![](/INTERSHOP/static/WFS/Alko-OnlineShop-Site/-/Alko-OnlineShop/sv_SE/etiketti/makujen-maailma/Juomamatkalla/Kuohuviini_ET0220/kuohuviini_pk_1250x490.jpg)
Mousserande vin av olika slag: fransk crémant, spansk cava och corpinnat samt italiensk prosecco
Mousserande vin av olika slag tillverkas runt om i världen. Viner tillverkade enligt den klassiska metoden får nya nyansrika toner medan fruktiga prosecco vinner allt mer terräng. Vi bad vinmakare från tre länder berätta om sina bubblande drycker.
I Bourgogne satsar man på det mousserande vinets höga kvalitet
Regionen Bourgogne i Frankrike, ibland kallat Burgund, är känd för sina vita och röda viner, men i området tillverkas även mousserande vin. Regionens bubblande kvalitetsviner har sedan år 1975 gått under namnet Crémant de Bourgogne.
Crémantviner tillverkas även på andra håll i Frankrike, varav de mest kända är Crémant d’Alsace. Vinerna tillverkas enligt den klassiska metoden, vilket innebär att bubblorna uppstår under den andra jäsningen som sker på flaska.
Crémant de Bourgogne har genomgått en avsevärd kvalitetshöjning.
”Ännu för ett par decennier sedan beslöt vinmakarna ofta att tillverka crémantvin om årgången inte dög för tillverkning av vanligt vin, men under de senaste tio åren har tillverkningen av mousserande vin förutsatt engagemang och förpliktelser. I dag arbetar man på champagnevis i området”, säger Benoit Charbonnaud som ansvarar för kvalitetsvinhuset André Delormes europeiska aktiviteter.
Vinerna har blivit torrare i takt med att kvaliteten har höjts. Orsaken till den förändrade smaken och karaktären är att druvorna har blivit bättre och att vinets syrlighet har justerats.
Crémant-druvorna kommer från olika delar av franska Bourgogne
I Alkos hyllor och webbutik finns över 1 200 mousserande viner från 25 länder. Över 150 av vinerna är cava, cirka 120 är prosecco och ungefär 50 är crémant.
Flaskstorlekar för mousserande vin
-
Piccolo: 0,187 eller 0,2 l
-
Halvflaska: 0,375 l
-
Standardflaska: 0,75 l
-
Magnum: 1,5 l
-
Jeroboam: 3 l
-
Methusalem: 6 l
-
Salmanazar: 9 l
-
Balthasar: 12 l
-
Nebukadnessar: 15 l
-
Salomon: 18 l
Vinhuset André Delorme är beläget i det södra subområdet Côte Chalonnaise, men druvorna kommer från olika delar av Bourgogne. Vinet får till exempel sin friskhet från druvor odlade i norr i närheten av distriktet Chablis.
Bourgognes huvuddruvor är desamma som i distriktet Champagne, det vill säga Chardonnay och Pinot Noir.
”Vi är lyckligt lottade eftersom Chardonnay ger de bästa blommiga och rostade tonerna och Pinot Noir den bästa fruktigheten”, säger Benoit Charbonnaud och tillägger att man i blindtester knappast kan skilja de mousserande Bourgognevinerna från champagne.
Vinhuset André Delorme använder även små mängder andra druvor i sin vinproduktion. Den gröna druvan Aligoté ger vinet exotisk fruktighet och syrlighet och den blå druvan Gamay ger rosévinerna önskad färg. Druvan Pinot Noir ger vinet en lätt orange nyans.
Efter den andra jäsningen lagras Crémant de Bourgogne minst nio månader på flaska. Vinhuset André Delorme lagrar sin Crémant de Bourgogne mellan 18 och 36 månader. Ju längre vinet får mogna desto bättre blir dess rostade nyanser.
Crémant de Bourgogne lämpar sig som både aperitif och måltidsvin.
”Allt fler fransmän dricker crémantvin till maten. Vinet rimmar utmärkt med fisk och skaldjur, framförallt lax. Det fylliga mousserande vinet lämpar sig även till vitt kött så som kalkon och kyckling”, avrundar Benoit Charbonnaud.