Maksakirroosi aiheutuu useimmiten alkoholista

Maksakirroosi on vakava sairaus, jossa maksa arpeutuu, kun maksakudos korvautuu sidekudoksella. Suomalaisten kuolleisuus maksasairauksiin ja maksakirroosiin on Euroopan suurimpia. Suurin syy maksakirroosin syntyyn on alkoholin riskikäyttö.

Miten maksakirroosi syntyy?

Miten maksakirroosi syntyy?

Maksakirroosi tarkoittaa maksan kovettumista. Maksakirroosissa maksa arpeutuu, kun terve maksakudos korvautuu sidekudoksella.

Yleisin syy maksakirroosin syntyyn on runsas ja jatkuva alkoholinkäyttö. Myös vyötärölihavuuden aiheuttama rasvamaksa sekä maksan virustulehdukset, esimerkiksi c-hepatiitti, voivat johtaa maksakirroosiin.

Runsas ja jatkuva alkoholin käyttö aiheuttaa maksan rasvoittumista. Palaessaan maksassa alkoholi muuttaa sen aineenvaihduntaa, jonka vuoksi esimerkiksi ravintoaineiden hyödyntäminen häiriintyy. Kun ravinnosta saatavien rasvahappojen palaminen estyy, maksaan alkaa kerääntyä rasvaa. Alkoholin poistuttua elimistöstä maksaan muodostunut rasva häviää. Jos alkoholia nautitaan runsaasti ja jatkuvasti, maksaan kerääntynyt rasva ei poistu ja syntyy rasvamaksa. Hoitamattomana se saattaa johtaa maksatulehdukseen, joka pitkittyessään voi johtaa maksakirroosiin.

Riski maksakirroosin syntyyn kasvaa miehillä selvästi, jos päivittäinen alkoholikulutus on 4–5 ravintola-annosta. Naisilla tätäkin pienempi määrä on vaarallinen. Maksakirroosi voidaan todeta varmasti vain biopsialla eli ottamalla maksasta koepala. Suomessa yli 90 % maksakirrooseista on alkoholin aiheuttamia. Tutkimuksissa on myös todettu kirroosiriskin nousevan, kun alkoholia käyttää säännöllisesti päivittäin. Kirroosi voi kehittyä myös niille, joiden rasvamaksan syynä on muu kuin alkoholi. Naiset sairastuvat maksakirroosiin miehiä helpommin. Myös geneettisillä tekijöillä on merkitystä.

Maksakirroosin oireet

maksakirroosin oireet

Alkuvaiheessa maksakirroosi ei aiheuta lainkaan oireita. Oireet saattavat myös olla hyvin epämääräisiä, kuten väsymystä, lievää kuumetta, ruokahaluttomuutta, pahoinvointia tai painon tunnetta ylävatsalla. Alkavaa ja keskivaikeaa kirroosia voikin sairastaa pitkään ennen sen toteamista. Myöskään veren maksa-arvoissa ei välttämättä näy muutoksia. Varmin tapa todeta maksakirroosi on tutkia maksasta otettu näytepala.

Pitkälle edennyt, loppuvaiheen maksakirroosiin liittyy monia hankalia oireita, joista suurin osa aiheutuu siitä, ettei toimiva maksakudos pysty hoitamaan maksan tehtäviä elimistössä. Tyypillisiä oireita ovat keltaisuus ja kutina. Keltaisuus johtuu siitä, että maksa ei pysty poistamaan veren bilirubiinia, joita syntyy punasolujen hajoamistuotteena. Vereen myös kertyy aineenvaihdunnantuotteita, jotka terve maksa pystyy normaalisti käsittelemään. Tämä aiheuttaa väsymystä ja lopuksi tajunnan häiriöitä. Kirroosimaksa ei myöskään pysty tuottamaan riittävästi valkuaisaineita ja hyytymistekijöitä, mistä seurauksena syntyy turvotusta ja veren vuototaipumusta.

Loppuvaiheen maksakirroosissa vatsaonteloon kertyy nestettä, kun vatsan elimistä maksaan johtavan porttilaskimon paine nousee ja nestettä tihkuu vatsaonteloon. Kohonnut paine aiheuttaa myös ruokatorven laskimoihin suonikohjuja, jotka voivat puhjeta ja aiheuttaa hengenvaarallisen verenvuodon.

Pitkälle edennyt maksakirroosi johtaa niin vaikeisiin aineenvaihdunnan häiriöihin, että niillä on vaikutusta aivojen toimintaan. Tämä voi aiheuttaa tajunnan laskua tai syvää tajuttomuutta eli maksakoomaa. Maksakooma on hengenvaarallinen tila.

Maksakirroosin oireet ja sen aiheuttamat ongelmat etenevät usein samalla lailla riippumatta kirroosin aiheutumisen syystä.

Alkoholin aiheuttama maksakirroosi on myös yleisin maksasyövän aiheuttaja. 

Maksakirroosin hoito

Maksakirroosia ei voida parantaa. Sidekudokseksi muuttunutta maksaa ei pystytä lääkkeillä tai muulla hoidolla palauttamaan, ja maksakirroosin hoidon tavoitteena onkin kirroosin etenemisen pysäyttäminen. Tärkein toimenpide on alkoholinkäytön lopettaminen. Maksakirroosiin liittyy usein myös aliravitsemus, jota hoidetaan ruokavalion avulla.

Maksakirroosin aiheuttamia oireita voidaan hoitaa. Esimerkiksi vatsaonteloon kertyvää nestettä voidaan vähentää nesteenpoistolääkkeillä.

Vaikeassa maksakirroosissa ainoa hoitokeino on maksansiirto. Jos maksakirroosi on aiheutunut alkoholista, harkitaan maksansiirtoa vasta, kun esimerkiksi alkoholismi on hoidossa ja ihminen on osoittanut pystyvänsä pysymään erossa alkoholista.

Kuinka ehkäistä maksakirroosia?

Paras keino ehkäistä maksakirroosin syntymistä on nauttia alkoholia kohtuudella. Lue lisää alkoholinkäytön riskirajoista.

Myös terveelliset elämäntavat ja esimerkiksi keskivartalolihavuuden ja sitä kautta rasvamaksan syntymisen ehkäiseminen pienentävät riskiä kirroosin kehittymiseen.

Lähteet:
Duodecim Terveyskirjasto
Munuais- ja maksaliitto

Artikkelin pääkuva: 123RF