Alkoholi ja aurinko – muista nesteytys ja aurinkosuoja

Kesällä alkoholia nauttivan kannattaa muistaa nauttia riittävästi vettä lämpöuupumuksen estämiseksi sekä suojata iho aurinkorasvalla ja vaatteilla ihon palamisen välttämiseksi.

Terassikelit houkuttelevat nauttimaan auringosta ja kylmistä juomista. Aurinko ja alkoholi sopivat kuitenkin huonosti yhteen ja siksi helteellä alkoholijuomia nauttiessa kannattaa kiinnittää huomiota muutamaan asiaan.

Ota vettä väliin

Vesi on ihmiselle välttämätöntä, sillä se esimerkiksi ylläpitää elimistön nestetasapainoa ja säätelee kehon lämpötilaa. Nestehukalla tarkoitetaan elimistön kuivumistilaa, joka syntyy kehon liian vähäisen nestemäärän seurauksena. Nestehukan oireita ovat esimerkiksi päänsärky, pahoinvointi ja väsymys.

Suositusten mukaan terve aikuinen tarvitsee päivässä 2–3 litraa nestettä. Puolet päivittäisestä nestemäärästä tulisi saada juotuna ja toinen puolikas ruuan mukana. Kuumana kesäpäivänä nesteytyksen tarve kasvaa, kun ihminen haihduttaa nestettä hikoillessaan.

Alkoholi ei sovellu janojuomaksi, sillä se kuivattaa elimistöä. Sen lisäksi, että alkoholi poistaa nestettä kehosta, saattaa vedenjuonti helposti unohtua alkoholin nauttimisen lomassa. Kesäpäivän menoihin kannattaakin varata mukaan oma vesipullo. Voit myös napata Alkon myymälästä mukaasi kuplivan Väliveden. Kotona voit varata jääkaappiin vesikannun, johon voi lisätä jääpaloja, kurkkuviipaleita, marjoja tai sitruunalohkoja maustamaan vettä.

Lue lisää vedenjuonnin ylivoimaisista hyödyistä.

Suojaa iho

Auringonpalvojaa vaanii nestehukan lisäksi toinenkin uhka – palanut iho. Ihon ruskettuminen ja palaminen riippuvat UV-säteilyn voimakkuudesta ja siitä kauanko säteilylle altistuu. Ihmiset sietävät aurinkoa eri tavoin ihon ominaisuuksien mukaan. Suomalaisille yleinen, pohjoiseurooppalainen ihotyyppi, alkaa palaa auringossa 10–20 minuutissa.

Myös alkoholin nauttiminen voi altistaa ihon palamiselle, sillä alkoholi kiihdyttää ihon pintaverenkiertoa, turvottaa ihoa ja altistaa nopeammin palamiselle. Myös ihon suojaaminen ja aurinkorasva voivat humalassa unohtua.

Varjoon hakeutuminen, keskipäivän auringon välttäminen ja ihon sekä pään suojaaminen hatulla ja vaatteilla sekä aurinkovoiteella ovat parhaita tapoja estää palamista.

Sama sääntö pätee sekä alkoholiin että aurinkoon – molempia kannattaa nauttia kohtuudella.

Lähteet:
Duodecim Terveyskirjasto
Säteilyturvakeskus

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos

Artikkelin pääkuva: Folio Images