Italiens viktigaste vinområden – Bli förtjust i italienska viner!

Från de italienska vinområdena kommer ett brett spektrum av olika viner. Bekanta dig med de viktigaste vinområdena och deras viner!

Presentation av Italiens vinområden

Italiens alla 20 landskap är också vinområden. Områdena omfattar ett stort antal subområden med olika vintyper, vilket innebär att landet är ett sant ymnighetshorn för alla vinvänner.

Italiens mest kända vinområden är Toscana, Piemonte och Veneto, men vinerna från de övriga områdena är också verkliga pärlor. Bland de nyaste utmanarna kan nämnas Sicilien och Apulien. Läs mer om de intressanta områdena nedan.

Kvalitetsklassificeringen av italienska viner fungerar som vägvisare

Kvalitetsklassificeringen, som baserar sig på vinområdenas egenskaper och vinstilar, ger konsumenten ett hum om de italienska vinernas mångfald.

Kvalitetsklassen anges på flasketiketten med bokstäver och namnet på vinområdet eller vintypen i formen IGT Toscana eller DOCG Chianti Classico. Ju högre kvalitetsklassen är, desto strängare är reglerna gällande vinområdets gränser, druvodlingen och tillverkningen.

På kartan kan kvalitetsklasserna överlappa varandra, vilket beror på att man i samma område producerar både basvin och strikt reglerat kvalitetsvin.

De italienska kvalitetsklasserna:

  • DOCG (Denominazione di Origine Controllata e Garantita) – den högsta klassen

  • DOC (Denominazione di Origine Controllata) – klass två för kvalitetsvin

  • IGP eller IGT (Indicazione Geografica Protetta / Tipica) – vin från ett visst område

  • Vino da Tavola (eller Vino senza denominazione d'origine) – bordsvin, det vill säga vin utan ursprungsangivelse (ovanligt i dag)

Kvalitetsklassen berättar inte allt om hur vinet uppskattas. I till exempel Toscana produceras så kallad supertoscanare, som klassificeras som IGP-vin. Orsaken till ”nedklassificeringen” är att vinet, åtminstone delvis, tillverkas av druvor som är förbjudna i de högsta klasserna.

Mångsidiga Toscana

Det gamla vinområdet Toscana i mellersta Italien är mest känt för sina röda viner. Landskapets största vingårdar finns på kullarna söder om staden Florens. Områdets viktigaste druva är Sangiovese, som ofta får sällskap av andra druvor vid vintillverkningen.

DOCG Chianti, som är Italiens mest kända vintyp, omfattar både lätta och fylliga viner. Vinerna bjuder i allmänhet på syrlighet, bärig fruktighet och kryddtoner. Vinerna från områdets gamla kärna har beteckningen DOCG Chianti Classico.

DOCG Brunello di Montalcino, som tillverkas uteslutande på druvan Sangiovese, är en annan välkänd vintyp. Vinerna är strukturerade och elegant fylliga. I samma område produceras även det enklare vinet DOC Rosso di Montalcinoa.

Till Toscanas verkliga toppar hör även DOCG Vino Nobile di Montepulciano.

Bland Toscanas viner finns specialiteten DOC Vin Santo som görs på ljusa torkade druvor och lagras på små fat. Vinets sötma gör det till ett utmärkt dessertvin.

Populära Veneto

Från Veneto i nordöstra Italien, som är ett av landets viktigaste produktionsområden, kommer många högt uppskattade viner.

Till de mest kända vintyperna hör bland annat mousserande prosecco, vita soave och de röda vinerna ripasso och amarone. Under de senaste åren har friskt fruktiga prosecco tagit världen med storm.

Valpolicellas kullar väster om staden Verona är Venetos viktigaste vinområde. Områdets basviner med beteckningen DOC Valpolicella, som varierar från lätta till fylliga, bjuder på bäriga aromer. Områdets viktigaste druva, Corvina, kombineras ofta med druvorna Rondinella, Molinara och Oseleta.

Venetos eleganta kronjuvel DOCG Amarone della Valpolicella görs på torkade druvor. Det moget fruktiga och nyansrika vinet tillförs i regel en gnutta socker.

Den kraftfulla specialiteten DOC Valpolicella Ripasso, som i dag kopieras på många håll, tillverkas genom en andra jäsning tillsammans med resterna från amaroneproduktionen.

De vita och ibland mousserande vinerna DOC Soave och DOC Soave Classico görs främst på druvan Garganega. De torra och fruktiga vinerna bjuder i allmänhet på örttoner.

Kvalitetsvinernas Piemonte

Piemonte i nordvästra Italien produceras högt uppskattade kvalitetsviner, varav barolo och barbaresco är de mest kända. De flesta vingårdarna finns på kullarna sydost om staden Turin.

Regionens viktigaste druva, Nebbiolo, är ovanlig utanför Piemonte. Druvan ger klara, strukturerade och elegant aromatiska viner väl lämpade för lagring.

DOCG Barolo tillverkas uteslutande av druvan Nebbiolo. Vinerna från området i närheten av staden Alba är kraftfulla men eleganta.

DOCG Barbaresco påminner om barolo, men är i regel något lättare. Druvan Nebbiolo odlas även i området Gattinara.

Druvan Barbera ger fylliga, aromatiska och lättillgängliga röda viner. DOC Barbera d’Alba produceras i närheten av Alba och DOCG Barbera d’Asti i närheten av Asti.

DOCG Gavi och DOCG Roero Arneis är Piemontes mest kända vita viner. De aromatiska vinerna bjuder på angenäma örttoner.

Ny kvalitet från Sicilien

Dagens Sicilien utmanar vinområdena i norra Italien. Öns vinproducenter har satsat på kvalitet under de senaste 20 åren och i dag röner vinerna framgång runt om i världen.

Den soliga, torra och vulkaniska ön lämpar sig utmärkt för vinodling. Lämpligt svala växtlokaler finns dels i närheten av havet, dels på bergssluttningarna. De mest kända sluttningarna finns på vulkanen Etna, som röner allt större popularitet som vinområde.

Sicilien är känt för sina relativt förmånliga röda och vita viner. När det begav sig tillverkades öns viner av internationellt välkända druvsorter, men i dag odlar man egna druvsorter som ger vin med personlig prägel. Den mest kända sicilianska druvan heter Nero d’Avola.

Sicilien har endast ett område i den högsta kvalitetsklassen, nämligen Cerasuolo di Vittoria. Områdets röda DOCG-viner görs på en blandning av druvorna Nero d’Avola och Frappato.

Den senaste utmanaren: Apulien

Regionen Apulien, Puglia på italienska, som formar stövellandets klack och häl, har på kort tid utvecklats till Italiens näst största vinområde. Vinerna från Apulien är populära även i Finland.

I det varma Apulien produceras främst röda viner med ett gynnsamt förhållande mellan pris och kvalitet. De generöst fruktiga och lättillgängliga vinerna tillförs ofta en gnutta socker.

Landskapet Apulien, som i likhet med Sicilien är både torrt och soligt, lämpar sig utmärkt för både traditionell och ekologisk vinodling. De viktigaste druvorna heter Negroamaro och Primitivo.

Apuliens viner tillhör i allmänhet klasserna IGT Puglia och IGP Puglia, men vin i de högre kvalitetsklasserna DOC och DOCG förekommer också.

Text Lasse Pakarinen, foto iStock

Visste du?
En femtedel av Alkos vinsortiment kommer från Italien. Här finns ett brett urval för vänner av röd-vit- eller rosévin samt mousserande viner.
Dryckesförslag till klassiska italienska rätter
Bekanta dig med våra dryckesförslag till favoriträtter från det italienska köket: pizza, pasta och risotto.