Pumpa och rotfrukter andas skördetid

Kekrifestens lyktor och granna färger lyser upp tillvaron i höstmörkret. Festen kan ha inhemsk karaktär eller bjuda på till exempel kusliga halloweentoner.

Mysig och angenäm samvaro bryter hösttristessen och därför är kekrifirandet lika viktigt i dagens värld som i gårdagens allmogesamhälle. Senhöstens mustiga rotfrukter, välsmakande svampar och saftiga äpplen lämpar sig utmärkt för skördetidens festmiddag.

Kekri hela oktober

Mikaelidagen eller Mickelsmäss, som infaller 29 september och är en hyllning till ärkeängeln Mikael, inleder kekritiden. Eftersom festperioden pågår fram till allhelgonadagen i början av november kan man fira kekri under hela oktober. Maten har alltid varit en viktig del av firandet och enligt traditionen drabbas den som reser sig hungrig från bordet av sorger och bekymmer. Vid en kekrimiddag kan man servera rätter gjorda på rödbeta, kålrot, batat, palsternacka, svamp, äpplen och andra läckerheter.

I allmogesamhället firades kekri när skörden var bärgad och boskapen var intagen, det vill säga när det tunga arbetet på gårdarna var avslutat.   

Kuslig halloweenpumpa

Varför inte låna in halloweenelement i kekrifesten? Till halloweentraditionen, som importerades till USA av irländska immigranter, hör bland annat urgröpt pumpa med ögon, näsa och mun. Pumpans kött lämpar sig utmärkt som ingrediens i soppa.

Under seklernas lopp har kekrifirandet fått både hedniska och kristna drag. När det begav sig besöktes gårdarna av en kringvandrande kekribock (kekripukki) iklädd en avigvänd päls och nävermask. Kanske kekribocken och julgubben har något gemensamt?

Läs också