Mexikanska fläktar: majs, chili och bönor

Mexikansk mat är både välsmakande och trendigt. Med några enkla matrecept kan du återge den latinamerikanska stämningen också i ditt eget kök.

Basen i den mexikanska maten är majs. Mexikanerna äter majsbaserat tortillabröd vid nästan alla måltider och i den mexikanska matlagningen motsvarar majsmjölet vårt vetemjöl. Maten kryddas med koriander, persilja, citronmålla och andra örter.

De populära tortillaanrättningarna enfrijolada, enchilada och enmolada är majsbröd fyllda med kyckling och sås. Till rätterna serveras i allmänhet ost, salsa, färskost, persilja och hackad lök.

Empanada är ett majsbröd med grytliknande fyllning och memela är en oval, relativt tjock tortilla med uppvikta kanter som serveras med bönor, ost och salsa.  

Färsk chili används för tillredning av bland annat röd och grön salsa. Basen i de mörka molesåserna är rostad chili. Den sammetslena varianten mole negro, som är vanlig i festliga sammanhang, bjuder på aromer av chili, kryddor, nötter och rök. Fylld paprika är en vanlig rätt på de mexikanska borden.

Kaktussoppan nopal, som smaksätts med chili och lök, och soppan pozole, som görs på majs och svinkött, är självskrivna rätter i det mexikanska köket. Ursprungsbefolkningen tillredde sopporna långt innan de spanska conquistadorerna steg i land i Latinamerika.   

Majskuddarna tamales med salt eller söt fyllning är populära tilltugg. Kuddarna ångkokas inrullade i bananblad.  

Måltiden avrundas i allmänhet med en krämig pudding, en gelé och/eller en fruktsallad. Till kaffet eller kakaon avnjuter mexikanerna gärna en söt och saftig bakelse.


Reseptit:

Guacamole

Mantelikastike (mole) kanafileiden seuraksi

Läs mer om mattrender