Alko Päihdepäivillä – uhka vai mahdollisuus?

Tänä vuonna Alko päätti osallistua Päihdepäiville omalla ständillä ja nostaa esiin tärkeää FASD-teemaa yhdessä Kehitysvammaliiton kanssa. Osallistuminen mietitytti meitä alkolaisia hieman. Saammeko edistettyä FASD-tietoisuutta toivomallamme tavalla? Onko osallistuminen uhka vai mahdollisuus?

Päihdepäivät 2019 järjestettiin Helsingin Kulttuuritalolla 8.-9.5. Kyseessä on Suomen suurin päihdeaiheisiin keskittyvä koulutustapahtuma ja se on suunnattu erityisesti sosiaali- ja terveysalan ammattilaisille, vapaaehtoisille ja alan asiantuntijoille.

Alkolaiset ovat jo vuosien ajan vierailleet Päihdepäivillä osallistujan roolissa. Viime vuonna Alkon viestintäjohtaja Maritta Iso-Aho oli mukana Päihdepäivillä kertomassa Lapsen taakka -kampanjastamme. Tänä vuonna olimme ensimmäistä kertaa mukana omalla ständillämme.

Ennakkoon osallistumisemme herätti meissä alkolaisissa ehkä hieman huoltakin. Millaisia kysymyksiä messuväelle heräisi Alkon mukana olosta ja näkymisestä? Tai sataisiko tupaan negatiivista palautetta? Huolet osoittautuivat kuitenkin turhiksi ja vastaanotto oli mitä mainioin!

Ständimme toteutettiin yhteistyössä Kehitysvammaliiton kanssa. Messuaiheemme oli FASD (fetal alcohol spectrum disorders) eli alkoholin aiheuttamien sikiövaurioiden laaja kirjo. Tämä tärkeä aihe oli helppo valinta teemaksi, sillä Alko on tehnyt yhteistyötä Kehitysvammaliiton kanssa FASD-tietoisuuden kasvattamiseksi jo usean vuoden ajan. Olemme myös tuoneet teemaa näkyväksi vuosittain FASD-päivänä 9.9. avaamalla myymälämme kello 9.09.

Ständimme sisäänheittotuotteena, Herra Hakkarainen -purukumien lisäksi, toimi tietovisa, jossa testattiin messuilijoiden FASD-tietoutta monivalintavisassa. Kahden päivän aikana vastauksia kertyi 261. Määrä ylitti kaikki odotuksemme, joten kiitos kaikille vastanneille!

Selkeä enemmistö vastaajista tiesi, mistä kirjainyhdistelmä FASD tulee. Myös se, että päihteistä nimenomaan alkoholi aiheuttaa eniten sikiövaurioita ja että turvallisinta on olla juomatta lainkaan alkoholia raskauden aikana, olivat suurimmalle osalle vastaajista tuttua tietoa. Eniten hajontaa syntyi kysyttäessä vuosittain syntyvien, alkoholin vaurioittamien lasten määrää. Suomessa syntyy vuosittain jopa 600-3 000 lasta, joilla on erilaisia vaurioita äidin raskauden aikaisesta alkoholin käytöstä johtuen. Määrä herätti kauhistelua, sillä moni vastaaja arvioi määrän todellista pienemmäksi.

Meidän alkolaisten mieltä lämmitti erityisesti erään Tampereelta messuille matkanneen, ehkäisevän päihdetyön parissa töitä tekevän kävijän kommentti. Hän oli yllättynyt, että Alko on mukana tukemassa FASD-tietoisuuden levittämistä Päihdepäivillä ja totesi työmme olevan tärkeää ja vastuullista; ”upeaa, ihan kylmät väreet menee”.

Ständillämme koettiin myös toinen erityisen lämminhenkinen hetki, kun joukko FASD-nuoria kävi vaihtamassa kanssamme kuulumisia ja kokemuksia.

Meille alkolaisille fiilikset Päihdepäivistä jäivät roimasti plussan puolelle mukavien kohtaamisten ja kiinnostavien keskustelujen myötä, ja ennakkohuolemme osoittautuivat turhiksi. Mitähän ensi vuonna keksittäisiinkään, että FASD-tietoisuutta saataisiin levitettyä vielä entisestään?

Maiju Sirviö

Kirjoittaja on Alkon vastuullisuusasiantuntija ja yksi Päihdepäivät-ständiläisistä.

#nofilter-blogitekstit