Den mångsidiga memman – prova i köttbullar, i desserter och med olika drycker

Påskens traditionsrätt, memma, avnjuts i allmänhet med grädde eller mjölk, men många memmafantaster använder också läckerheten fördomsfritt som ingrediens i mat, desserter och bakverk. Varför inte servera påskgästerna memma på nytt sätt med någon lämplig dryck?

Memmans långa traditioner

Den mörkbruna, klibbiga och något grötliknande memman tillreds av rågmalt och rågmjöl genom mältning och långvarig gräddning. Läckerheten, som har sina rötter i sydvästra Finland och Tavastland, skapades sannolikt på 1700-talet för att tillgodose invånarnas sötsug. När det begav sig användes memma som färdkost och pålägg på rågbröd.

I slutet av 1800-talet, när husmodersskolorna, kokböckerna och tidningarnas matsidor slog ett slag för memman, upplevde den en renässans. På 1930-talet blev memman en riksomfattande påskrätt som främst avnjöts på långfredagen när man huvudsakligen åt kall mat. I takt med att memmans popularitet ökade byttes de traditionella näverrivorna ut mot kartongrivor. Memman började smaksättas med olika kryddor, bland annat pomeransskal.

Fiberrik och hälsosam memma

Tillredning av memma tar flera timmar i anspråk. Traditionell mältad memma innehåller inget tillsatt socker, men så kallad snabbmemma tillreds med sirap. Den som vill komma lätt undan kan köpa färdig memma i dagligvaruaffären. I dag säljs fryst memma året runt i alla välsorterade affärer.

Den fiberrika memman lämpar sig som bland annat frukost. Vänner av memma kan med fördel inleda påskens morgnar med en portion varm memma med mjölk.

Memmans smak och konsistens kan modifieras med exempelvis nötkross och skivor av mango, kiwi eller annan frukt. Sylt, marmelad, vispgrädde och vaniljkräm lämpar sig också utmärkt till memma.

Memma i sås och köttbullar

Den som vill vänja sig vid memmans speciella smak eller som är på jakt efter nya smakupplevelser kan använda memma som ingrediens i olika maträtter. Varför inte smaksätta exempelvis köttsås med memma? Krydda traditionell gräddsås med memma enligt smak och tycke och servera den till påskens läckra lammnacke eller lammlägg.

Köttbullar med lingonsmak blir en utmärkt påskrätt om man rör ner lite memma i smeten.

Till kötträtter med memmaaromer kan man med fördel servera ett mustigt och syltigt shirazvin från Australien eller en fyllig stout eller porter.

Artikeln fortsätter efter bilderna.

Memmaglass och memmaparfait

Memma sätter intressant piff på glass. Rör ner memma enligt smak och tycke i mjuk vaniljglass. Låt glassen stelna i frysen innan du serverar den.

Memma rimmar utmärkt med bär. Hur låter läcker memma- och lingonparfait? Rör ner krossade sockrade lingon i mjuk glass smaksatt med memma. Slå blandningen i en kakform, täck formen med plastfilm och ställ in den i frysen över natten.

Avnjut glassen eller parfaiten med ett sött vin santo från Italien. Dessertvinets honungstoner rimmar utmärkt med påskens teman.

Memmakaka med madeira, marsala eller malaga

Memma lämpar sig utmärkt i bakelser, kakor och rulltårtor med chokladsmak. Fyll rulltårtan med grädd- och kvargskum smaksatt med mangokräm och memma. Rulltårtans chokladaromer accentueras av söt och kryddig marsala med toner av torkad frukt.

Lager-på-lagerdesserten päron- och chokladtrifle kan kläs i påskskrud med memma. Genom att röra ner cirka en dl memma i chokladmoussen anpassar man anrättningen till påskmåltiden. Triflen kan sköljas ner med torr eller halvtorr hantverkscider eller, mer traditionellt, med söt eller halvsöt sherry.

Chokladkaka med memma är en höjdare på påskbordet. Till kakan kan man skänka i söt madeira vars syrlighet balanserar upp chokladens sötma. Ölvänner kan välja mörk och fyllig stout eller porter.

Minnesregeln Tre M, nämligen madeira, malaga, marsala, hjälper dig att välja dryck till memmadesserterna.

Text: Leena Kalliokoski, foto Otavamedia, dryckesförslag Taina Vilkuna