Vermutista on tullut taas trendikäs

Vermutti on väkevöity ja maustettu viini, joka elää uutta kukoistustaan. Se on käsityön taidonnäyte, jonka vivahteet ovat kiinnostavan vaihtelevia.

Vaaleita ja punaisia, kuivia ja makeita, jännittävästi erilaisilla mausteilla ryyditettyjä… Cocktailasiantuntija ja Alkon palvelu- ja tuotekouluttaja Santeri Saarinen sanoo, että vermutit ovat suorastaan yllättävän monipuolinen tuoteryhmä.

”Niiden sisällä on todella paljon eroja. Toki osin samaa, mutta kuitenkin laajalti eroavaisuuksia, jotka tekevät vermutista mielenkiintoisen”, Saarinen kuvailee. 

Negroni nostanut vermutin uuteen kasvuun

Negroni valmistetaan vermutista

Vermutti oli vuosikymmeniä hieman sivussa juomatrendeistä, mutta viime vuodet se on tehnyt uutta tuloaan. Saarinen arvioi, että syynä on klassisen negroni-cocktailin ja sen uuden version Negroni Sbagliaton suosio. Vermutti on drinkkien keskeinen ainesosa.

”Ihmiset hoksasivat, että negroneissa on eroja ja miettivät, mistä se johtuu. Vermutit ovat ainesosa, jossa on paljon varianttia”, Saarinen sanoo.

Vermutteja nautitaan myös sellaisenaan. Juoma on esimerkiksi olennainen osa Italialaista aperitivo-kulttuuria. Sen voi huomata vaikka Pohjois-Italian piazzojen terasseilla vermuttia siemailevista asiakkaista, jotka nauttivat kiireettömästi pikkupaloja juoman kanssa.

Tutustu vermuttiin

Mistä vermutti on kotoisin?

Vermutin laajamittainen tuotanto alkoi 1700-luvulla Pohjois-Italiassa Torinon seudulla ja levisi pian Ranskankin puolelle.

Juoman alkuperä on kuitenkin vanhempi. Viinin maustamista harjoitettiin entisaikoina myös lääkinnällisessä tarkoituksessa.

Nimi vermutti eli vermouth tulee saksan koiruohoa tarkoittavasta Wermut-sanasta. Maustetulla viinillä on Saksassakin vuosisataiset perinteet.

Klassisten juomasekoituksen ainesosaksi vermutti vakiintui Yhdysvalloissa, missä siitä tuli osa amerikkalaista cocktailkulttuuria, Saarinen kertoo. Viime vuosina nämä perinteiset reseptit ovat nousseet taas pinnalle.

Miten vermutti valmistetaan?

Miltä vermutti maistuu?

Saarisen mielestä vermutti on käsityön taidonnäyte, jonka hienous on pohjaviinin maustamisessa. Monien vermuttien reseptit ovat vanhoja, mutta luonnon raaka-aineista pitää tehdä tasalaatuinen tuote erästä toiseen, mikä asettaa omat haasteensa tuotannolle.

Vermutti valmistetaan viinistä väkevöimällä, maustamalla ja makeuttamalla:

  • Pohjana on viini, joskus myös käymätön rypälemehu. Useimmiten viini on valkoista, mahdollinen väri tulee käytetyistä kuorista ja mausteista. Tämä koskee myös punaisia vermutteja, joiden väri taittuukin usein ennemmin ruskeaan. Myös puna- tai roseeviinin käyttö on kuitenkin mahdollista.
  • Viini väkevöidään lisäämällä siihen maultaan neutraalia väkevää alkoholijuomaa, joka on usein rypälepohjainen. Lopputuloksessa on alkoholia tyypillisesti 15–18 %.
  • Vermutti maustetaan uuttamalla siihen esimerkiksi erilaisia yrttejä, mausteita, kuoria, lehtiä, marjoja ja juuria. Joskus makua saadaan tislaamalla ainesosia väkevän juoman mukana.
  • Vermutti – myös kuivaksi luokiteltu – makeutetaan esimerkiksi lisäämällä rypälesiirappia tai tiivistettyä rypälemehua. Myös pohjaviinissä saattaa olla valmiiksi sokeria.
Vermutit Alkon valikoimissa
Alkon valikoimassa on useampi kymmenen vermuttia monessa eri tyylissä, useista eri maista.
Santeri Saarinen

Santeri Saarinen toimii Alkolla palvelu- ja tuotekouluttajana ja järjestää myymälähenkilökunnalle viini- ja olutaiheisia koulutuksia. Santeri on myös laatinut monia suosittuja drinkkireseptejä Alkon verkkosivuille. Katso täältä Santerin laatimat reseptit mm. valkoviinisangrialle ja inkivääriselle melonidrinkille. Vapaa-aikanaan Santeri harrastaa valokuvaamista.

Väri on vihje vermutin mausta. Jos vermuttiin käytetään paljon mausteita ja niitä uutetaan pitkään, väristä tulee runsas niin valkoisissa kuin punaisissa vermuteissa.
Santeri Saarinen

Miltä vermutti maistuu?

Vermutin maku on usein kevyen katkeroinen, yrttinen, mausteinen, hedelmäinen ja sitruksinen.

Vermuteissa on kolme pääryhmää:

  • vaalea ja makea (bianco)
  • vaalea ja kuiva (dry)
  • punainen ja makea (rosso).

”Molemmat vaaleat ovat yleensä yrttisyydeltään herkemmän makuisia. Punaisissa on enemmän potkua, katkeruutta sekä robustiin maailmaan taittuvia makuja”, Saarinen kuvailee. Pääryhmien lisäksi vermutteja tehdään myös muissa tyyleissä, esimerkiksi roseena. Americano-tyyli taas on mausteisuudeltaan kevyempi kuin tavallinen italialainen vaalea vermutti. Saarinen sanoo, että väri on vihje vermutin mausta. Jos vermuttiin käytetään paljon mausteita ja niitä uutetaan pitkään, väristä tulee runsas niin valkoisissa kuin punaisissa vermuteissa.

Missä vermuttia valmistetaan?

Italia, Ranska ja Espanja ovat vermutin tuotannon ydinmaat, mutta toki vermuttia voidaan valmistaa missä tahansa. Vermuteissa on maakohtaisia tyylieroja, mutta lopputulos on aina kiinni tuottajasta ja valinnoista vermutin valmistuksessa.

  • Vermutin vaalea ja makea bianco-tyyli on tyypillinen Italiassa, osin myös Ranskassa. Nämä vermutit ovat runsaan hedelmäisiä ja makean mausteisia.
  • Punainen vermutti on niin ikään kotoisin Pohjois-Italiasta, erityisesti Torinosta. Se on ruskeanpunainen, katkeran makea ja mausteinen.
  • Vaalean vermutin kuiva tyyli on tyypillinen etenkin Ranskalle. Saarinen kertoo, että erikoisuutena ranskalainen vermutti valmistetaan usein kypsytettyyn viiniin. Maku on melko kevyt. ”Voisi sanoa, että ranskalainen kuiva vermutti on herkempi, ehkä jopa elegantimpi”, Saarinen vertaa sitä italialaiseen tyyliin.
  • Espanjassa tehdään suhteellisen paljon punaisia vermutteja, joskus myös punaviinipohjaan. Usein espanjalaiset punaiset vermutit ovat maultaan kevyempiä kuin italialaiset.

Miten vermuttia käytetään?

Miten vermuttia käytetään

Vermutti luontuu erinomaisesti ennen ateriaa nautittavaksi.

”Näkisin, että vermutin paikka on parhaimmillaan ruokahalun herättäjänä. Jos on tyylikäs illallinen, se sopii aperitiiviksi niin ravintolassa kuin kotona. Se on vähän kadonnutta perinnettä, mikä on nyt nousussa”, Saarinen sanoo.

Minkä vermutin aperitiiviksi valitsee, on makuasia.

Vermuttia käytetään esimerkiksi

  • Sellaisenaan jäiden ja esimerkiksi sitrussiivun kanssa.
  • Klassisten cocktailien osana. Näitä ovat esimerkiksi dry martini, negroni ja manhattan.
  • Raikkaana cocktailina tonicveden kanssa. Katso Saarisen resepti vermutti & tonic -drinkkiin.
  • Myös muissa juomasekoituksissa. Vermutti sopii esimerkiksi kuohuviinidrinkkeihin. ”Lasiin tilkka punaista vermuttia, kuohuviiniä ja koristeeksi appelsiinin kuorta. Se on siinä”, Saarinen vinkkaa.
  • Pienen suolaisen juomaparina. Espanjan vermuterioissa vermutti yhdistyy tapaksiin. 
  • Myös ruoanlaitossa. Etenkin kuivat vaaleat vermutit ovat monikäyttöisiä keittiöviinejä, joita voi käyttää valkoviinien tapaan. Makeat sopivat esimerkiksi marinadeihin ja muihin käyttöyhteyksiin, joihin niiden sokeri luontuu. Katso resepti vermuttisiin jättikatkarapuihin.

Teksti: Lasse Pakarinen