Alkoholijuomat voivat aiheuttaa allergisia reaktioita

Allergia itse alkoholia eli etanolia kohtaan on erittäin harvinainen. Alkoholijuomat saattavat kuitenkin sisältää aineita, jotka voivat aiheuttaa allergiaa ja yliherkkyyttä. Yleisimpiä niistä ovat rikkiyhdisteet, histamiini ja väriaineet.

Allergialla tarkoitetaan immuunijärjestelmän herkistymisen jälkeen voimistunutta ja muuttunutta elimistön reaktiotapaa vieraita aineita kohtaan. Yleisiä allergiaoireita ovat esimerkiksi ihottuma, ihon punoitus ja turvotus, astman kaltaiset hengitystieoireet, silmien kutina tai vatsavaivat.

Alkoholiallergia

Allergia itse alkoholia eli etanolia kohtaan on erittäin harvinainen. Alkoholiallergian tavallisin oire on äkillinen nokkosihottuma, joka laajenee helposti jopa äkilliseksi yliherkkyydeksi eli anafylaktiseksi reaktioksi. Alkoholin määrä, joka tarvitaan reaktion laukaisemiseksi, on tavallisesti 8–10 grammaa alkoholia. Yksi alkoholiannos, eli esimerkiksi yksi pullo olutta tai 12 cl viiniä, on 11-14 g puhdasta alkoholia.

Alkoholi voi aiheuttaa äkillisen yliherkkyysreaktion myös ei-allergisella mekanismilla esimerkiksi flunssan aikana, krapulaisen lähtiessä hikilenkille tai ihmisen rasittaessa itseään muuten hikeen asti.

Äkillinen punoitus alkoholista

Pienikin määrä alkoholia voi aiheuttaa muutaman kymmenen minuuttia kestävän punoituksen, flush-reaktion, kasvoihin ja rinnan yläosaan. Tämä reaktio ei ole kuitenkaan allergiaa. Flush-reaktioon myötävaikuttavia tekijöitä ovat vaihdevuodet, ruusufinnitaipumus, luontainen punoitusherkkyys (perinnöllinen ominaisuus) ja jännittäminen sosiaalisissa tilanteissa.

Viinipäänsärky

Monet päänsärkyyn taipuvaiset henkilöt, erityisesti allergikot, voivat saada voimakkaan, usein migreeniä muistuttavan päänsäryn jo yhdestä punaviinilasillisesta. Särky on yksi oire niin sanotusta punaviinipäänsärkyoireyhtymästä. Oireyhtymään kuuluu myös voimakas krapula, jonka ankaruus ei ole välttämättä suhteessa nautittuun viinimäärään. Oireyhtymästä ei tiedetä kovin paljoa, mutta päänsäryn aiheuttajaksi on epäilty viinin tanniineja sekä sulfiitteja.

Monet tutkijat ovat sitä mieltä, että viinipäänsärky on usein psyykkistä ja johtuu kerran koetusta voimakkaasta viinikrapulasta. Seuraavilla kerroilla päänsärky laukeaa, kun oireilija juo lasillisen samaa viiniä.

Keliakia ja vilja-allergia

Keliakia on autoimmuunisairaus, jossa vehnän, ohran ja rukiin sisältämä gluteeni aiheuttaa tulehduksen ohutsuolen limakalvoilla ja vaurioittaa suoliston nukkaa. Vilja-allergiassa tietyt viljat, yleensä vehnä, ohra tai ruis, aiheuttavat allergisia oireita.

Vaikka juoma olisikin kokonaan viljaton ja gluteeniton, voi juoman sisältämä alkoholi ärsyttää suolen limakalvoja ja olla tästä syystä haitallista.

Gluteenittomia alkoholijuomia ovat esimerkiksi viinit ja tislatut väkevät alkoholijuomat. Myös suurin osa siidereistä ja long drink -juomista ovat gluteenittomia. Siideri saattaa kuitenkin joskus sisältää ohramallasta, joten tuoteseloste on aina syytä tarkistaa.

Gluteenittomia oluita on kahdenlaisia: luontaisesti gluteenittomista raaka-aineista, esimerkiksi maissista valmistettuja sekä ohrapohjaisia oluita, joista gluteeni on poistettu. Vaikka oluen pääraaka-aine olisi gluteeniton, se ei kuitenkaan aina takaa tuotteen gluteenittomuutta. Tuoteseloste ja sen sisältämät ainesosat on aina syytä tarkistaa. Myös ohrasta voidaan valmistaa gluteenittomia oluita. Nämä merkitään yleensä ’gluteeniton’-merkinnällä. Olut saa gluteenittoman tunnuksen, jos se sisältää gluteenia alle 2 milligrammaa desilitrassa. Lue lisää gluteenittomista oluista.

Vilja-allergia voi kohdistua minkä tahansa viljan proteiineihin, esimerkiksi ohraan, riisiin, maissiin tai durraan. Monien väkevien alkoholijuomien raaka-aineena on vilja. Proteiinit poistuvat yleensä kokonaan tislausprosessissa, mutta tislatuista juomista löytyy myös täysin viljattomia tuotteita, jotka on valmistettu esimerkiksi perunasta.

Muut yliherkkyyttä ja allergiaa aiheuttavat aineet

Sulfiitit eli rikkiyhdisteet

Viineissä käytetään rikkiyhdisteitä säilöntäaineena ja niiden tarkoitus on estää viinin hapettuminen. Rikkiyhdisteitä syntyy viiniin myös luonnostaan käymisprosessin aikana, joten täysin sulfiititonta viiniä ei ole olemassa. Rikkiyhdisteitä on enemmän valkoviineissä kuin punaviineissä, ja eniten niitä on makeissa valkoviineissä. Lue lisää, miksi viinissä on sulfiitteja?

Alkon viinivalikoimista löytyy alkuviinejä (natural wine), joiden valmistuksessa käytetään vain vähän tai ei lainkaan rikkiyhdisteitä. Kuitenkin myös alkuviinit sisältävät sulfiitteja, sillä niitä syntyy luonnostaan viinin käymisprosessissa. Lue lisää alkuviineistä.

Sulfiitittomia alkoholijuomia ovat tislatut juomat.

Tanniinit eli kasvifetanolit

Tanniineja löytyy kaikista kasveista, mutta keskimääräistä enemmän niitä löytyy esimerkiksi viinirypäleiden kuorista ja siemenistä. Yhdeksi syyksi viinipäänsärkyyn on epäilty tanniineja. Punaisten viinirypäleiden kuoret ovat mukana punaviinin valmistuksessa ja ne erotellaan vasta käymisen jälkeen. Valkoviinissä sen sijaan rypäleiden kuoret erotellaan jo ennen käymisprosessia.

Väriaineet

Juomiin lisätyt väriaineet saattavat aiheuttaa allergisia oireita ja jopa äkillisen yliherkkyysreaktion. EU:n alueella myynnissä olevissa alkoholihuomissa käytetään vain lainsäädännön sallimia väriaineita, joilla on sallitun väriaineen E-koodi. Väriaineita käytetään esimerkiksi likööreissä ja katkeroissa.

Biogeeniset amiinit

Tärkein biogeeninen amiini on histamiini. Sitä esiintyy kaikkialla luonnossa, mutta myös puna- ja valkoviineissä. Biogeeniset amiinit voivat aiheuttaa yliherkkyysreaktioita tai päänsärkyä. Alkoholi lisää amiinien vaikutusta, sillä se estää amiineja hajottavan entsyymin toimintaa.

Kalaliima

Kalaliimaa käytetään kirkastusaineena erityisesti valkoviineissä. Allergeenilainsäädännössä kalaliiman käytölle on annettu erityspoikkeama, jonka johdosta sen käyttöä ei tarvitse merkitä viinin tai oluen etikettiin. Mikäli kalaliimaa tai muita eläinperäisiä kirkastusaineita haluaa välttää, kannattaa ostaa vegaanisia tuotteita.

 

Edellä mainittujen aineiden lisäksi allergia- ja astmaoireita voivat aiheuttaa myös esimerkiksi hiivat, mausteet ja kiniini. Lue lisää Alkon lisä- ja vierasaineet alkoholijuomissa sekä yliherkkyys -esitteestä.

Lähde: Allergia-, Iho- ja Astmaliitto

Artikkelin pääkuva: Folio Images