Ei tippa, vaan tapa

Hyvät juhlat tuntuvat hyviltä vielä aamullakin.

Ei tippa, vaan tapa – keskustelua alkoholista

Alkoholi ei ole tavallinen hyödyke. Alkoholinkäyttöön liittyy terveydellisiä ja sosiaalisia vaikutuksia yksilölle ja yhteiskunnalle. Ei tippa, vaan tapa -teeman tavoitteena on herättää keskustelua alkoholin käyttöön liittyvistä tavoista ja tilanteista.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen Juomatapatutkimuksen mukaan:

  • Alkoholinkäytöllä on vaikutuksia omaan terveyteen. Suomessa on ainakin 560 000 alkoholin käyttäjällä on kohtalainen tai korkea pitkäaikaisten terveyshaittojen riski.
  • Alkoholinkäytöllä voi olla vaikutuksia myös läheisten hyvinvointiin. Noin 500 000 suomalaista on kokenut vakavia vaikutuksia läheisen alkoholinkäytöstä. 

Aika ajoin on hyvä pysähtyä miettimään alkoholin vaikutuksia niin omaan terveyteen kuin läheisten hyvinvointiin. Jos alkoholinkäyttö pohdituttaa, sen vähentämiseen on keinoja. Joissain tilanteissa alkoholin käytöstä kannattaa pidättäytyä kokonaan, esimerkiksi raskauden aikana.

Alkoholin terveydelliset ja sosiaaliset vaikutukset ansaitsevat huomiomme. Ei tippa, vaan tapa -teema näkyy Alkon myymälöissä ja viestintäkanavissa 18.2.–31.3.2019 välisenä aikana.