Vad ska man dricka till bär?

Alkos experter berättar hur du väljer dryck till inhemska bär.

Lingon

Lingonet som har rikligt med antioxidanter, har en rikligt syrlig smak. Dess tjocka skal innehåller tanniner, som också förekommer särskilt i röda viner. Tanninerna är fenolföreningar som ger röda viner struktur och främjar deras hållbarhet. Man stöter ofta på aromer av lingon i chianti-vinerna från Toscana och röda vinerna från Côtes du Rhône. Typvinerna från Tyskland, gjorda på Pinot Noir-druvan, har också ofta en färsk smak av lingon.

rödvin och lingon

Överraskande kombinationer:

Svartkorv med lingonsylt & Côtes-du-Rhône, rött vin

Renskav med lingonsylt & Tyskt spätburgunder, rött vin

Marängrulle med lingon & Italienskt brachetto, mousserande vin

Testa laxpizzettor med lingonsmak!

Svarta vinbär

Svarta vinbär används särskilt i saft, sylt och efterrätter. Av druvsorterna är mörk Cabernet Sauvignon och ljus Sauvignon Blanc kända för sina svarta vinbärsaromer. Cabernet Sauvignon-vinerna från den nya världen kan till och med vara rikligt svartvinbärsaktiga och Sauvignon Blanc-vinerna från Nya Zeeland doftar svartvinbärsbuske. Aromerna av svartvinbärsblad kommer in i vinet från aromföreningar som kallas metoxipyrazin, som finns i båda druvsorterna.

svarta vinbär och vin

Perfekta par:

Ung getost med svartvinbärssylt & Sauvignon blanc, vitt vin från Nya Zeeland

Älgstek med svartvinbärsgelé & Cabernet Sauvignon, rött vin från Chile

Cheesecake med svarta vinbär & Kir Royal med mousserande vin

Hjortron

Hjortron kallas även mylt, multebär, myrbär, snåtterblomma och solbär. Hjortron växer på fuktiga marker och kan användas som sylt, i fyllning i tårtor, likörer och bärvin. Hjortronet har en smak av söt honung och frisk syrlighet. I ljusa dessertviner med gråmögel, såsom ett franskt sauternes och ungerskt tokaiji kan man känna hjortronets aromvärld. Lättare orangeviner innehåller också ofta en smak av hjortron och den kan utvecklas med tiden i vita viner.

hjortron med dessertvin

Matchande favoriter

Hjortrongräddtårta & Sauternes- dessertvin

Bondost med hjortronsylt & Lätt orangevin

Ankleverpaté & Sött hjortonvin eller söt hjortronlikör

Gör en somrig hjortrondrink!

Dryckesförslag Anri Lindström, bilder Johanna Myllymäki