Chenin Blanc on vaaleiden rypälelajikkeiden moniottelija

Chenin Blanc on vaalea rypälelajike, joka taipuu mahtavan monipuolisesti erilaisiin viineihin. Siitä tehdään valkoviinejä kaikissa makeusasteissa sekä vielä kuohuviinejäkin.

Chenin Blanc on valkoviinirypäleiden moniottelija, joka tunnetaan etenkin Ranskan Loiren alueen sekä Etelä-Afrikan viineistä.

Alkon palvelu- ja tuotekouluttaja Sonja Lehtonen kuvaa, että hänen mielestään Chenin Blanc on yksi hienoimmista vaaleista lajikkeista.

”Se on monipuolinen ja samalla todella yllättävä. Luontaisesti hyvän hapokkuuden ansiosta siitä valmistetut viinit toimivat erinomaisesti ruokapöydässä”, Lehtonen muotoilee.

Chenin Blancia voikin verrata Rieslingiin, jolla on vastaavalla tavalla korkea hapokkuus sekä iso liuta eri makeusasteiden viinejä.

Toisaalta lajike muistuttaa myös Chardonnayta: se on viinintekijälle kuin kangas, jonka maalaamiseen voi käyttää omia ideoita ja muokata viiniä haluttuun tyyliin esimerkiksi tammikypsytyksellä.

Tutustu Chenin Blanc -lajikkeeseen

Mistä Chenin Blanc on kotoisin?

Millaisia aromeja chenin blanc -viineissä on?

Millaisia viinejä Chenin Blancista tehdään?

Millä viinialueilla Chenin Blancia viljellään?

Millaisten ruokien seuraan Chenin Blanc -lajikkeen viinit sopivat?

Mistä Chenin Blanc on kotoisin? 

Chenin Blanc on vanha lajike, joka on ilmeisesti kotoisin Loiren jokilaaksosta Anjoun alueelta. Sitä istutettiin tarhoille jo 1500-luvulla, mutta luultavasti lajike on sitäkin vanhempi, kenties 800-luvulta. 

Rypäleen nimi tulee Montcheninin luostarista. Loiressa se kulkee myös paikallisella nimellä Pineau de la Loire.

Lajike oli myös yksi ensimmäisistä Etelä-Afrikkaan istutetuista viiniköynnöksistä. Siellä sen toinen nimi on Steen, jota nykyisin kuitenkin käytetään harvemmin.

Millaisia aromeja chenin blanc -viineissä on?

Chenin blanc -viinien aromit

Sonja Lehtonen sanoo, että Chenin Blancin aromikkuuteen vaikuttavat paljon kasvuolosuhteet sekä se, kuinka kypsinä rypäleet poimitaan. Rypäleen aromit vaihtelevatkin paljon.

Viileillä alueilla Chenin Blancin tyypillisiä aromeja ovat esimerkiksi:

* omena

* päärynä

* valkoiset kukat

* mineraalisuus

* yrtit.

Lämpimien alueiden viinien aromit ovat kypsempiä, esimerkiksi:

* persikka

* aprikoosi

* mehiläisvaha

* trooppiset hedelmät, kuten mango ja ananas.

Myöhäisen sadonkorjuun makeissa jälkiruokaviineissä aromeja ovat lisäksi esimerkiksi:

* hunaja

* sitrusmarmeladi

* kypsä aprikoosi

* inkivääri

* savu.

Millaisia viinejä Chenin Blancista tehdään?

Chenin Blancista saadaan monipuolisesti erilaisia viinejä. Niiden yhdistävä tekijä on runsas hapokkuus.

”Mitä tahansa tyyliä lähdetäänkään hakemaan, siellä on aina raikastava hapokkuus läsnä”, Lehtonen kuvailee.

Chenin Blancista valmistetaan:

  • Raikkaita valkoviinejä, joissa on tuoretta hedelmäisyyttä ja kenties mineraalisuutta. Usein suutuntuma on kuitenkin varsin runsas.
  • Puolikuivia valkoviinejä, joiden hedelmäisyys on kypsää.
  • Tammikypsytettyjä viinejä, joissa on tammen paahteisuutta ja mausteisuutta.
  • Makeita jälkiruokaviinejä, jotka saattavat olla valmistettu myöhään korjatuista jalohomeen aateloimista rypäleistä. Lajike on jalohomeen syntymiselle otollinen, sillä rypäleet ovat pieniä ja tertut suuria.
  • Kuohuviinejä, joihin hapokas lajike soveltuu erinomaisesti. Usein kuohuviiniin käytetään varhain korjattuja rypäleitä, joiden aromimaailma on melko neutraali.

 

Millä viinialueilla Chenin Blancia viljellään?

Chenin Blancia viljellään ympäri maailman Argentiinasta Yhdysvaltoihin ja Australiasta Uuteen-Seelantiin. Viinien tyyli vaihtelee tuottajan valinnoista riippuen.

Lajikkeen varsinaisia valtakuntia on kaksi: Loiren laakso Ranskassa sekä Etelä-Afrikka.

Loiren laakso

Loiren jokilaakso luoteisessa Ranskassa on viinialueeksi melko viileä. Arvostetuimmat tarhat ovatkin etelärinteillä, joilla rypäleet kypsyvät varmimmin. Nämä viinit myös ikääntyvät parhaiten.

Loire on tunnettu ehkä enemmän Sauvignon Blanc -lajikkeen valkoviineistä, mutta myös Chenin Blanc on alueelle tärkeä lajike.

Lehtonen nostaa Loiren Chenin Blancin keskeisinä ala-alueina:

  • Vouvrayn, joka on eräänlainen Loiren chenin blanc -viinien keihäänkärki. Viinejä tehdään kuivista makeisiin.
  • Saumurin ja Anjoun, joissa niin ikään valmistetaan hyvinkin erityyppisiä viinejä.
  • Savennièresin, missä tehdään mielenkiintoisia kokeiluja esimerkiksi tammitynnyreillä, ja joka on tunnettu laadukkaista kuivista valkoviineistään.
  • Coteaux du Layonin, joka on kuulu makeista jälkiruokaviineistä. Erityisen arvostettuja ovat sen sisällä sijaitsevat Quarts de Chaume ja Bonnezeaux.
  • Kuohuviinien osalta Vouvrayn ja Saumurin. Joskus Chenin Blancista valmistetut kuohuviinit kantavat Crémant de Loire -merkintää. Lue lisää crémanteista.

Etelä-Afrikka

Etelä-Afrikassa Chenin Blanc on viljellyin lajike, joka kattaa lähes 20 % tarhoista. Siitä valmistetaan niin helposti nautittavia keveän hedelmäisiä viinejä kuin moniulotteisia ja runsaita huippuviinejäkin, joita joskus kypsytetään tammitynnyreissä.

Lajike sopii Etelä-Afrikkaan, sillä sen rypäleisiin kehittyy raikasta hapokkuutta myös lämpimissä olosuhteissa. Viinit ovat yleensä Loiren chenin blanceja kypsemmän hedelmäisiä.

Lehtonen nostaa maan vanhat Chenin Blanc -köynnökset, joita on esimerkiksi Swartlandin ja Stellenboschin alueiden tarhoilla. Lajike on näet välillä turhankin satoisa, mikä vähentää viinien aromikkuutta. Vanhat köynnökset rajoittavat rypäleiden määrää luonnostaan, ja viinit ovat syviä ja intensiivisen aromaattisia.

Millaisten ruokien seuraan Chenin Blanc -lajikkeen viinit sopivat?

Chenin blanc -rypäle ja ruoka

Chenin Blanc on monipuolinen lajike, joten myös sen ruokakumppanit ovat moninaisia. Viinin tyyli vaikuttaa siihen, minkä seuraan se sopii.

Kalat ja äyriäiset

Raikkaan pään hapokas viini sopii saattelemaan meren antimia. Etenkin vivahteikas ja ryhdikäs -makutyypin chenin blanc -viinit toimivat erinomaisesti.

Liharuoat

Kun lihalle etsitään valkoviiniä, runsas ja paahteinen -makutyypin viinit ovat luottovalinta. Niitä tehdään myös Chenin Blancista.

Tammitettu, hedelmäinen chenin blanc käy mainiosti esimerkiksi possun tai paahdetun kanan kaveriksi.

Mausteiset ruoat

Chenin blanc luontuu myös mausteisten ruokien pariksi, esimerkiksi Pohjois-Afrikan makujen kylkeen. Kokeile sitä vaikkapa marokkolaisen porkkanasalaatin kanssa.

Etenkin pirteä ja hedelmäinen -makutyypin chenin blancit käyvät myös aasialaisten makujen seuraan.

Jälkiruoat

Chenin Blancista valmistetut jälkiruokaviinit sopivat hyvin makeiden herkkujen pareiksi, muiden klassisten jälkiruokavalkoviinien tapaan. Esimerkiksi omenajälkiruoat kuten tarte tatin tai kermapohjaiset jälkiruoat viihtyvät sen kanssa.

Teksti Lasse Pakarinen
Sonja Lehtonen
Alkon palvelu- ja tuotekouluttaja Sonja Lehtonen ihastui Chenin Blanc -lajikkeeseen, kun ymmärsi sen sopivuuden rakastamiensa Aasian eri keittiöiden makuihin.
Chenin Blanc -viinit Alkon valikoimissa
Alkon valikoimassa on useampi kymmenen valkoviiniä, joihin on käytetty Chenin Blanc -lajiketta. Suurin osa niistä tulee Etelä-Afrikasta tai Ranskasta. Lisäksi valikoimassa on kuohuviinejä, joihin lajiketta on käytetty.