Urheiluseurat yhdistävät ihmisiä ja saavat meidät voimaan paremmin

Mitä miettii lapsi, jolla ei ole seuraa eikä mielekästä tekemistä koulupäivän jälkeen? Entä etätyössä ahertava aikuinen, jonka sosiaaliset kontaktit rajoittuvat Teams-palavereihin ja kaupassa käyntiin? Ja kuinka turhaksi ja ulkopuoliseksi itsensä saattaakaan tuntea ikäihminen, jolla olisi paljon annettavaa, mutta jota kukaan ei pyydä mihinkään mukaan?

Yhteisölliset harrastukset, kuten urheiluseuratoiminta, tuovat elämään iloa ja uusia ystäviä sekä ehkäisevät yksinäisyyden oireita. Liikunnan ja urheilun valtavan suuri merkitys ihmisen hyvinvoinnille on noussut käsinkosketeltavasti esille tänä vuonna, kun koronaepidemia pysäytti harrastus- ja urheiluseuratoiminnan. Nyt, kun ihmiset pääsevät pikku hiljaa takaisin harrastusten pariin, on urheiluseuroilla ainutlaatuinen mahdollisuus yhdistää ihmiset ja saada meidät voimaan paremmin.

Minä haluan kutsua – kaikki yhdessä ja jokaisen erikseen – mukaan Suomen laajimpaan, yli miljoonan ihmisen kansanliikkeeseen, urheiluseuratoimintaan. Urheiluseurat tarjoavat harrastusmahdollisuuksia ja kivaa tekemistä kaikenikäisille ympäri Suomen!

Hyvässä seurassa on tilaa kaikille

Tänä päivänä lasten, nuorten, aikuisten ja myös monen huippu-urheilijan liikkuminen tapahtuu suurelta osin urheiluseuroissa. Seuratoiminta voi sytyttää nuorelle kipinän jopa urheilijauralle. Jotta kipinä syttyy, tarvitaan laadukkaasti ja ammattimaisesti johdettu seura, johon kaikki ovat tervetulleita ja jossa jokainen kokee olonsa turvalliseksi ja hyväksytyksi.

Seuratoiminta perustuu vahvasti vapaaehtoisuuteen. Ilman vapaaehtoisia ei liikuntaa tässä mittakaavassa Suomessa harrastettaisi eikä kilpa- ja huippu-urheilua olisi. Seuroissa tarvitaan niin ammattivalmentajia kuin joukkueenjohtajia sekä vapaaehtoisia työntekijöitä. Vapaaehtoistyö urheiluseurassa voi tarkoittaa esimerkiksi lipunmyyntiä, kahvion pyörittämistä tai liikenteen valvontaa. Monelle urheiluseuralle vapaaehtoistyö on elinehto koko toiminnan pyörittämiselle. Tervetuloa mukaan, vapaaehtoistyötä riittää kaikille!

Seuratoiminta torjuu syrjäytymistä

Monet vanhemmat kokevat suurta huolta lasten pärjäämisestä. Eikä syyttä. Harrastus- ja ystäväpiirien ulkopuolelle jääminen johtaa liian monen nuoren syrjäytymiseen. Yksinäisyyden kokeminen ei tee kenellekään hyvää, mutta kaikkein tärkeintä on tarjota turvallinen yhteisö kehitysiässä oleville lapsille.

Urheiluseura voi tarjota lapselle turvasataman, joka kantaa pitkälle tulevaisuuteen. Kaikista urheiluseuraan liittyvistä ei tule uusia teemupukkeja tai laurimarkkasia, eikä näin ole tarkoituskaan. Mutta jos liikuntaharrastus jää pysyväksi elämäntavaksi, kaikki voittavat, niin yksilö ja hänen vanhempansa kuin yhteiskuntakin. Parhaassa tapauksessa lapsesta kehittyy terve aikuinen, joka muistelee lämmöllä yhtä kasvattajaansa, urheiluseuraa. Niin kuin minä omaa lapsuuden urheiluseuraani Kauhajoen Karhua.

Jaana Laurila

Blogin kirjoittaja on Olympiakomitean seuratoimintajohtaja, jonka tavoitteena on vahvistaa suomalaisten urheiluseurojen elinvoimaisuutta ja vetovoimaa urheilijoiden kasvattajina sekä kaikkien suomalaisten liikuttajina.

Alko ja Suomen Olympiakomitea edistävät yhdessä kaikkien suomalaisten, ja erityisesti lasten sekä nuorten liikkumista, hyvinvointia ja terveellisiä elämäntapoja. Lue lisää Alkon ja Olympiakomitean yhteistyöstä.

#nofilter-blogitekstit