar sig till påskalammet, har blivit verkliga klassiker på påskborden. Många kvalitetsviner från Toscana, däribland Vino Nobile di Montepulciano och Brunello di Montalcino, är utmärkta lammviner”, säger hon.

Det lönar sig att beakta tillredningssättet och tillbehören när man väljer vin till påskens lammrätt.

”Om man serverar fårfiol med mintgelé kan man med fördel bjuda i en australisk shiraz med toner av mynta. De fylliga shirazvinerna lämpar sig också utmärkt till palvat lammkött med rökaromer”, säger Taina Vilkuna.

Till lammrätter med mild smak kan man servera ett mjukt vin. Varför inte skölja ner den rosa lammkarrén med torr roséchampagne?

Ölvänner kan välja mörkt öl med kraftig smak till lammrätten. Stout och porter är utmärkta val. Den som föredrar lättare öl kan skölja ner påskalammet med exempelvis mörk lager.

Sött vin till påskens desserter

Rysk pasha har blivit något av en klassiker på de finländska påskborden och det saftiga och söta brödet kulitj med ortodoxa anor vinner allt mer terräng.

Till den mäktiga påskdesserten pasha rekommenderar Taina Vilkuna ett sött vin med frisk syrlighet. Servera gärna en tokajer, ett ”heligt” vin santo eller ett dessertvin från Tyskland eller Österrike till pashan. Beerenauslese och Trockenbeerenauslese är utmärkta val.

Påskens traditionsrätt, memma, har långa anor. Memma avnjuts i allmänhet med grädde och socker, men läckerheten lämpar sig även som ingrediens i maträtter och olika desserter. Till memma och memmabaserade desserter rekommenderar Taina Vilkuna någon av de tre så kallade M-dryckerna, nämligen malaga-, madeira- eller marsalavin. Dryckernas fyllighet och fruktighet rimmar utmärkt med memmans maltaromer och med påskbordets chokladläckerheter.

Ölvänner kan välja stout eller porter, som också lämpar sig till påskens chokladdelikatesser.

Påskvin till gröna val

Inför påsken satsar man på planering. Vid uppgörandet av inköpslistan beaktar många matens ursprung och renhet. Allt fler tänker på läckerheternas kolspår. Miljön kan även beaktas vid valet av påskdrycker. 

”Alldeles vanliga kunder tänker på miljön. I dag uppmärksammas dryckernas miljövänlighet även av andra än föregångarna och också utanför de större städerna”, säger Taina Vilkuna.

Alkobutikerna och webbutiken använder symbolen Ett grönt val för att betona produkternas miljövänlighet.

Begreppet ekologiskt är väletablerat, vilket innebär att efterfrågan på ekoprodukter är jämn och stadig. Alkos sortiment omfattar redan över 800 ekocertifierade drycker. Ekologiska rödviner lämpade till påskalammet produceras i bland annat Rhône och Bordeaux i Frankrike, Toscana i Italien samt i Spanien och Australien.

De biodynamiska produkterna uppfyller ekokriterierna, men regleras av ännu strängare villkor gällande bland annat användningen av kemikalier. Inom segmentet biodynamiska viner finns utmärkta röda viner till påskens lamm.

Naturvinerna, som tillverkas enligt gamla traditionella metoder, vinner allt mer terräng. Vid tillverkningen undviker man alla kemikalier, även sådana svavelföreningar som normalt används som konserveringsmedel i vin. Naturvinerna tillför påskmåltiden nya spännande smakupplevelser.

Veganvinerna, som är helt fria från animaliska beståndsdelar, intresserar allt fler finländare.

Certifikatet för hållbar lokal utveckling anger att ett vin uppfyller kraven på hållbar utveckling inom ursprungsområdet.

Beteckningen Lättare glasflaska anger att flaskans kolspår är mindre än hos vanliga glasflaskor. Ju lättare och mer återvinningsvänlig en förpackning är, desto miljövänligare är den.

Läs mer om symbolen Ett grönt val

Text Lasse Pakarinen, dryckesförslag Taina Vilkuna och Lasse Pakarinen, foto Otavamedia