Eroon alkoholista – alkoholinkäytön vähentäminen ja juomisen lopettaminen

Alkoholinkäytön vähentäminen ja lopettaminen on mahdollista monilla tavoilla. Jos haluat eroon alkoholista, mutta juomisen lopettaminen ei kuitenkaan onnistu omin keinoin, on apua saatavilla.

Alkoholinkäytön arviointi voi olla haastavaa. Seurantatyökaluista ja testeistä voi olla apua alkoholin kulutuksen hahmottamisessa. Jos oma kulutuksesi huolestuttaa, kokeile vähentää juomista. Paljon alkoholia käyttävillä ihmisillä vähentämisyritykset saattavat epäonnistua toistuvasti. Silloin alkoholista voi olla järkevää luopua kokonaan.

Alkoholitestit auttavat seuraamaan ja testaamaan alkoholikäyttöä

Alkoholinkäytön seuraamiseen ja alkoholiriippuvuuden mittaamiseen löytyy useita työkaluja ja testejä:

Alkoholinkäytön vähentäminen – katso vinkit

Jos alkoholinkäyttö huolestuttaa, kokeile vähentää sen kulutusta. Tapoja ja vinkkejä vähentämiseen on monia, esimerkiksi:

  • Vähennä kerralla nautitun alkoholin määrää.
  • Vaihda juomat miedompaan tai alkoholittomaan vaihtoehtoon.
  • Vältä tilanteita, joissa juot liikaa.
  • Opettele kieltäytymään tarjotuista alkoholijuomista.
  • Vietä tipaton tammikuu tai mikä tahansa tipaton kuukausi. Alkoholin käytön lopettaminen hetkeksi kokonaan antaa sinulle tietoa riippuvuutesi tasosta.

Jos vähentäminen ei omin keinoin onnistu tai epäonnistut toistuvasti vähentämisyrityksissä, hanki apua.

Mistä apua alkoholinkäytön lopettamiseen ja alkoholismiin?

Jos alkoholinkäytön lopettaminen ei onnistu omin keinoin ja kaipaat apua alkoholismiin, kannattaa hakea apua. Ota silloin yhteys:

Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry:n maksuton päihdeneuvonta vastaa vuoden jokaisena päivänä, ympäri vuorokauden. Päihdeneuvonnan puhelinnumero on 0800 900 45.

A-klinikkasäätiön Päihdelinkki tarjoaa kattavasti tietoa, tukea ja neuvontaa päihteistä ja riippuvuuksista sekä päihteiden käyttäjille että heidän läheisilleen. 

Huolikortti tarjoaa päihdetyön ammattiavun yhteystiedot

Huolikortti on työkalu Alkon myymälähenkilökunnalle tilanteisiin, joissa asiakas ilmaisee huolensa omasta tai läheisensä alkoholinkäytöstä. Huolikortti sisältää Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry:n maksuttoman päihdeneuvonnan puhelinnumeron, Päihdelinkin verkko-osoitteen sekä linkin tämän artikkelin asiointikieltosopimuksesta kertovaan kohtaan. Lue uutinen Huolikortista. 


Huolikortti kokoaa päihdetyön ammattiavun yhteystiedot.

Alkon asiointikieltosopimus tukena vähentämisessä ja lopettamisessa

Oman tai läheisen ongelmallisen alkoholinkäytön tueksi on mahdollista laatia asiointikieltosopimus Alkon myymälässä. Asiointikieltosopimus tarkoittaa vapaaehtoista sopimusta, jonka avulla rajoitetaan asiakkaan alkoholijuomien ostoa yhdessä tai useammassa Alkon myymälästä. Sopimuksella voidaan rajoittaa kerralla ostettavien juomien määrää, juomien vahvuuksia tai kieltää alkoholijuomien myynti kokonaan.

Aloite sopimuksen laatimiseksi voi tulla asiakkaan läheiseltä tai sukulaiselta, mutta sopimusta ei voida laatia ilman asianomaisen asiakkaan suostumusta. Maistraatin tai käräjäoikeuden asettamalla edunvalvojalla on oikeus laatia asiointikieltosopimus asiakkaan puolesta, myös hänen tahtonsa vastaisesti.

Asiakas sitoutuu asiointikieltoon tai sen rajoitukseen sopimuksen voimassaoloajaksi. Mikäli Alkon henkilökunta tunnistaa asiakkaan sopimuksessa mainitussa myymälässä, kieltäydytään hänelle myymästä alkoholia sopimuksen rajoitusten mukaisesti. Sopimus on aina määräaikainen ja asiakas itse määrittelee sen voimassaoloajan.

Kysy lisää Alkon myymälähenkilökunnalta.

Lähde:
Päihdelinkki