Mämmi – tarjoa pääsiäisenä herkkua uudella tavalla

Pääsiäisen perinneruokaa mämmiä nautitaan kerman tai maidon kanssa, mutta mämmifanit käyttävät herkkua ennakkoluulottomasti ruoanlaitossa, jälkiruoissa ja leivonnaisissa. Tarjoa pääsiäisenä mämmiä uudella tavalla.

Mämmillä on pitkät perinteet

Tummanruskea, tahmainen, puuromainen mämmi valmistetaan ruismaltaista ja ruisjauhoista imellyttämällä ja uunissa pitkään hauduttamalla. Se kehitettiin todennäköisesti jo 1700-luvulla makeannälkään. Mämmin juuret juontavat Lounais-Suomeen ja Hämeeseen.  Mämmin kerrotaan olleen kätevää eväsmuonaa. Sitä oli tapana sivellä ruisleivän päälle.

Mämmi löydettiin kunnolla uudelleen 1800-luvun loppupuolella, jolloin sitä tehtiin tunnetuksi emäntäkoulujen, keittokirjojen ja sanomalehtien ruokasivujen välityksellä. Vasta 1930-luvulla mämmistä nautittiin kaikkialla Suomessa pääsiäisen aikaan, erityisesti pitkänäperjantaina, jolloin oli tapana syödä vain kylmää ruokaa. Suosion lisääntyessä tuohiset astiat, ropeet, vaihtuivat pahvisiin ja mämmiin saatiin uusia mausteita, kuten pomeranssin kuorta.

Kuitupitoinen mämmi tekee hyvää

Perinteisen mämmin valmistukseen kuluu tuntikausia. Perinteinen mämmi ei sisällä sokeria, sillä sen makeus saadaan imellyttämällä. Sen sijaan pikamämmi valmistuu siirapilla. Helpoimmalla pääsee mämmin makuun, kun ostaa tuokkosen kaupasta. Mämmiä myydään paitsi pääsiäisenä, myös ympäri vuoden pakasteena.

Mämmi maistuu jo heti aamupalalla runsaan kuitupitoisuutensa ansiosta. Mämminystävän pääsiäisaamiainen syntyy lämmitetystä mämmistä ja maidosta.

Makua ja rakennetta saa lisäämällä aamiaisen mämmikulhoon pähkinärouhetta ja hedelmäviipaleita, mangoa tai kiiviä. Mämmin kanssa sopivat esimerkiksi hillot ja marmeladit, hedelmät, kermavaahto ja vaniljakiisseli.

Mämmi maustaa kastikkeet ja lihapullat 

Jos haluat totutella mämmin makuun tai kaipaat siihen vaihtelua, käytä sitä monipuolisesti ruoanlaitossa. Mämmillä voi maustaa vaikkapa liharuoan kastikkeen. Lisää perinteiseen kermakastikkeeseen maun mukaan mämmiä ja tarjoa sitä pääsiäisenä karitsanniskan tai lampaanpotkan kanssa. 

Puolukkaisista lihapullista saa mainion tarjottavan pääsiäispöytään, kun lisää hieman maltaista mämmiä taikinaan.

Molemmille mämmin säväyttämille liharuoille istuu juomaksi mehevä ja hilloinen shirazpunaviini Australiasta. Oluista täyteläinen stout tai porter on oivallinen pari mämmin sävyttämille annoksille.

Artikkeli jatkuu kuvien jälkeen

Näin teet mämmijäätelöä tai mämmijäädykettä

Mämmillä voi säväyttää jäätelön. Anna vaniljajäätelön hiemaan sulaa ja sekoita joukkoon mämmiä maun mukaan. Laita sen jälkeen mämmijäätelö hetkeksi pakkaseen ja tarjoile sitten.

Mämmi ja marjat muodostavat toimivan liiton. Mämmi-puolukkajäädyke syntyy vaivatta sekoittamalla sokerilla maustetut murskatut puolukat, mämmillä maustettuun pehmeäksi sulaneeseen jäätelöön. Seos kaadetaan kakkuvuokaan, peitetään kelmulla ja annetaan jäätyä pakastimessa yön yli.

Nauti jäätelön tai jäädykkeen kanssa pääsiäisen teemaan sopivaa, makean hunajaista vin santo -jälkiruokaviiniä Italiasta.

Mämmikakkua madeiran, marsalan tai malagan kera

Mämmi sopii hyvin suklaisiin leivonnaisiin, kakkuun ja kääretortun väliin. Täytä kääretorttu mangososeella ja mämmillä maustetulla kerma-rahkavaahdolla. Makea, kuivahedelmäinen ja mausteinen marsala istuu suklaa-kääretortun kumppaniksi.

Päärynä-suklaa-triflestä, eli suklaisesta kerrosjälkiruoasta, syntyy pääsiäisen jälkiruoka pienellä mämmisilauksella. Lisää alkuperäisestä reseptistä poiketen suklaamoussen joukkoon noin desin verran mämmiä ja näin trifle on viritetty pääsiäispöytään.  Kuiva tai puolikuiva perinteinen käsityösiideri sopii mämmillä maustetun päärynä-suklaa-triflen kanssa. Kannattaa kokeilla myös triflen perinteistä kumppania, puolimakeaa tai makeaa sherryä.

Mämmillä maustettu suklaakakku on pääsiäispöydän kuningatar. Suklaakakun kanssa maistuu makea madeira, jonka hapokkuus tasaa kauniisti suklaan makeutta. Tummat ja täyteläiset stoutit ja portterit  ovat oluenystävän vaihtoehtoja.

Helppo muistisääntö mämmijälkiruokiin sopivista juomista on kolmen m:n sääntö: madeira, malaga tai marsala sopivat kaikki mämmin kumppaniksi.

  

Teksti Leena Kalliokoski kuvat Otavamedia, juomasuositukset Taina Vilkuna