Barutrustning – fixa en egen hembar

Blandning av drinkar är en trevlig sysselsättning som även lämpar sig som programpunkt på fester. För att lyckas med cocktailar behöver du rätt barutrustning. Vi sammanställde några tips för hembaren.

Drinkar är dagens melodi och många vill lära sig tillagningens ädla konst. Man blandar drinkar vid evenemang och på större fester så som bröllop. Hembaren är en utmärkt lösning för festens dryckesservering.

Alkos utbildare Santeri Saarinen berättar vilken utrustning man behöver och vad man bör tänka på ifråga om bland annat drinkdekorationer.

Utrustning för hembaren: mått, kross, shaker, sked och sil

Blandning av drinkar är en redskapsgren i vilken utrustningen står som garanti för ett lyckat resultat. Santeri Saarinen deltog i utformningen av Alkos prisvärda Home Bar-set som omfattar den viktigaste barutrustningen, nämligen mått, kross, shaker, barsked med muddler och cocktailsil.

”Kvalitetssetet är skapat av och för Alko”, säger han.

Barutrustningen har sina givna funktioner:

  • Måttet behövs för att mäta upp rätt mängd dryck för respektive drink. De vanligaste mängderna är 2 och 4 cl.

  • Med hjälp av krossen tillför man drycken smak från frukt, bär och andra fasta råvaror. Krossen behövs för att blanda många vanliga drinkar så som mojito, mule och olika fruktbaserade drycker.

  • Shakern används för att blanda tyngre komponenter så som grädde, sirap, äggvita och söta likörer. Blandning blir homogen när den skakas i shakern, som även ger drinken fluffighet och textur. Shaker används vid tillredning av olika drinkar, exempelvis collins, sour och söta blandningar som serveras i cocktailglas.

  • Barskeden används för att mixa en cocktail i serveringsglaset, blandningsglaset eller shakerns bottendel. Om man vill ha en klar drink bör man välja sked i stället för shaker. Barskeden lämpar sig utmärkt för att röra ner en mixer i drinken och för att blanda martinidrinkar. Genom att låta drinkingredienserna rinna ned i glaset längs skeden kan man skapa skiktade drycker.

  • Silen är ett utmärkt redskap när man slår drycken ur en shaker och inte vill ha de krossade frukterna, isen och annat fast material i glaset.

I Alkos sortiment ingår, förutom Home Bar-setet, även enskilda bar- och drinktillbehör. Varför inte satsa på barmåttet Alko Tools eller snygga glas från Orrefors? Välj mellan höga drinkglas och låga double-glas i serien City. Här kan du bekanta dig med Alkos hela urval av dryckestillbehör. Dryckestillbehören kan beställas i Alkos webbutik för leverans till din egen Alkobutik.

Tips för drinkbaren

En lyckad bar tarvar några råvaror och några dryckesrecept.

”En tre dryckers meny räcker i allmänhet utmärkt. Drinkmenyn kan omfatta en frisk och syrlig drink, en söt och fruktig dryck samt ett ”kort” och koncentrerat alternativ”, säger Santeri Saarinen.

Du kan inkludera både långa och kortare varianter. En lång drink hänvisar till en dryck som serveras i ett högt glas och ofta tillreds i mixer. Många klassiska cocktailar är korta och innehåller ofta endast 4–8 cl dryck och serveras i låga eller cocktailglas. De korta dryckerna är starkare i smaken och de kan ha en bitter, syrlig eller söt smak och avnjuts litet i taget.

Exempel på goda pikanta och friska drinkar är Melondrink med ingefära och Somrig drink på citron och mynta. Söta och fruktiga drinnkar är till exempel Granatäppelspritzer.

Inkludera även någon mocktail, det vill säga alkoholfri drink, i menyn. En kort cocktail så som When tomato met Basil är ett utmärkt alternativ.

Isen är viktig i alla dryckes- och barsammanhang.

”Den som blandar drinkar behöver mycket is. Is behövs för att kyla ner redskapen, glasen, ingredienserna och drinkarna”, säger Santeri Saarinen.

Ju mindre iskuberna är, desto snabbare smälter de. Det lönar sig att frysa vattnet i tillräckligt stora portioner eller att köpa färdig is – is kan köpas i många supermarketar och i Alkos flaggskeppsbutik Arkadia i Helsingfors. Tänk på att krossad is, som används i vissa drinkar, smälter mycket snabbt när det är varmt.

En skärbräda och en vass fruktkniv är självklara tillbehör i en bar, med ett så kallat dekorationsjärn är det lätt att mejsla ut delar av fruktskal som dekoration till drinkar och en citruspress är ett utmärkt redskap om man vill sätta frisk piff på drycken med fruktsaft.

I glasväg behövs höga drinkglas, lägre glas och eventuellt klassiska cocktailglas med fot.

Om sällskapet är stort kan man låta gästerna blanda sina egna drinkar. Välj gärna relativt enkla och rediga drinkrecept!

Lämpliga mixers för hemmabaren

Mixervärlden har utvecklats avsevärt under de senaste åren och i dag finns det en uppsjö av så kallade premiummixers, vilket även syns i Alkos mixersortiment.

”Alko saluför en lång rad kvalitetsmixers, bland annat artesansaft. Utbudet av tonicvatten är mångsidigt och i sortimentet finns bland annat äkta ingefärsöl med intensiva och eldiga aromer, basmixers som russchian water och bitter lemon samt tonicsirap för den som vill skapa sin egen tonic”, säger Santeri Saarinen.

Alkos tonicsortiment omfattar flera olika varianter, allt från drycker med lätt Medelhavssmak till traditionella tappningar med kraftiga kinintoner. Bland tonicdryckerna finns även Alkos egen skapelse som är gjord på äkta kinin och nässlor

Användningen av svaga alkoholdrycker är en relativt ny trend i drinkvärlden. Varför inte servera en drink bestående av exempelvis portvin och gott tonicvatten? En utmärkt smakkombination är också exempelvis vermouth och tonicvatten.

Balansen mellan syrlighet och sötma är viktig i drinksammanhang. En söt mixer kan balanseras upp med exempelvis lime eller citron och en syrlig eller besk mixer kan neutraliseras med till exempel sirap. Många drinkar är av sourtyp, vilket innebär att de innehåller både socker och en syrlig komponent så som citron.

Säsongens dekorationer

Ifråga om drinkdekorationer rekommenderar Santeri Saarinen säsongstänkande. På försommaren är rabarber ett lättillgängligt och trendigt alternativ, på högsommaren kan man välja jordgubbar och hallon och på hösten är lingon, blåbär och tranbär ett naturligt val.

Drinken kan även toppas med exempelvis peppar, basilika, rosmarin, te, kanel eller Santeri Saarinens favorit, gurka, som lämpar sig för en lång rad olika drycker. Genom att variera dekorationerna ger man gamla välbekanta drinkar ny och spännande framtoning.

Text Lasse Pakarinen, foto Roope Permanto