10 syytä kiinnostua oluesta

Olut kiinnostaa yhä useampaa harrastuksena. Poimimme 10 kiinnostavaa näkökulmaa oluen maailmaan!

1. Olutmakujen kirjo laajentuu 

Suomalaisten olutmaku on muuttumassa. Yhä useammat hakevat elämyksiä erilaisista oluista ja lisääntynyt kokeilunhalu taas lisää osaltaan tarjontaa. Oluiden kirjo laajenee, joten uutta maisteltavaa riittää. 

Oluissa on nähty hurjaakin erikoisuudentavoittelua, esimerkiksi todella runsaasti alkoholia tai humaloinnin antamaa katkeruutta. Nyt trendeissä korostuu helppous ja nautittavuus. 

Trendit ovat vaihdelleet vauhdilla, mutta nyt ollaan vihdoin palaamassa juurille. Nyt trendaavat perinteiset oluttyylit: 

Ilmassa on myös pienempiä ilmiöitä, esimerkiksi: 

2. Oluissa riittää maisteltavaa 

Olutmaistelun järjestäminen on helppoa: tarvitaan vain oluet ja riittävä määrä laseja. Aiheeksi sopii esimerkiksi eri oluttyyppien vertailu tai saman oluttyylin edustajat eri panimoilta.  

Lue lisää olutmaistelun järjestämisestä: www.alko.fi/olutmaistelu 

3. Lagerin uusi suosio kertoo klassikkojen paluusta 

Lager on panimomestarin taidonnäyte, sillä puhtaan, raikkaan ja raaka-aineelta selkeästi maistuvan lagerin tekeminen ei ole helppoa.  

Lager jäi lähes paitsioon erikoisoluiden buumin iskiessä. Nyt taidolla pantu lager kasvattaa jälleen suosiotaan myös harrastajien keskuudessa.  

Lager tarkoittaa varastoa, ja käymisen pitäisi tapahtua hitaasti viileässä lämpötilassa. Sen valmistus vaatiikin aikaa. 

4. Olut on myös sesonkijuoma – syksyllä vietetään oktoberfestiä! 

Harvoja kuninkaallisia häitä muistellaan yhtä hartaasti kuin Baijerin kruununprinssi Ludvigin ja Saksi-Hildburghausenin prinsessa Theresen avioitumista lokakuussa 1810.  

Häiden yhteydessä järjestetyn kansanjuhlan perinne elää edelleen Münchenin Oktoberfestissä - hevoskilpailun sijaan keskiöön ovat tosin nousseet oluet. Juhla on myös siirretty alkamaan lokakuun (Oktober) sijaan jo syyskuussa suotuisampien säiden toivossa. 

Oktoberfest on nykyisin yksi oluiden isoimmista sesongeista. Perinteisesti kauden oluet perustuvat Baijerin märzen-oluttyyliin, joka on peruslageria runsaampi ja vahvempi. 

Olutjuhla saapuu jälleen myös Alkoon! Tämänvuotiset oktoberfest-oluet ovat klassisia saksalaisia juhlaoluita, joista yksi on vehnäolut, loput maukkaita mallasvetoisia lagereita.  

Katso Alkon uudet oktoberfest-oluet ja niiden esittelyt täältä.  

5. Oluen perinteinen resepti, jota sopii rikkoa 

Baijerissa säädettiin jo vuonna 1516 Reinheitsgebot eli oluiden puhtauslaki. Laki määräsi, että oluen ainoat sallitut raaka-aineet ovat: 

 • vesi 

 • ohra  

 • humala.

Myöhemmin ymmärrettiin myös hiivan merkitys. 

Samat raaka-aineet ovat ne perinteisimmät Baijerin ulkopuolellakin, toki vuosisatojen aikana kehittyneet. Esimerkiksi maltaita paahdetaan vaaleasta hyvinkin tummaan asti, mikä vaikuttaa suoraan oluen makuun ja väriin. Myös esimerkiksi vehnää, kauraa tai ruista saatetaan käyttää. Humalalajikkeilla puolestaan on omat trendinsä. 

Nykyisin perinneresepti saatetaan sivuuttaa tyystin. Oluiden maustamiseen voidaan käyttää esimerkiksi: 

 • marjoja 

 • hedelmiä 

 • kahvia 

 • mausteita 

 • jopa leivonnaisia!   

6. Pienpanimot ja paikallisuus – pieni on kaunista myös oluen saralla 

Persoonalliset pienpanimot ovat olleet osaltaan luomassa olutkulttuurin nousua. Niiden craft- eli käsityöoluet ovat kiinnostaneet kuluttajia jo parisenkymmentä vuotta, ja myös isommat panimot ovat tarttuneet innolla trendiin. 

Pienuuden arvostus näkyy myös siinä, että oluita tehdään monesti kertaerinä. Yhtä reseptiä siis pannaan vain kerran, sitten siirrytään jo uuteen. 

Paikallisuus, jopa hyperpaikallisuus liittyy ilmiöön. Usein paikalliset oluet myydään paikallisesti, ja myös raaka-aineita hankitaan läheltä. 

Suomessakin on jo pieniä mallastamoita. Paikallisuutta saatetaan hakea muutenkin, vaikkapa Pohjois-Suomessa käyttämällä lakkaa oluen maustamiseen. 

Tiesitkö muuten, että paikallinen olut on usein ekologinen juomavalinta muun muassa kuljetusten päästöjen puolesta? 

7. Olut on helppo harrastus 

Olutharrastus on yleistynyt pienpanimobuumin myötä. Harrastuksen kasvuun on monta syytä: 

 • Kun ennen maisteltiin lähinnä perinteisiä oluttyyppejä ja niiden klassisia edustajia, nyt vaihtoehtojen määrä on räjähtänyt. 

 • Harrastamista helpottaa se, että oluet ovat varsin edullisia, pakkauskoot melko pieniä ja alkoholipitoisuus usein suhteellisen matala. 

 • Oluiden harrastamisen käsite on laajentunut, ja ehdottomuutta on takavuosia vähemmän. Suurin osa nykyharrastajista lienee kiinnostuneita kuluttajia, jotka haluavat lasiinsa vaihtelua. Toki joukkoon mahtuu myös pitkälle perehtyneitä eksperttejä. 

 • Olutharrastus on sosiaalista puuhaa. Olutravintolat edistävät kulttuuria ja tuovat valikoimaan omia oluitaan.  

 • Myös olutfestivaalit ja muut tapahtumat ovat kasvattaneet suosiotaan entisestään. 

8. Humalointi luo IPA:n eri maut 

IPA eli India Pale Ale on ollut oluttrendien aallonharjalla jo pitkään. Kun lasissa on jotain muuta kuin lageria, se on yleensä IPAa. IPAa tehdään monessa eri tyylissä, joita tulee ja menee vinhaa vauhtia. 

IPAn makua määrittävät pitkälti käytettyjen humalien määrä ja ominaisuudet. Ne kiinnostavat myös kuluttajia, joten nykyisin humalalajikkeiden nimet usein komeilevat etiketeissä, ja IPAa tehdään myös vain yhden lajikkeen versioina. 

Ennen IPAan haluttiin todella paljon humalan katkeruutta, nyt maku on usein helpommin lähestyttävä. IPA-buumin alussa korostuivat sitruksiset amerikkalaishumalat, nyttemmin trendinä ovat olleet etenkin NEIPAn eli New England IPAn myötä trooppista hedelmäisyyttä antavat humalalajikkeet. 

Perinteiset eurooppalaiset humalalajikkeet esimerkiksi Englannista antavat olueen ruohoisia ja yrttisiä sävyjä. Ne ovat taas tulossa muotiin, sillä IPAn parissakin ollaan palaamassa juurille. 

Alkon trendikatsaus 2022: IPAn suosio jatkuu - testaa tietosi myös olutvisassa.

9. Erikoisoluissa on enemmän vaihtoehtoja niille, jotka haluavat oluensa ilman alkoholia, gluteenia tai vähemmän kaloreita 

Saako olla alkoholitontamatala-alkoholista tai gluteenitonta olutta?  

Oluissa on nyt runsaasti vaihtoehtoja heille, jotka välttävät alkoholia tai gluteenia. Erilaisia erikoisoluita eri tyyleissä on lukemattomia, ja erikoistuotteiden laatu on noussut selkeästi.  

Gluteenittomuus tai alkoholittomuus on merkitty Alkon hintalappuun, joten ne on helppo tunnistaa. 

Pienpanimot ovat mukana ilmiössä, sillä alkoholin tai gluteenin rajoittaminen ei välttämättä vaadi kallista tekniikkaa. Apuna ovat esimerkiksi hiivakannat ja entsyymit. Nämä menetelmät eivät ole uusia, mutta ne ovat levinneet entistä laajemmalle.  

10. Olut + ruoka, siinä vasta makupari 

Olut sopii mainiosti paitsi ruoan seuraksi, myös ruoan raaka-aineeksi.  

 

Testaa esimerkiksi mausteinen, oluella höystetty härkäpapu-kasvispata! 

Jos olut on seurustelujuomana, se monesti kaipaa rinnalleen naposteltavaa.  

Oluthetken kruunaa itse valmistetuilla, olutmarinoiduilla sipulirenkailla, jotka sopii kastaa dippiin, joka on maustettu oluella.

Lue lisää oluesta ruoanlaitossa.

Teksti Lasse Pakarinen, kuvat Kristiina Kurronen, tyyli Niina Meriläinen 
Alkon olutvalikoima

Alkon olutvalikoima on kattava. Myymälöissä ja verkkokaupassa on reippaasti yli 1 000 erilaista olutta lukemattomissa eri tyyleissä. Hinnat vaihtelevat vähän yli eurosta isomman pakkauskoon erikoisuuksiin, jotka saattavat maksaa jo useamman kympin. Kysy vinkkejä myyjältä!